fredag 20 december 2013

NATTEN HAR SÄNKT SIG...

...men inte 17 kan jag sova inte! Det är förmodligen bara jag och tomten som är vakna. Klockan är halv tre och efter att ha legat och vridit och vänt på mig i ett par timmar tyckte jag det var bättre att gå upp och sätta mig vid datorn - då blir i alla fall varken Rolle eller Santos störda!!

Att haffa Santos på bild är inte lätt, speciellt inte att få en bild där han inte viftar frenetiskt på svansen. Det gör han nämligen nästan hela tiden.....att han inte blir trött i den!?
Det som hela tiden stör mig är att jag ligger och funderar på olika rätter till julafton & juldagen. Har jag köpt det jag behöver, har jag glömt något - och det har jag naturligtvis så då är det bara att gå upp och notera det på "glömlistan". Sen är man klarvaken igen.....
Julpyntat i vardagsrummet. Det som ligger på golvet är Santos leksaker.
 Jag har minskat på antalet rätter och försökt satsa på en del mer nyttiga saker, så det blir varken fläskrulle, revbensspjäll, syltor, leverpastej eller leverkorv. Inte heller något som helst godis (stackars gäster) eller nötter - fast det blir ju en hel del annat förstås!

VÄLKOMSTDRINK

Dufvenkroks 10% glögg (inte så söt och inte så stark - precis i vår smak) 
 russin & mandel

SILLBORD

Susies dillsill
Susies pepparsill
Färdigköpt senapssill 
Rolles Gubbröra
Hårdkokta ägg m. majonnäs och rom
Kokt potatis
Smör & Bröd

Kryddad snaps -Öl-Julmust -Läsk

I brist på bättre bilder följer här fler från juldekoreringen.
FISKBORD

Kallrökt lax
Gravad lax
Varmrökt lax
Lax & Räkaladåb
Gravlaxssås
Susies Gosås
Tomater m. skotsk krabbröra
Kokt potatis

Öl-Julmust-Läsk

Har t.o.m. rött ljus och stjärna bakom dörren!
Efter det här brukar vi ta en liten paus så att maten kan sjunka undan - och för mig är det extra viktigt efter operationen. Annars får jag problem. Sen fortsätter vi, men i år blir det alltså inte så mycket.

HUVUDBORDET

Julskinka
Prinskorv (en av gästernas favorit)
Köttbullar
Julkryddsgriljerade kycklingfiléer 
Potatislåda
Grönkålsgratäng
Grön ärt & avacadoröra
Stark bönröra
Rödbetssallad
Rödbetor - gurka
Senap - hemgjord stark söt senap

Okryddad snaps- Öl- julmust - läsk

Tyvärr får jag inte ha lutfisk, något som jag personligen älskar men inga andra gillar och Rolle dessutom tycker luktar vedervärdigt. Annars hade jag gärna haft det, då det både är underbart gott men också bra för matsmältningen!
Vid dörren till altanen har ljushållarna på vägen fått röda stenar och ljus istället för dom vanliga blå.
OSTBRICKA

Stiltonost i krus
3 sorters kex
Susies mango/äppelchutney
Päron

Tyvärr har vi tagit bort portvinet i år eftersom det bara är värdparet som är förtjusta i det. Gästerna brukar alltid tacka nej - och då är det ju inte så kul för oss att sitta och skvimpa i oss det!
Nu har vi lämnat vardagsrummet och förflyttat oss till matrummet där vi på julen kommer ha en brasa brinnande.
Efter den här långsittningen brukar det återigen bli en liten - eller kanske t.o.m. lite längre - paus då alla brukar vara väldigt mätta.  Men önskningar efter nått sött brukar alltid komma, speciellt med tanke på att vi inte har några sötsaker!

DESSERT

Vaniljglass m. julfrukter marinerade i glögg 
samt kiwi och hallon
Kall glögg 

Efter det här vidtar julklappsutdelningen som går till så att alla har med sig - minst - 3 klappar var som kan passa till man eller kvinna och som helst inte ska kosta mer än 20:-/st men som får kosta max 50:-. 
Dom delar tomtemor ut en i taget och så kollar alla vad det är. Alltså kan det ta väldigt lång tid!
Därefter blir det kaffe och hembakt mjuk kaka med choklad till gästerna samt ett glas Kahlua (kaffelikör)  - även till värdparet som alltså inte dricker kaffe. 
Och det finns naturligtvis ett fat med frukt att mumsa på om någon skulle råka bli sugen!

