KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 30 oktober 2013

ÄNTLIGEN ÖVER

Ja, stormen som sådan var ju över redan i går morse...men efterverkningarna!
En sommarblomma som lever och frodas fortfarande!
Stormen kom till ön vid sjutiden på tisdagskvällen och elavbrottet började 20.20, men det gav oss inga större problem. Det var bara att tända alla "tusen" värmeljus jag har utplacerade överallt. Att man sen inte kunde vare sig titta på TV eller vara ute på nätet gjorde ju inte så mycket. Behövde ju lägga mig tidigt efter att ha sovit dåligt ett par nätter.
Rosen `Heidi Klum´ - fortfarande underbart vacker!
Det tråkiga var att när jag startade min bärbara dator för att kolla hur Simone utvecklade sig, så visade det sig att jag hade bara en halvtimmes körning kvar. Jag hade slarvat med uppladdningen.....
Här i hörnan vid ingången ställde jag en del krukor för att skydda dom för stormen - och det gick bra!
Så det var bara för oss att lägga oss och läsa ett tag i ficklampans sken. Innan dess var först Rolle ute och gick en runda med Santos, men när han kom in så varnade han mig för att gå på vägen. Det blåste ner en massa grenar och kvistar.
Efter borttagning av grenar samt räfsning!
Så när klockan var 22.20  - alltså ovanligt tidigt - och hög tid för Santos sista kissrunda så gick jag bara ut på framsidan av huset med honom. Tittade runt till baksidan, men drog mig genast tillbaka när jag såg dom höga träden vaja. Det var riktigt skrämmande, det dånade och brakade väldans i skogen bakom. 
Klängrosen `Goldstern´

I går morse hade stormen bedarrat men vi hade fortfarande ingen el. Det värsta av allt var dock att vår fasta telefon inte fungerade och därmed inte heller nätuppkopplingen. Jag har ju ADSL-bredband. Den bärbara var ju urladdad så den gick inte heller att använda.
Ja, jag tror i alla fall att det är en `Goldstern´ - fast det kan lika gärna vara en `Golden Showers´!?
Sen gick vi ut för att kolla förödelsen. Det var - som tur var - inga träd som ramlat, däremot var hela baksidan av tomten fylld med grenar, kvistar, barr och kottar. Det var som en matta, så det var bara att sätta igång och rensa. Vi höll på ett par timmar och fick väl ihop c:a 15-20 högar så nu ser det bra ut igen. Men man vet ju att det lär komma ner mer eftersom dom stora lärkarna inte har börjat fälla sina barr ännu!
Den uppstammade lilla rosen `Maidy´.
Vid lunchtid sa dom på radion att det fortfarande var c:a 900 hushåll som inte hade någon el - och som kanske inte skulle få någon innan mörkret föll! 
En av mina två astrar med en gulbaldig smällspirea och ett gulnande Mischanthus-gräs i bakgrunden.
Då blev Rolle orolig och undrade hur det skulle gå med middagen. Så han baxade fram den inställda gasolgrillen och så frågade han mig vad vi skulle ha till biffarna. Men det var inga problem, vi skulle ha sallad och han skulle dessutom få lite stekt potatis som vi hade kvar sen kvällen innan. Den kunde jag ju värma i en folieform på grillen. När han hörde det sistnämnda såg han nöjd ut.....
Men man kunde ju inte göra så mycket hemma. Räfsa framsidan orkade vi inte igår, man var alldeles slut i armar och ben så det ska vi - kanske - göra idag. Så vi kastade oss i bilen och for iväg. 
Den här gången blev det till Ronehamn, men det blåste ganska kraftigt fortfarande så vi gick inte ut till havet utan förbi det lilla fiskeläget och in i skogen bakom.
Men det var ganska öppet och blåsigt där med så vi åkte vidare till ett ställe vi gått på ett antal gånger när det är lite ruggigt väder. Där tog vi ytterligare en prommis och sen åkte vi hem - och hoppades att elen kommit tillbaka. Men...neej!
Prommis vid Alveskogs.
 Rolle ringde till kundtjänst hos GEAB och kollade hur läget var och fick beskedet att det nu - efter flera timmar - var 700 hushåll utan el. När vi skulle få tillbaka den var det ingen som visste. Det kunde dröja.....!?

