måndag 25 november 2013

STOCKHOLMSBESÖK & SNODER

I helgen som var hade vi en mycket välkommen och trevlig gäst här. Det var vår f.d. granne och kära väninna Bibbi som anlände i torsdags eftermiddag för att spendera ett par dagar med att gå på julmarknader med mig. Ja, vi gjorde ju lite annat också förstås.....

På badstranden vid Snoderåns utlopp vid havet

Anledning till att det blev just den här weekenden, var faktiskt Hushållningssällskapets trevliga och stora julmarknad i Visby. Vi visste att den var bra, för Bibbi var här förra året samma tid också och då besökte vi den för första gången.

Santos kollar efter rabbisar

Bibbi brukar visserligen vara här minst ett par gånger till under året, men av olika orsaker blev det inte så i år. Jag var dock överlycklig att hon kom just nu. Gubben min gillar nämligen inte att gå på julmarknader och gå själv, det är inte kul alls!

Rolle kollar in reglerna för fiske i Snoderån

Nu hade jag ju inte tänkt att handla något direkt, men naturligtvis kom jag hem med massor av onödiga saker. Bl.a. så det blev det några små extra julklappar till vännerna i Stockholm. Deras var egentligen klara och packade i stora påsar, för det gäller ju att passa på när man har en gäst med bil därifrån. Vi  fick också två stora kassar med klappar som hon hade med sig hit!

Snoderåns utlopp

Det blev också en mycket vacker fotoalmanacka från Eksta för 175:-, men...man måste ju bara gynna sin lokala socken! Och inte nog med det, det blev en stickad mössa med fårskinnstofs - också den från en granne i Eksta. Fick dock pruta lite, men det hjälpte inte. Den blev dyr ändå, men lite kul ska man väl unna sig själv nån gång!? *fniss*

Snoderåns utlopp

Sen åt vi gott också, huvudrätterna blev enligt önskemål från Bibbi. På torsdagen blev det "lax- och räkaladåb" med "risotto" med grönsaker och hemgjord romsås, efteråt blev det en "pepparkakscheesecake" enligt ICA´s recept. Den blev rätt så hyfsat god, men vi har fortfarande en stor bit kvar trots att vi ätit av den under tre kvällar. 
På fredagen bjöd Bibbi på lunch i Visby och sen blev det "jordnötsmarinerad kycklingfilé" på wokad grönsaksbädd och en massa gott vin.....

Klängrosorna blommar ännu

På lördagen var Bibbi och jag till en lite mindre julmarknad på Stafva Gård. Där lyckades jag med konststycket att köpa ett par ursnygga "halvhandskar" i skinn (det är så bekvämt när man ska sköta kopplet till hund eller när man ska fota) fast jag redan har ett par sådana vantar. Alltså spenderade jag en hel del pengar på saker till mig själv. Hör faktiskt inte till vanligheterna.....


Vi stannade dock inte så länge, så vi fick lite tid över och åkte då direkt in till Linds Handelsträdgård i Visby. Där blev det en röd, enormt stor, julstjärna för Bibbi och 2 stora rosaröda för mig. Sen åkte vi snabbt ner till Eksta men inte hem, utan till Djupviks hotell. Eller rättare sagt Djupviks restaurang där vi åt en överdådig lunch; Hamburgare! 
Men inte av den vanliga modellen precis, utan en förstklassig gourmetburgare - som vi inte ens orkade äta upp. Helt otroligt god - och vilken pompe - men så kostade den 178:- också!!


 Nu skulle det blivit "japansk biff" på kvällen, men på grund av den stora burgaren så avstod vi och istället gjorde jag en "laxpudding". Men stackars Rolle hade ju inte fått någon burgare, utan fått nöja sig med aladåbrester till lunch, så jag gjorde en "Clubsandwich"  till honom direkt när vi kom hem.
På kvällen blev de ingen sallad och ingen förrätt - vi var alldeles för mätta - men däremot så klarade vi av att klämma i oss lite cheesecake sent på kvällen!

Igår så blev det bara en kort utflykt till det närbelägna Levide där Bibbi köpte 3 x 10 kg potatis från en gårdsbutik och så åkte vi in till Hemse där jag kompletterade lite i matvaruaffären. Därefter blev det rester till lunch; "laxpudding" - men det var ingen som klagade. 
Så vid tolvtiden lämnade Bibbi oss för att hinna med ett kort besök hos en släkting i Visby innan hon skulle med färjan - så då gav vi oss ut i naturen med Santos! Vi måste ju försöka gå av oss lite av maten!!


Efter det var det Formula One-race på TV, sista racet för säsongen, och till TV´n blev det "japansk biff" på grönsaksbädd! 
Idag blev det återigen rester, men nu blir det till att dra in på "lyxmaten" ett tag. Vi får återgå till sallad för mig och filmjölk eller nyponsoppa samt ett par mackor för Rolle till lunch och så blir det vanlig husmanskost till middag!

Det finns även annat än rosor som blommar

Idag är det vardag igen och jag har tvättat samt varit ute och tömt tre stora blomkrukor, för i morse var det återigen vitt av frost ute. Det är andra gången och nu tror jag faktiskt inte att blommorna skulle klarat sig så mycket längre. Så nu är dom kastade, trots att dom inte riktigt hade hunnit blommat över eller frusit!

Dom gula rudbeckiorna håller otroligt nog igång ännu!

Men...det är ju dags att börja juldekorera snart och då måste ju sommarblommorna vara borta. Bland annat måste man - alltså jag - sätta upp utomhusbelysningarna, fast tända dom tänker jag inte göra. Inte före 1:a advent!

7 kommentarer:

Marit sa...

En helt utrolig blomstring i november, nydelige bilder Susie.

Jeg tenkte på ute lys og advent lysestake før i dag,,hvor har jeg lagt det hen,,hehe
Samme problem hver år.

Ha en fin kveld fra Marit.

Gunilla Teckenberg sa...

Lite skämmigt faktiskt men jag hade ingen aning om vad Snoder var för någonting! Nu vet jag men min kunskap om Gotland är riktigt, riktigt dålig...hmmm...har aldrig varit på Gotland. Men om jag någon gång kommer dit skall jag boka en trädgårdspromenad i er vackra trädgård.

Vilka fantastiska bilder från Snoder!

Anjas Hill sa...

Vilka vackra naturbilder du visar! Santos verkar också uppskatta naturen ;)!/Anja

Högagärde sa...

Vilket fint väder ni fick. Härliga vinterbilder och julmarknader är bara så mysigt.
Elisabeth

Evas Kvarnaro sa...

Jisses vad det blommar fint ännu,
att få se detta nu måste vare en glädje för er - snart jul - eller?

Ser att ni gjort en massa trevliga
utflykter både i stor-staden och Snoder.
Ha det fortsatt gott7 Eva

Anni sa...

Men hallå vad ni åt och åt och åt! Här sitter jag och blir hungrig!
Vilka sköna dagar du beskriver, det är allt gott med vänner.

I Idol håller jag på Erik och Elin, men det betyder ju inte att jag tycker att någon av dem ska vinna - oftast är det uppenbarligen bättre att komma på annan placering just i Idol.

Ölandsvindar sa...

Vi har fuskat lite och tänt en ljusslinga redan.Den sitter på kanterna till ett av växthusen och lyser upp den mörka sidan av garaget. Oj vad mycket gott ni har stoppat i er. Här går vi på halvsvält till Luciahelgen. Då kommer bror och svägerska och då ska vi äta gott minsann.Visst är det bra med halvvantar! Jag har sådana från Ullcentrum som jag har använt i flera år nu.
Kram /Kerstin