Sen är julafton slut, men juldagen blir precis likadan så när som på det här med julklappar. Det har vi inte då, men vi har två nya gäster; vår "hustomte" och granne samt hans fru.

När jag nu ser allt nerskrivet så ser det rätt mycket ut, men man behöver inte äta så MYCKET av allting utan man (läs jag) kan ta bara en pytteliten smakbit av det man vet att man gillar. Jag ska t.ex. inte äta senapssill, vara försiktig med Rolles röra (det är ägg i den) och absolut inte äta några ägghalvor. Inte heller några prinskorvar och istället äta mer grönt och kyckling.

NU är klockan faktiskt halv fyra och jag börjar känna mig trött, så sängen hägrar. Men om jag kan somna det är en helt annan sak.....

GOD NATT



20 kommentarer:

Ruben sa...

Wow, vilken kalasmat!!! Spara lite dillsill till mig så tar jag första plan till Gotland!! ;-)

Vad första interiörbilden var lurig, jag fick fundera en hel del hur det hela hängde ihop! Trodde först nämligen, att TVn stod på ett lågt sidebord och att hyllorna stod framför. Men sådant går ju inte ihop. Till slut såg jag hur det var!

Ha det gott!
/Ruben

trädgårdsdrömmar sa...

Mmm så mycket gott du ska bjuda på.
Passar på att önska er en GOD JUL.
Kram/Gunsan.

Ölandsvindar sa...

God morgon, jag viskar lite tyst för du kanske sover på söta örat fortfarande. Oj vad mycket mat, förstår att det snurrar runt i huvudet. Vi kommer inte att äta så mycket men lutfisk ska jag ha alldeles för mig själv i mellandagarna.God Jul på er där på grannön! /Kerstin

Marlise sa...

Dann hoffe ich, das du nach dem Menü Plan, noch gut geschlafen hast.
Zu einem solchen Weihnachtsessen würde ich auch gerne eingeladen. Hört sich sehr lecker an.
Grüße aus Deutschland
Marlise
Sen hoppas jag att du gjorde, och inte heller sov väl i enlighet med Planen menyn.
För en sådan julbord vill jag också att bjudas in. Låter mycket välsmakande.
Hälsningar från Tyskland
Marlise

Gunilla Teckenberg sa...

"Minskat ner" men kära nå´n vad du donar och grejar...vilken kalasmat!! Dina gäster kommer nog att bli överförtjusta i dina skapelser.

Förövrigt håller jag med Rolle, lutfisk luktar förfärligt (men smakar bättre)

Vill önska er en riktigt God Jul där på ön, den blir nog grön i år, julen alltså!

Berit sa...

Minska ner?? ja,ja jag hade orkat äta kanske en tredjedel av all den maten.
Ha nu en underbar jul och försök sova:)

Evas Kvarnaro sa...

Ja du Susie du måste väl slå alla rekord i julbord, och du nämner att du minskat ner. Här är mat för flera dagar. Har inte något med lax-ostbricka m.m.
Eller så många sorters sill eller hälften av maten.
Ja de gästerna kommer väl mer än gärna och om någon skulle klaga eller undra on det eller det fattas -- ja då åkte de ut . . . .
*fniss*
Tala om kalas- julbord !
Men jag förstår att du gillar att fixa med allt detta, men att inte kunna sova. Nää Susie slappna av inget fattas, jag lovar dig, försök att sova på nätterna fram till jul.

Jag ser till och med hur Santos viftar på svansen, han är en glad och lycklig kille, det syns.

Ta det lugnt, kram/ Eva

lavendia sa...

Förstår att du hade svårt att sova när så mycket menyer snurrade i huvudet. Jag tycker det låter som Nobelmiddag allra minst. Då är det betydligt påvrare här. Men det räcker också. Ser inbjudande ut på dina bilder.

Ingrid sa...

Oj så mycket gott ni har på er julmeny, det ser ju ut som rena restaurangjulbordsmenyn. Vårt julaftonsfirande är betydligt mer spartanskt och på julaftonskvällen äter vi lutfisk och risgrynsgröt. Ingen vill egentligen ha varken det ena eller det andra, men alla äter och påstår att det smakar bra.

Jag hoppas att du somnade och sov långt in på förmiddagen idag.
Kram, Ingrid

Cattis och Eiras Trädgårdsdesign sa...

