KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 29 september 2013

EN HÄRLIG HELG

Helgen har varit - och är fortfarande - helt underbar. Det började i lördags morse då jag och min väninna Lisa åkte till Burgsvik för en Trädgårdsentusiastlunch. Det i sin tur betydde att vi på plats hos Gustaf och Gunvor skulle ge lite tips om vad dom kan göra med sin jätteträdgård. Inte för att dom behöver våra idéer  precis, men det är alltid spännande att få höra vad andra skulle hitta på.
Det var strålande sol så vi gick en runda i trädgården - tog en timme - och så kom vi väl alla på något. Eller rättare sagt, Gunvor eller Gustaf hade många idéer och så använde dom oss som "bollplank". Efter det gick vi in och åt en överdådig lunch. Där fanns varmrökt lax, italienska skinkor och kött, massor med sallader och ostar och oliver och.....Ja, alldeles för mycket och alldeles för gott!

Från vänster: Benved, paradisbuske, okänd lönn, ginnalönn, Arnold-rönn samt Lagercistosros.
När vi satt oss till bords så började det störtregna, så vi hade verkligen tajmat det hela perfekt. Efter ett antal timmars ätande var det dags för kaffe med tillhörande fröutdelning. Själv är jag ju inte så inne på det här med frösådder, men jag hade lyckats få med mig fem olika sorter plus fem små plantor av "svart gräs".  

Två små plantor av klängväxten porslinsbär.

Ampelopsis brevipendunculata-porslinsbär.
Men...det som följde med mig hem var alla plantorna ovan. Det är vansinnigt trevligt och dessutom väldans bra att ha riktiga trädgårdsvänner!
Skott på vår Acer negundo `variegatum´ som jag hoppas tar sig. Ska i alla fall göra ett försök.....så fem av skotten har jag ställt i krukor med jord. Jag ser nämligen framför mig en "häck" i trädhöjd på yttertomten!
Väl hemma igen på eftermiddagen så vräkte regnet ner och hade gjort så hela dagen till och från, så man hade inte missat något precis. Så fort Rolle försökte gå ut så började det regna. Alltså blev det inte så mycket gjort igår, men idag.....
Eftersom Rolles ryggskott blev dramatisk värre i torsdags så var han tvungen - för första gången i sitt liv - att gå till en kiropraktor i Hemse. Han gjorde så att det värsta gick över, men han kan inte gräva - det var förmodligen av det han fick ryggont av. Däremot skulle han gärna ta långa prommisar med Santos, alltså har han ägnat sig åt det. Fast idag så krattade han upp alla vildäpplen på yttertomten och så plockade han bort all svamp som kommit upp på innertomten. 
Så jag rusade glatt (njae, kanske inte riktigt) ut och fortsatte gräva bort grästorv där poolen ska vara. Den uppgrävda biten är nu "hela" 4 meter x 1,2 meter, så det kommer ta minst ett par veckor innan jag blir klar. Det är nämligen så att grästorven ska flyttas till den uppgrävda ytan på yttertomten - och det tar längre tid än att gräva!

Efter att gräset är bortgrävt ska det grävas ytterligare 20-30 cm (med liten grävare) och var den jorden ska läggas har jag inte en aning om. Kan ju inte begära att grävaren ska köra ut med en skopa i taget och lägga på yttertomten! Och nu när gräset på baksidan ÄNTLIGEN har tagit sig, så vill jag ju helst inte att jorden läggs där!! 

Efter att ha grävt en timme så tröttnade jag, eller rättare sagt min rygg började tröttna så jag slutade i tid. Det går ju inte att ha två pers med ryggskott, vem ska då göra allt jobb!?
Istället så började jag tömma lite krukor på sommarblommor, men både den ovan och den nedan fick stå kvar. Alunrot klarar sig ju över vintern i kruka så den tänker jag inte ta bort!

Sen tog jag den vintergröna Lonicera henryi jag hade på framsidan i kruka sen två år och grävde ner längst upp i hörnan vid murrabatten (bakom nyligen ditflyttad buxbom). Den hade blivit så stor och vid att krukan ramlade omkull hela tiden. Vi fick dock bryta sönder den stora plåtkruka den växte i för att få ut rotsystemet, så det var nog hög tid att få ner den i marken.

