fredag 29 november 2013

STACKARS SANTOS & SANDARVE KULLE


Jobbig onsdag/torsdag men ikväll blir det fest!

Natten till torsdagen sov jag inte en blund. Anledningen var att stackars Santos var jättedålig. Det började med att han tidigt på kvällen efter det han varit ute med husse på en prommis, helt plötsligen började kräkas. Riktigt ordentligt!
Den här kulle är hela 60 m över havet, alltså högt för att vara på Gotland. Och för mig är den jättehög, så vi har aldrig varit där tidigare. Men idag tänkte jag den skulle passa. Det var varken halkigt på grund av lera på marken eller fuktiga löv och det var fortfarande ljust och dessutom fint väder!
 Men det vet man ju inte behöver betyda någonting farligt direkt. Har dom t.ex. ätit lite gräs - vilket han gör ibland - så brukar maten kommer upp efter en liten stund. Efter kräkningen var han som vanligt förutom det att han kliade sig lite mycket och häftigt på huvudet. Jag kollade noga, men han hade ingen fästing på sig - vilket var väldans skönt. 
Lite senare på kvällen hade han väldigt bråttom att komma ut och då visade sig att han hade diarré!

Det började så fint med en grön härlig liten sluttning. Santos sprang före och visade vägen!

Efter det så var han ute ytterligare en gång och kissade, sen gick han och la sig tillsammans med husse och sov sött. I en timme...tills det var dags för mig att lägga mig. Strax efter mitt sänggående vaknade han och var väldigt orolig. Han hoppade upp och ner i min säng och kliade sig häftigt hela tiden. 
Han låg stilla i några sekunder, max en minut, sen var det upp igen. Hela tiden kliade han sig våldsamt och när jag helt plötsligt såg att ena ögat var nästan helt igensvullet och det andra inte heller såg speciellt kul ut, då blev jag faktiskt riktigt orolig!

Sen upptäckte jag att det såg lite högt ut - och en sån där stätta, den ville jag inte gå över!
Så vad skulle jag göra - väcka Rolle!? Nej, då blir han bara orolig också och han kunde ju inget göra. Istället så tvättade jag Santos huvud med lite svalt vatten och då gick svullnaden runt ögonen ner. Däremot så upptäckte jag att han hade små bulor ovanpå huvudet och senare blev det stora bulor även på bakre delen av kroppen. Och så kliade han sig - och kliade sig - och kliade sig......

Men Rolle övertalade mig och när det visade sig inte finnas någon inhägnad bredvid stättan, så gav jag med mig. Men oj, vad högt det var när vi kom upp på kullen.  Samma väg ville jag inte gå ner heller, den var alldeles för brant.....
Ut ville han titt och tätt, så jag var ute med honom 14 gånger på natten. Sen kräktes han tre gånger till, men som tur var så åt han lite torrfoder efter det och drack en massa vatten - så det var ingen risk för uttorkning i alla fall!

 Helt plötsligt upptäckte vi att det på andra sidan kullen fanns en liten sjö - det hade vi inte en aaaning om!
Rolle vaknade till vid femtiden och märkte vad som var på gång och gick då ut med Santos, sen kom dom in och jag blötte ner Santos med trasan igen över hela kroppen - och då höll han sig lugn så pass länge att Rolle kunde somna. Men bara efter 10 min så var det dags igen. Så där höll det på hela tiden till klockan var åtta och jag kunde ringa veterinären!

Så skulle vi gå ner och då upptäckte faktiskt Rolle att där vi tänkt gå ner, där skulle jag ALDRIG våga gå så det var bara att gå tillbaka till där vi kom upp.
Veterinären bekräftade direkt vad jag misstänkt hela tiden, Santos hade fått en allergisk reaktion. Mot vad, det vet man ju inte säkert, men vi misstänker att han reagerade mot ett dåligt grisöra. Han fick nämligen ett sådant precis efter det att Rolle varit ute med honom tidigt på onsdagskvällen. För övrigt hade han bara ätit sitt specialfoder och han hade varit kopplad på promenaderna, så då hade han inte haft någon möjlighet att äta nått äckligt ute. 
Det var en alldeles nyöppnad påse med strimlade öron.....men jag lovar, den är slängt nu! Och han kommer aldrig mer få äta sådana, trots att han gjort det i flera år utan problem tidigare!!

På dom ställen där stigen var "lite" brantare så kunde jag hålla mig i träden - eller i Rolle - så det gick riktigt bra. Men det var väldans skönt att komma ner till parkeringen igen.  Fast när jag står nedanför det som jag tyckt varit hemskt brant, så ser jag hur löjlig jag är. Men...känslor - i mitt fall höjdskräck - kan man inte göra något åt! *fniss*
Veterinären påpekade att om problemen blev värre skulle vi komma in, likaså om dom inte gick över under helgen. Vi skulle inte ta några jättelånga prommisar, för Santos behövde hämta sig efter den hemska natten. Redan igår kväll var han sitt vanliga jag igen - men gissa om han har sovit. Precis som en liten stock.....
Så idag åkte vi till Sandarve Kulle som ligger i närområdet och så gick vi runt den. Tog bara trekvart så det blev inte speciellt långt, men Santos var överlycklig. 

