KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 15 september 2013

TRÄD & POOLPLACERING

Härom dagen så gjorde jag några ärenden och då tog min gubbe en långprommis genom skogen vid havet nedanför Klintehamn. Han berättade sen helt lyriskt om ett litet träd han sett som han blivit förtjust i. Alltså var vi tvungna att åka dit igen och ta en prommis i fredags.
Varken han eller jag hade en aning om vad det är för träd, men efter litet klurande och massor av letande på nätet och i böcker så har jag förstått att det är ett vildpäron. Bladfärgen och även växtsättet beror nog på torkan och att det växer på ett så utsatt ställe - och dessutom på mager och grund jord.
Men jag håller med Rolle, det ser väldans spännande och tjusigt ut.....
Tänk er trädet en stormig dag - inte dumt alls faktiskt!
Bredvid växte en annan tjusig sak, även den väldigt spretig. Nu är båda dom här inte så lämpliga att flytta. Till att börja med är dom är alldeles för stora - och dessutom är enar extra knepiga. Men Rolle har faktiskt lyckats med en pytteliten för några år sen och den är nu riktigt stor och fin - fast den är väldigt jämn och prydlig!
Sen så var det då lördag och då åkte vi tidigt till Kräklingbo Marknad - den stora begivenheten här på Gotland. Man räknar med att det var 20.000 besökare! Nu är ju inte gubben min speciellt trakterad av att gå på marknader (om det inte är traktormarknader förstås) och har inte varit dit på flera år, så jag fick köra hårt med operation övertalning!

Den senaste tillkomna lådan ser ut så här just nu.
Dessutom att ha med liten hund på såna här ställen är ju rena vansinnet. Så redan efter någon timme så hade 
Rolle tröttnat och gick till bilen för att läsa. Jag fick en halvtimme till på mig att försöka ta mig runt själv och kolla in ALLA stånden, vilket inte lyckades eftersom jag tröttnade efter ytterligare 10 minuter.
Den låga rosbusken `Heidi Klum´i framkant på roslådan.

Den höga `Bonita TM Renaissance´ i bakkant på samma låda.
Så det bar av till Ängmans för årets sista dopp. Det var 20 grader i vattnet och strålande sol MEN.....Det blåste rätt in i viken så det gick höga vågor vilket är mycket onormalt där och så var det bara 18 grader i luften. Alltså avstod jag - vilket jag ångrar bittert just nu. Det blir nog inget mer bra badväder!
Roslådan sedd utifrån parkeringen.
Så vi åkte hem och beskar ett lönnträd vid ingången till innertomten, den vitbrokiga och enormt snabbväxande Acer negundo `Variegatum´. Av det vi sågade ner behöll jag 20 pinnar av årets tillväxt och satt i en spann med vatten vid ingången. 
Ska se om dom är lika lättrotade som pilar och i sådant fall sätta en "trädhäck" på yttertomten mot vägen. Nu tror jag ju inte att det fungerar, men man måste ju prova.....
Sen spelade vi Dart - första gången för säsongen - och därefter gick vi ut på altanen och jag åt kräftor och drack rosévin och Rolle åt pannbiff med kokt potatis (hans måste till middag) och drack rödvin.
 Jag som hatar att städa (inne) var tvungen att sopa av altangolvet för det hade kommit ner så mycket "kluttar" med barr eftersom det blåste. Och barren som redan har börjat falla på grund av torkan har dessutom lagt sig som en matta på gräsmattan på baksidan. Trist!

