KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


måndag 2 december 2013

MIDDAG + BARABERGET

I lördags så hade vi några vänner här på middag. Vi skulle - förutom att träffas och umgås och äta gott - gå igenom det här med trädgårdsresan till Öland i april. Dom stackarna jobbar ju fortfarande och eftersom dom skulle greja en liten buss att frakta STORA träd i (som inte går in i vår pickis), så skulle dom få välja datum.
 Om du undrar varför vi är ute i så god tid beror det på att vi gärna vill bo på samma B & B och att vi kanske blir 8-10 personer. Så alla måste få en chans att planera in resan!

Nu visade det sig att april inte var någon bra månad för våra vänner, så det blir - förmodligen - den första helgen i maj. Jag har naturligtvis - jag gillar ju att planera ordentligt - kontaktat Boel på B´Ströös Träd & Buskar och fått klartecken. Det vore ju inte så kul om hon t.ex. är bortrest när vi planerat att komma!
Middagen började med ett glas glögg vid bardisken, både Skogsglögg (Garphyttan) och Blossa alkoholfri. 
Sen blev det havskräftstjärtar i chili - och pepparrotssås med en lite rostat bröd till och ett glas rosé eller öl.
Efter det så blev det grönsaksragu;  Alltså potatis, morötter, lök som man ugnsteker och sen blandar med delade små tomater, dill och en speciell vinigrättsås. Till det serverades det marinerad och cornflakespanerad kycklingfilé och hemgjorda såser; chutney, färsk tomat- och chilisås samt grillsås. Brukar gillas av folk och det gjordes det nu med!

Som synes hade jag juldekorerat lite i köket och matrummet och dessutom tänt alla adventsstakar - även alla belysningarna ute - TROTS att det inte var 1:a advent förrän dagen efter. Går egentligen emot mina "julprinciper", men har man bjudit in gäster så har man..... *fniss*
Efter dom här rätterna så gick vi igenom min planering av dom två "fullsmäckade" dagarna på Öland - och Kalmar. Dit måste vi för att passa på att besöka IKEA, Biltema & Jula. Ja, i alla fall Rolle och jag, vad resten vill göra förutom besöket i Byxelkrok och Albrunna Perenner nere på södra Öland är helt upp till dom. Jag har dock gett dom adressen till ett par andra  handelsträdgårdar om dom känner för det.
Efter det här så hade jag vaniljglass med en hemgjord apelsinsås, stekta apelsinskivor med kanel och ett rån. Det gick ner det också även om gubben min gnällde över att skalet satt kvar på apelsinskivorna  så han fick omaket att rensa skivorna! *fniss* Nu får jag ta det lugnt med mat ett tag och bara äta grönsaker med pyttelite sovel till!
Dagen efter gjorde vi en knasig grej. Vi åkte till Slite för att handla på Gahms filial där. Gahms är ungefär som EPA var förr. Gahms ligger inte alls långt från oss i Levide, men vi ville ha en liten utflykt i det vackra vädret. På vägen dit stannade vi i BARA och tog oss för första gången upp på det lilla berget.
Det var strålande väder, men oj vad det blåste. Och när vi kom högst upp så blåste det ju inte mindre precis - men det var det värt!


Det ser kanske inte så högt ut, men för mig som har höjdskräck så räckte det till. Just på den här sidan där man gick upp var det inte speciellt högt, men på dom motsatta!
Högst upp var det en stor stensatt grop som tydligen hade varit ett ställe där man begravde folk. Stenar låg spridda runt om, så det har väl varit vandaler där tidigare, mycket tidigare. Det fanns ju vandaler redan i forntiden!


Utsikten var underbar så jag försökte ta en vidvinkelbild runt om och jag tror att jag fick med det mesta. Det roliga är att berget är otroligt litet i omkrets och runt om är det helt plant, så berget sticker upp som en liten vacker knopp i den platta naturen!

Santos fick springa precis som han ville - tills han närmade sig den branta baksidan - då blev jag rädd. Även om jag inte trodde att han skulle gå och ramla ner någonstans. För SÅ vansinnigt brant var det inte!

Efter en stund gick vi tillbaka till bilen och fortsatte till Slite. Där visade det sig att Gahms hade söndagsstängt!? Det har dom inte här i Levide inte! snacka om att vi kände oss snopna!!
Men det gjorde inget, vi tog vägen över Visby hem och där köpte Rolle dom penslar han skulle ha på ÖB och den lilla korta prommisen var ju alldeles fantastisk!

4 kommentarer:

Evas Kvarnaro sa...

Pyntat och fint till Advent .....
för att inte tala om Susies meny!
Era gäster kommer väl mer än gärna till er, de vet om din matkonst.

Det där baraberget var väl inte 'bara' ett berg. Så många sevärdheter det finns på Gotland. Hur i hela friden ska vi hinna med att se allt detta på någon vecka. Ja för jag (vi) har bestämt att resa till Gotland nästa år och få SE så mycket som möjligt på en vecka (resa runt)
men inte på högsommaren. Det blir väl att få se de bästa platserna
som du får rekommendera oss.

Ser att Santos springer iväg som ett skott, gott att han piggnade till snabbt.

Ha en skön vecka/ Eva

Gunilla Teckenberg sa...

Jag blev hungrig bara av att läsa om vilka delikatesser du åstadkommer i köket! ... jag som är en katastrof vad gäller matlagning!!!

Så roligt att Santos återhämtat sig, detdär var en riktig pina att genomleva förstår jag.

Blåst och vindar...blir ni aldrig strömlösa på Gotland? Vi som bor här ute i skogen drabbas allt emellanåt, senast i söndags då elen var borta i nästan 6 timmar.Jag blir lika arg varje gång...nästan 50 år sedan man landsteg på månen men att ordna säker el till landsbygden går inte för sig.

Berit sa...

ÅÅ det börjar rinna från mungipan av alla läckerheter du bjöd på.Skönt att Santos är piggare,
Ha en underbar dag!!

lavendia sa...

Åh vad fint du bor. Och vilken mat! Det låter så jättegott.