KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 11 september 2013

HÖSTFÄRGER!?

Efter att ha gnällt lite extra om det här med badning så har jag faktiskt badat både i söndags och i måndags. Alltså i havet.....
En vacker alunrot!
I söndags badade inte bara jag utan även Rolle - trots att det bara vara 19 grader.  Då var vi ner till Ekstakusten och Djupvik där det finns en fin liten badstrand, men inte badade vi där inte!

I gräs- och bamburabatten blommar det fint fortfarande! 
Nej, vi badade till vänster om piren där det är en "grusstrand" som passar oss med hundar perfekt. Och vi har ju badskor, alltså plastsandaler så det går alldeles utmärkt. Men gubben min tyckte det var hemskt kallt, det var bara 19 grader vilket är minst 3 grader lägre än vad han normalt badar i!
Klippståndsblommor
Det gjorde att när vi i måndags åkte till Grötlingboudd och skulle bada på ett av våra favoritbadställen, då satt han och Santos på land och bara glodde på mig. Och då var det hela 20 grader i vattnet, men han tyckte att det var alldeles "för kallt" för att bada! Jag tyckte det var helt underbart och ville inte gå upp!!
Den lilla Hypericum inod. `Magical Passion´ som numera är nergrävd i min "rosfolly".
Men det var nog säsongens sista bad om det inte råkar slå till och bli kanonvarmt igen. Man vet ju inte.....

Mina druvor är på gång.....
Vad gör man med alla vindruvor man får!? I år har jag ju täckt dom med nät så det blir en hel del klasar att ta rätt på. Såg ett recept på druvgelé som jag tänkte göra, men tappade naturligtvis bort det. Fast det är nog bara att leta på nätet. Sen hittade jag ett recept för nån typ av juicedrink - alltså utan alkohol - som lät riktigt gott, för att göra vin det räcker det inte till! *fniss*

Det vackra lilla astilben under en av trekantsrabatterna på baksidan.

Igår var vi till Visby för att jag skulle prova ut glas till mina fastlandsinköpta glasögonbågar. Och det gick alldeles utmärkt att göra så hos Specsavers. Jag beställde bågarna från Alvesta där jag provade dom på semestern och så bokade jag in mig hos optikern igår. Då var det gratis undersökning, snacka om tur!
En av mina krukor med bl.a. alunrot som står på en av rensbrunnarna till husdräneringen.
 Nu får jag dom färdiga glasögonen om c:a 14 dagar, vilket ska bli mycket skönt. För närvarande använder jag mina terminalglasögon hela tiden. Det funkar visserligen, men jag ser lite suddigt med vänsterögat vilket blir lite jobbigt när jag ska titta på TV eftersom jag då sitter med huvudet lite vridet till vänster för att titta mest med höger öga. 

Den orangefärgade och sensommarblommande Mahonian jag köpte från Esveld i Holland i våras.
Det roliga är att eftersom jag är närsynt på långt håll, beroende på formen på ögat, så får jag svagare glas hela tiden. Så snart slutar det väl med att jag inte har några alls.....fast då åker man väl på dom vanliga "ålderstilläggen" istället. Alltså börjar se sämre och får glas som förstorar på nära håll! *fniss*
Höstanemon och funkia.
Jag har varit dålig på att blogga sista tiden eftersom jag haft lite mycket att göra. I och för sig trevliga saker, men nu äntligen kan jag ägna mig åt det som är allra roligast. Att planera och plantera.....
Azalea framför Rhododendron och en rödbladig japansk lönn som lever ett krassligt liv.
I förrgår flyttade jag ut en liten turkisk ginst samt två smällspireor - dom jag köpte på Öland i våras - till yttertomten på den nyrensade vallen. Men "nyrensad och nyrensad".....det kommer upp ogräs precis hela tiden och hela vallen är smockfull med rötter och småsten. Så när man planterar får man samtidigt rensa igen!

Ett brokigt ödleblad = Houttuynia cordata `Chameleon´.

Sen köpte jag en stor Viburnum trilobum `Redwing´(amerikanskt olvon), en Cornus alba `Gouchualtii´ (gul-och grönbrokig kornell) samt en jättestor Prunus shipkaensis macrophylla (bulgarisk lagerhägg) förra veckan och dom planterade jag också.  
Den gula är en kameleontbuske, alltså en klängväxt, som har blivit helt gul av torkan och den vit-och grönbrokiga lönnen  ovanför fäller massor av blad trots att jag försökt att vattna dom ordentligt. Den vårblommande klematisen i förgrunden trivs dock och har satt igång att remontera!
På grund av torkan så har en del blad torkat, en del har redan börjat ändra färg och många har också börjat falla av träden. Alltså i början på september, det är inte klokt. Så här brukar det se ut i oktober, inte nu när det fortfarande är sommar. Men det är en otrolig torka.....  
Vi blev lovade regn igår och under natten, men det kom bara några små stänk igår kväll som inte ens syntes i regnmätaren. Mer blev det inte tyvärr! Och i morgon får det inte regna, då ska vi ha några trädgårdsentusiaster här på lunch och då måste man ju sitta ute och njuta!!

5 kommentarer:

mammi sa...

Det är inte rättvist att ni får så stora vindruvsklasar !!! som vi, 16 -17 st i år mot normala 70-90 st stora fina.Sen fattar jag inte hur du kan ha alla växtnamn i huvudet,men det beror väl på att jag inte kan hålla reda på dem.
Kram till er alla

Ingrid sa...

Det blev verkligen inte många regndroppar och jag tror att du kommer att få kanonbra väder i morgon, så ni kommer säkert att kunna sitta ute.

Kram, Ingrid

Ölandsvindar sa...

Här väntar vi fortfarande på regnet. Torrt så in i norden. Snart har alla löv fallit ner. I dag ska vi söderut igen. Kanske blir en titt hos Albrunna perenner, fast jag vet egentligen inte vad jag ska ha.
Kram /Kerstin

mammi sa...

Då behöver jag kanske inte känna mig så himla dum. Trodde du hade alla växters namn i huvudet, men himla snyggt har ni i alla fall på er tomt.
Kram

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Älskar att bada men jag håller med Rolle, 19 grader är lite väl kallt att bada i. Det ska helst vara ett par grader varmare :-)
Gillar första fotot. Fint med alunroten mm, de vita stenarna och gröna stolen.
Oj, med vindruvor ni har! Måste vara härligt att kunna gå ut och plocka i sin egen trädgård.
Ha det gott. /Ingela