Så flyttade jag ut det här gräset  som jag hade ställt in i fredags, det är alldeles för varmt inne för det. Och då upptäckte jag att det blommade. Dom andra två - jättestora och mycket känsliga - exotiska gräsväxterna flyttade jag in i gästrummet och så fick Rolle stänga av värmen där. Får vi några nattgäster får han väl slå på den igen.....
Efter det här bakade jag en äppelkaka till Rolle och så gick jag ut för att skörda "lite" chilifrukt. Jag vann ju sex sorts frön på bloggen och alla har tagit sig, så jag får massor. Nu vill jag se om jag kan torka dom här inför vintern.Sorterna i den övre raden från vänster tror jag är:

Blue Christmas, Ciliegia Piccante, Poment d´Espelette 
och i nedre raden:
Jamacian Bell, Hot Lemon samt Twilight.

Nu har jag sytt upp dom på sytråd och sen knutit det hela på två grova trådar som jag hängt luftigt och torrt i köket ovanför vår lilla skänk. Sen är det precis som vanligt bara att hoppas att det funkar!
Pampasgräset blommar!
Nu ska kvällen avslutas med först en liten prommis med Santos och sedan bilrace (Nascar) från USA. 
Kan inte bli bättre!
 

5 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

oj, här flödar inspirationen ser jag, grästuvegrävning och blomrokad (som jag verkligen skulle behöva ägna mig åt..)
Ja, idag var det väldigt skönt ute, jag tog mig i kragen på fm, sen på eftermiddan var vi och såg på Babben, riktigt bra!
Ha det gott!
kram Gunilla

Ingrid sa...

Sonen hade lite ont i ryggen, men var ju här och grävde ner några småträd och buskar för mig och det kostade två besök hos kiropraktor och en veckas sjukskrivning. Så gräva när man har ont i ryggen är nog inte att rekommendera.

Nu regnar det till och från för det mesta, fast igår var det väl uppehåll i stort sett hela dagen. Det var ett helt underbart väder, men idag hänger det nog löst igen.

Tack för alla fina kort från din trädgård!

Kram, Ingrid

Evas Kvarnaro sa...

Hej Susie! nu är jag tillbaka från en skön lagom varm vecka i Mallorca
Jag sitter och läser ikapp mig vad ni har gjort den gångna tiden.
Men stackars Rolle inte kul med ryggskott, vet vad det innebär.
Vår dotter Tina har kommit hem från en 'tripp' på ca två år i NZ.
Australien och Asien. Hon hade med sig sin käraste vän Paul som hon träffat på NZ. De blir bara ca tre veckor här, sen reser de till hans hemland Irland. Det blir en stor släkt-träff med alla hans fem syskon med familjer som kommer resande från många platser i världen. Det ska även bli både bröllop och barndop där.

Nu har vi fått hjälp i trädgården med både potatis plockning m.m.
Det känns väldigt bra tyckte Rolf.
Tina har stor städning här hemma,
det känns också bra för mig.
De vill inte vara stilla sittande.

Vädret har ändrat sig snabbt, allt det vackra som blommade är ett minne blott, men vi är mitt i hösten.
Vilka trevliga växter du skaffat,
alltid ovanliga sorter du vill ha.
Ja det är typiskt självklara
'Susie köp', som jag ser det hi hi
Nu måste du också vara försiktig med grävandet, så inte ni båda går där krycka, det blir annars svårt för Santos att passa upp er, *fniss*
Vill nämna att Rolf var den förste som skulle läsa dina inlägg, han vill gärna se fler Santos bilder.

Nu ska jag mixa till en äppelkaka till mina 'gäster' som jobbar hårt
något gott måste de ha som tack för mödan. Äpplen finns här gott om.

Må väl kram/ Eva

Carina sa...

Kul att komma iväg till andra sådär....och värst vad mycket du hittar på! Allt lär bli ursnyggt.

Anja sa...

Vilka spännande plantor du fick med dig hem! Det där porslinsbäret blev jag supersugen på! Få hålla utkik. Så läcker! /Anja