Och vi är lyckliga att Santos är som vanligt igen!

TREVLIG HELG

16 kommentarer:

trädgårdsdrömmar sa...

Så skönt att Santos återhämtat sig.Inte roligt när dom blir sjuka och man inte kan göra så mycket
Önskar er en 1:a Advent.
Kram

Rosor och ruiner sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rosor och ruiner sa...


Åh vad skönt att det gick över- man blir ju så orolig när dom är sjuka, och så på natten också! Allting blir ju värre då!

Gunilla Teckenberg sa...

Oj, oj så jobbigt för Santos och för er vilket skrämskott!

Så bra att det är över och att ni fick en diagnos, allergi kan man ju hantera bara man vet vad det är. Grisöron ja, vem vet hur länge de legat i affären...usch!

Hoppas ni alla får en riktigt god sömn i natt!

Ingrid sa...

Så skönt att Santos piggnat till igen!
Tänk att det kan bli så galet. Jag förstår att ni var enormt oroliga. Hoppas nu att det var det där grisörat som ställde till det. Ludde brukar också få såna där grisöron.....
Det är nog inte värt att jag talar om för Bosse o Carina vad Santos varit ute för, för då är det nog slut med grisöron för Luddes del.

Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Evas Kvarnaro sa...

Var Santos överlycklig så blev även jag det, tur det gick över. fy tusan vad man blir orolig. Han har ju varit frisk länge nu och sett så pigg ut.
En nos-puss till stackars Santos.

Ärligt talat så har jag inte läst det andra, det blev liksom ointressant, suck . . .
Men Rolf ska alltid läsa ditt,
så det blir mer i morgon.
Men visst vi ska till Skåne tidigt
men . . . . .
En trevlig 1:a Advent
Kram/ Eva

Knatten sa...

Åå stackars vovve. Skönt att det blev bra. Sånt där kan ju få vilken husse eller matte som helst att bli sjuk...av oro. /Knatten

Anonym sa...

Oj vad glad jag är-- Ha nu en riktigt fin advent o mys gott utan grisöron. Han måste få ngt annat som han gillar riktigt.. Kram Ninne(Ingrid)

Unknown sa...

Fy vad det är hemskt när djuren blir dåliga. Skönt att han är OK igen. Antar att du också behövde sova ut efter den hemska natten.
Ha en skön söndag!
Kram

Anjas Hill sa...

Ja, tänk så hemskt att vara liten vovsing och inte kunna tala "klarspråk". Usch som han fick lida då! Lilla, lilla Santos.
Jag kan tänka mig att djurfodret har tillsatser precis som människodito och då är det svårt att värja sig.
Men, till slut blev det ändå en solskenshistoria! Vilken tur.
Ha en bra fortsättning på 1 advent! /Anja

mammi sa...

Va skönt att det gått på rätt håll. Synd att man inte kan "läsa" deras tankar, då hade ju allting blivit så mycket lättare. Elvis hälsar särskillt till honom,"sa han"
Kram till er alla

Ölandsvindar sa...

Man blir så orolig när djuren är sjuka. Skönt att han har återhämtat sig. Jag hade en valp som blev precis så där sjuk efter att ha gnagt på ett tuggben så jag köper aldrig varken grisöron eller tuggben mer. Chessie blir jättelycklig över sitt "tandstensben" varje kväll. Och visst, Högby kyrka ligger precis vid rondellen där ni ska svänga vänster för att komma till B&B.
Kram /Kerstin

Christina sa...

Så skönt att Santos repade sej! Alltid trist när djuren är dåliga!/Lila-Christina

Anonym sa...

Här serverades vi två storys i samma inlägg. Bra att Santos repat sig. Jag är också lite skraj för höjder samtidigt som jag är nyfiken på att se hur det ser ut däruppe. Nästa gång kommer du säkert att tycka att det är lättare. Kanske kan ni göra om det till våren med en fikakorg. Kram

Marit sa...

Åå det er vondt når de små vennene våre er syke, så bra at han er på alle sine ben igjen.

Flotte bilder, ha en fin mandag.

Gela sa...

Men vad jobbigt när Santos blev sjuk, tänkte genast på en allergisk reaktion när jag läste början. Tur att han blev bättre!!! Är tufft när ens djur blir sjuka!! Som du såg har jag skördat idag, men nu hamnade jag här framför datorn skulle behöva ta hand om det jag skördat.... men det får bli sen. I kväll ska jag och hämta stortegel till ett kommande växthus ska bli kul, hoppas jag får byggt det någon gång...
Önskar dig en fin kväll, hoppas du får sova ikapp nu./Gela