Rolle undrar varför jag drar benen efter mig. Men ska man fota så kan man inte gå samtidigt.....
Så jag gjorde i ordning två olika sallader och förberedde mig på att stå i en ficklampas sken och grilla. En helt ny upplevelse. Men jag gillar när det är lite primitivt, så det skulle säkert gå bra!
Den här skylten - med fallande hammare - gillade Rolle! 
Så tände gubben min en stor brasa i kaminen och jag tände alla värmeljus och så tog vi varsitt glas vin för att värma oss inifrån också. Poff, sa det och så gick allt igång; TV´n, lyset, radion - man blev nästan chockad!
Ett hägn med vackra bockar!
Fast fortfarande kunde vi varken ringa eller komma ut på nätet, trots att vi hade svarston. Och när någon ringde oss så tutade det bara upptaget. Men nu på morgonen så fungerar allt normalt igen, underbart skönt!!
En  rudbeckia har börjat om att blomma...
Det är en otroligt härlig känsla när man fått tillbaka elen och med den värmen & ljuset - samt telefon & nätuppkopplingen igen. Det är inte klokt vad man är beroende av såna saker!!!
...likaså den här japanska vädden - och kolla in flugan!

12 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

Vi hade också ett antal timmar då ingenting fungerade. Då var vi helt isolerade från omvärlden och det känns lite otäckt. Någon sade att man kan plocka ur kortet ur mobilen om man behöver ringa 112, då fångar alla olika master upp samtalet. Ska kolla upp det för det är bra att veta om vi blir isolerade igen eller om man inte får kontakt när man försöker ringa. Jag är inte så orolig av mig men bra att ha i bakhuvudet OM något skulle hända.
Kram /Kerstin

lavendia sa...

Vad mycket blommor det finns kvar, inte minst rosor.
Vad bra att jag kunde hjälpa till med namnet. Blomman lär du få se mer av nästa år.

Marit Helene Gåsland sa...

Å så mye fint som blomstrer hos deg ennå, deilige bilder for en blomsterglad nå i slutten av oktober.

Ha en fin dag, klem fra Marit.

Rosor och ruiner sa...

Ni har verkligen fått det värre än oss, här var inte elen borta alls. Men även jag tyckte det var skrämmande med denna blåst, när huset knakar och träden ser ut att nästan blåsa omkull...
Skönt ändå att man kan ta fram grillen och sånt, någon braskamin eller liknade har inte vi, så vi skulle nog få kallt om vi var utan el länge de kalla årstiden...så visst är det sårbart på många sätt!

Anja sa...

Ja, det är en mycket skrämmande känsla när naturen ryter till. Då är man rätt liten och vågar absolut inte käfta emot.
Skönt att ni har fått tillbaka elen, det är jobbigt att vara utan dygnsvis.
Vi kom undan Simone med en axelryckning./Anja

Carina sa...

Här klarade vi oss från stormen, fick endast blåst och det är ju onekligen viss skillnad....

Yvonne Blom sa...

Skönt att ni klarade er bra och inte fick några större missöden av Simone. Det är nog trist att bli utan ström när man inte vill.
Ni har fantastisk natur att ta era promenader i. Ha det så gott! Kram

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Den "stora" stormen ja...
Först tänkte jag att de överdriver, det blir aldrig så mycket som de först säger. Men dagen den skulle dra in blev den ju uppgraderad till en 3:a så då tänkte man, hoppsan det blir nog storm ändå. Kommunen gick ut med en varning att alla skulle hålla sig inomhus efter kl 17. Det var bara till att direkt efter jobb gå runt i ösregn och plocka undan allt löst i trädgården. Sen satt man här och väntade... och väntade... Blåste gjorde det ju men ingen storm och verkligen inte orkan. Kl 20 ökade det på och höll på knappt en timme men det kändes inte särskilt mycket ändå. Så här i norra Halland blev det "en storm i ett vattenglas" hihi.
Ha det gott! /Ingela

Christina sa...

Ja det var en riktigt otäck storm! Magnolian la sej platt och grannens stora träd trillade bara en liten bit från tomtgränsen! Och så mycket bråte överallt!/Lila-Christina

Anders sa...

den skylten gillar jag för den blir rolig då den placeras i oväntande sammanhang
//Anders

Evas Kvarnaro sa...

Vad bra att ström och allt är tillbaka, ett litet tag kan väl vara mysigt men inte för länge.
De som ingen storm fick och slapp bli strömlösa ska vara tacksamma för vi är så beroende av den. Alla har inte järnspis kakelugnar m.m.
Vi klarade oss denna gång, tackÅlov
'Gudrun' var vi strömlösa en vecka och bodde i samhället hos son med familj,tur vi hade dem så nära.
All mat och fryst fick evakueras o de hade en extra frys. Men jag önskar ingen den jobbiga tiden efter stormen, ca 6 hkt trollskog
föll ner, jobb och åter jobb på alla vis blev det. Nej man ska vara tacksam för det 'lilla' som kom nu. Stackars de som blev allvarligt drabbade.

Vackra bilder på eran promiss,
jasså du 'drar' benen efter dig *fniss*, håller med dig, man ska ju ta bilder också.

Trevlig helg/ Kram

Anonym sa...

Otroligt fina bilder du lägger in. Jag tycker också det var en häftig skylt med hammaren. Det är lurigt att vara ute när det stormar. Helgkram