Här ovan syns dom två keramikpinnarna jag köpte i Skåne i den fantastiska trädgården/inredningsföretaget.  Till just den här orange bollkrysset gör dom sig riktigt bra, fast jag hade hellre velat haft orange, gula eller röda keramiktoppar men dom var slut.
Efter maten så fortsatte vi att klura på det här med poolplacering.  Jag vill alltså ha poolen precis bredvid den smala delen av altanen, utbyggd så att trädäcket blir lika brett som den del som nu är under tak (där jag sitter) och i samma nivå. Men.....eftersom vi har väldigt högt grundvatten så fungerar inte det. Typiskt!
Istället måste vi ha poolen upphöjd med nån typ av trappstegsformat trädäck. Det är dock helt OK, för vi är inga solbadare som behöver en massa trädäcksutrymme för solstolar. 
Exakt hur man ska lösa det hela får vi reda på i morgon då "poolkillen" kommer hit för att råda oss. Både till placering och till storlek på poolen.JÄTTESPÄNNANDE!11 kommentarer:

gunsan sa...

Det där låter så spännande med en pool.Tänk så härligt det måste bli.Men det kommer inte att bli någon hos oss.Vi har ju fortfarande en del sotnedfall från SSAB .då skulle vi bli tvungna att bygga hus över och det blir nog lite dyrt.Får glädja mig för er skull istället.
Kram.

ormbunke sa...

Så fint dina rosor blommar. Har du äntligen lyckats övertala Rolle om en pool? Skall bli spännande att se hur det blir. Ha de gott. Kram.

Ruben sa...

Wow, en egen pool! Hoppas att poolkillen kommer med riktigt bra tips om uppbyggnad av det hela!

Ha det gott!
/Ruben

Veronica sa...

Häftigt med pool! Klart man måste ha en pool på Gotland! Solens Ö!

Jag lånade en fröbok av dig tidigare och Tack! för det! Jag har noterat det jag tyckte var viktigast och skickar den tillbaka till dig snart ;)

Kram

Ölandsvindar sa...

Han är duktig, din Rolle! Min gubbe ser bara sådana träd som är lämpliga till ved. Egentligen tycker han att alla träd är det.Man får vara på sin vakt ibland. Spännande med poolen!
Kram /Kerstin

mammi sa...

Pool låter härligt, men som ja skrivit, knacka först bort isen på vintern så du inte skadar dig!!!
Det där urläckra trädet ni hittade, går det inte att hyra en grävmaskin ????
Båda mina herrar mår bra här hemma. Elvis har energi så det ryker om det och så har han "övertaget" mina foppatofflor bl.a. !!! Man kan ju inte bli arg och förmana en, när han vänder huvudet på sned och tittar bedjande!!!
Den andre herren här, mår bättre för var dag, men det är klart att efter-som njurarna slogs ut vid de farliga operationerna, så är ju dialys livet ut, inget som lockar, men så är det.
Kram till er alla.

Oljekritan sa...

Åh så vackra ROSOR..Din trädgård prunkar fortfarande, vad fint, hösten gör den snyggt färgglad och luften frisk..Kram Karina

Ingrid sa...

Krister och Thomas pool är upphöjd och man går rakt ut både från köket och från vardagsrummet till pooldäcket. Det är riktigt läckert faktiskt.

Hoppas att ni hittar någon trevlig lösning.

Kram, Ingrid

samson sa...

vika häftiga träd ni hittade
att gå på marknad är inte min favorit syssel sättning
spännande med pol
ha det så bra
maggan

Evas Kvarnaro sa...

Här går det undan läser jag, alltså redan pågång med poolens placering. Ni gör helt rätt, tänk i dag, gör det i morgon, för vad ska man vänta på.

Vilken härlig grönskande altan, fina växter överallt. Rosorna är ju bedårande.
Det där vild-päron-trädet är super häftigt, du fick verkligen 'tillde'
med bilden. Kanske lite spökligt också när det stormar. Den där spretiga 'saken' var vacker tycker jag, i varjefall mot den himlen.

Må gott kram/ Eva

Anette sa...

Vad spännande med pool! Jag skulle nog inte kunna gräva ned någon pool, åtminstone inte utan en MASSA sprängning. Fint med miljön vid stranden, lite vindpinat och kargt. Ha det så gott. /Anette