KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!torsdag 24 oktober 2013

CHILI & VALLHAGAR

Inte för att dom har något alls gemensamt, men det är i alla fall vad dagens inlägg ska handla om. Jag börjar alltså med att göra en liten personlig recension av dom 6 chilisorter jag vann frön till i våras. 
Att jag gör det just idag beror på att jag nu faktiskt har kastat alla plantor. Jag har nämligen chili så jag klarar mig i 10 år tror jag. *fniss*  Jag har torkat massor och jag har "syltat in" ännu mer. Det senare var ett mycket praktiskt sätt att ta till vara på chilifrukterna och idag gjorde jag en jätteburk full - men den ska jag nog dela upp i mindre "gebortburkar". Alltså nått att ge i present till dom jag känner som gillar chili!

Piment de´ Esplette
Den här sorten var mycket stark och inte hann den bli röd, men det gjorde inget. Den var väldans god!

Jamacian Bell
Sen har vi en riktigt mild chili, smakade nästan ingenting. Jag hann bara med att få några få som blev röda, alltså tog jag dom omogna!

Blue Christmas
Den här som var så vacker med sina lila frukter som sakta gick över i aprikos och sina mörka blad, var nog dom som var vackrast och dom mognade dessutom först av alla. Jättestarka!
Ciliega Picante
Den här sorten fick frukter som var 6-10 cm stora och just därför trodde jag inte att dom var så starka. Men oj vad jag bedrog mig. När frukterna var gröna var dom starkast av alla!

Twilight 
Den här chilin var också liten och lila, precis som Christmas Blue. Den var nog också lika stark, men den mognade betydligt senare och färgen då övergick i gult, aprikos och rött.

Hot Lemon
Den hade naturligtvis lite citronsmak, visserligen svår att känna eftersom den var jättestark den med. Färgen var härlig och den mognade hyfsat tidigt.

Om jag ska nöja mig med att odla två sorter nästa år - har ju egna frön nu - så är det nog den här och så Blue Christmas jag väljer. Både är goda och starka, mognar tidigt och dessutom är ju Blue Christmas så vansinnigt vacker med sina mörka blad och lila frukter!
Efter det att gubben min och jag hjälpts åt med att tömma lite chilikrukor samt flytta några sommarblommor och jag syltat in den sista skörden av chili, så åkte vi iväg till Klintehamn. 
På vägen - innanför Fröjel - så finns det ett område som heter Vallhagar där vi brukar gå rätt ofta. Antingen inne i själva hagen, eller också utanför eller t.o.m. runt hagen. 
Det senare hade vi dock inte tid med idag, vi skulle hämta grejor till Rolle innan klockan 16.00. Alltså gick vi en bit utanför och sen klättrade - yes, även jag tog med över stöttan - vi in i själva hagen och gick över den tillbaka. 
Det blev en mycket mysig prommis i solen. Det var hela +12 grader och ingen vind att tala om. Santos fick springa precis som han ville och snoka, fast han var väl aldrig längre bort än 30 meter. I det här området kan man verkligen känna "historiens vingslag". Den var bebodd ända tills ungefär 500 e.kr. Vad som hände då vet man naturligtvis inte, men platsen övergavs helt.
Men bortsett från det historiska så är det också en otroligt vacker plats. Tyvärr har den varit "infekterad" av fästingar dom sista somrarna. Det var så jäkligt ett tag att det stod om det i dom lokala tidningarna. Då vågade vi oss inte dit, så det var ett tag sen nu.....

Vi travade på ett tag och när vi kom till den enda husgrunden som är "öppen" så passade jag på att njuta lite av solskenet. Men både husse och Santos tyckte att det var jättetrist; Sitta stilla när man kan röra sig!? 
Så det var bara att lyfta på ändan och gå vidare så vi hann till Klintehamn innan stängningsdags. Sen handlade jag lite mat och så besökte vi handelsträdgården - för att köpa en vit orkidé. Inte till mig själv tyvärr, vi ska bort på middag på lördag!

7 kommentarer:

Gitsan sa...

Tänk så mycket vacker natur vi har i Sverige!
Jag har inte varit på Gotland sedan jag var 15 år så det kanske vore dags att ta sig en rundresa på din vackra ö till sommaren.

Carina sa...

Haha, Santos, jag ser att du förstår hur en slipsten ska dras...."trötta ut dom bara".....sitta stilla när man kan både spring, hoppa och busa. Det är mina takter det :)
Jaså din matte har också odlat chili, det har min matte också gjort, och kan du tänka dig, jag fick inte ens smaka! Hon som fick så många från bara en enda påse med frön. Det var väl gnidet.
Vovv på dig, Santos, så hörs vi snart igen.
/Kasper

Ingrid sa...

Vallhagar är väldigt fint!
I år har vi inte varit där, men när syrran kommer nästa gång måste det bli av.

Dina chilifrukter är så vackra så att man kan odla dem bara för skönhetens skull.

Kram, Ingrid

Ölandsvindar sa...

Aha, det är hos dig som pepparn växer!Jag har några sötpepparplantor, nästan som små paprikor som lär vara fleråriga. Jag tänkte spara en inomhus men upptäckte att den var full av bladlöss.Tänk vad våra öar har varit viktiga utposter en gång i tiden. Här kryllar det av järnålderslämningar och många fynd som visar på att man hade regelbundna kontakter med södra Europa. Spännande!
Kram /Kerstin

bosseliden sa...

Vad vackert ni har. Fast det visste jag innan. Gotland är min favoritö i Sverige. Trist med fästingar. Orkidéer gillar jag skarpt. Önskar dig en fin helg.

Charlotta Cesar sa...

Många fina chilisorter som jag känner igen:) Visst är de väldans tacksamma och ger riklig skörd. Härligt när man kan slösa så där och dela med sig.
Ha en riktigt skön trädgårdshelg,
Charlotta

Yvonne Blom sa...

Så roligt att du odlat flera sorters chili. Jag provade 2 sorter i år och fick ganska många som jag också både torkat och lagt in i vinäger. Mina sorter är snälla, men jag har fått blodad tand och sätter fler sorter nästa år. Härligt vackra bilder du lagt ut! Kul att vi har samma efternamn!
Ha en riktigt skön helg! Kram Yvonne