Men, vad gott det låter! Det låter som ett riktigt härligt julbord i mina öron :-D
Själv är jag mest förtjust i sillen och laxen och skinkan... Så det är det jag mumsar i mig och din meny låter sagolik!

Ha en underbar jul! Kram, Eira

Evas Kvarnaro sa...

I år är vi bjudna till BB.Jennie i Habo och Marias fam. på julafton
Så denna veckan har jag haft det lugnt nästan för bra, man är ju inte van att 'ligga lågt' så lite rastlös är man ändå. Inget får jag ta med bara skinkan. Jobbdagar bara två denna veckan.
Men helgen innan var det fart på mig, gillar det också.
Lutfisk älskar jag men ej Rolf, jag har ändå inte haft den traditionen sen min barndom men har alltid velat pröva på nåt nytt. Så lutfisk är väl typiskt nordiskt. I Polen äter folk karp på julbordet, en mkt god fisk.
Men jag och Rolf ska köpa oss lite varmrökt lax det är bara vi som gillar det.
Som tur finns mkt att välja på ett julbord och man äter det man gillar.
Men Santos får väl också en godbit till jul !?

Kram/ Eva

Monica sa...

oj vilket julbord kan tro att det är svårt att sova då det ska planeras... fast jag planerar oingen julmat,,jag är inte förtjust i det ,,jag är lite knasig där..julmat kunde jag helt vara utan,,men lax occh sill det låter mums. Mamma och pappa min äter traditonellt skaånsk julbord det brukar vara mkt men jag kan inte äta en salig blandning ,,idag var jag på IKEA och såg på alla som åt julbord och funderade då på vad det är för fel på mig,,men jag mår illa då jag ser dessa julbord,, Annars är julen mysig bara jag slipper all maten. Du har ju så fint pyntat hos dig , jag har ju inte det i år pga vi renoverar är bara lillkillen som har pyntat , så har vi bordsgran,,men jag ska ju hem till mamma Ninne hon har fint pyntat så det glädjer mig. Önskar dig och dina herrar en riktig fin , god jul från mig och mina herrar Kram!

Veronica sa...

Det är ett gissel det där med sömnen. Tänk när man var tonåring och kunde sova hur mycket som helst!?
Nu blir jag glad om jag någon morgon vaknar senare än 6....

Ni verkar ha en skön nivå på julafton.... Det ska bli skönt när min yngsta, nu 15, blir vuxen, för då blir det slut med julklapps-eländet!
I år bestämde vi med alla de vuxna baranen och respektive att vi alla köper en trisslott till var och en! Så vi kommer att ha 42 trisslotter att skrapa på jul :) Alla vinster över 5 000 delar vi på!
Haha! det låter som vi kommer vinna många såna :D

God jul!

Tunnan med rönnsumaken har dessutom ett lock i botten så den inte kan skjuta rotskott :)

Kram

Polargrevinnan sa...

Det var ett maffigt julbord, men som sagt man behöver inte äta så mycket.
Du hade "dragit ner" - vad är det som saknas?.
Jag älskar lutfisk. Våra barn serverar inte det så i mellandagarna äter vi "bara" lutfisk tillsammans med två goda vänner.
Jag firar julhelgen med min yngste son och hans familj och sambon med
sina döttrar.
Vi hade en egen liten julafton igår kväll.
Önskar dig och de dina en riktigt trevlig julhelg.
Kram Viola

Rosor och ruiner sa...

"Inte så mycket.." hm, undrar vad du har dragit ner på... det här är långt mer än vad jag kommer att bjuda på i alla fall - fast jag har ju godis förstås =) och några sorters kakor...

Hoppas du somnade gott till slut!
Och visst är det bra med listor, skulle inte klara mig utan.
Ha det gott nu, och hoppas ni får en fin jul!

Anni sa...

Undrar hur julbordet såg ut innan du drog ner på antalet rätter?
Här har vi färre rätter men desto mera godis. Jag blir mätt bara av att tänka på allt.

Önskar dig riktigt trevliga juldagar!

Gunilla Teckenberg sa...

En riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År önskar jag dig och din familj!

Anjas Hill sa...

Önskar dig en riktigt underbar jul Susie! /Anja

Evas Kvarnaro sa...

Vi önskar er en riktig God Jul
och en puss på nos till Santos.

Eva o Rolf

Marlise sa...

Hej Susie
God jul och gott nytt år 2014!!!
Marlise