KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 27 september 2013

BLOMROKAD HOS BLOOMS

Idag blev man faktiskt lite besviken. Det började så fint med strålande blå himmel, men när man väl kom ut med Santos så upptäckte man att det bara var 3-4 grader varmt. (Vadå varmt!? Jag tyckte det var fruktansvärt kallt!)
Så det var inte att tänka på att gå ut och jobba i trädgården - sån trädgårdsfanatiker är jag inte! I regn och i kyla, då håller jag mig inne!! 


Alltså väntade jag till efter lunch vid 11-tiden innan jag pallrade mig ut. Jag började med att plantera den uppstammade lilla rosen jag haft på altanen - för där kan den ju inte överleva - i ett tomrum på långrabatten. 
Sen - när det blivit ännu kallare och den slutat blomma, det är massor med knopp - så ska jag packa in den inympade överdelen på lämpligt sätt.

Jag tog också bort dom sten- och rothögar som blivit på yttertomten där jag planterat träd och så grävde jag en stor grop för den vit- och grönbrokiga lönn som står och väntar på handelsträdgården i Stånga. Jag ska ringa på måndag morgon och be dom gräva upp den så vi kan hämta den på eftermiddagen. Ägarinnan sa att det måste till en karl att gräva för den har stått där ett bra tag!
Därefter gick jag en runda i trädgården med kameran och upptäckte då en hel del som blivit skadat av den stränga kylan på nätterna sista tiden. Alltså var det en del sommarblommor som måste kastas. Men det fanns ju också ganska mycket som var fint fortfarande.....

Förutom dom vackra gräsen i långrabatten så har jag tre olika ruggar med tidlösa. Fast det är bara den dubbla som ser riktigt välmående ut. Dom andra har inte stått så länge, det är nog bara nått år sen jag planterade dom.
Sommarblommorna på väggarna har det betydligt varmare, så dom är fina fortfarande. Men jag var tvungen att ta in tre stora plantor med bladväxter i vardagsrummet som inte överlever frosten. Jag vill ju så vansinnigt gärna att dom ska överleva, men jag har inget svalt och ljust rum! Det är bara att hålla tummarna!!

Nävor och luktärtor blommar för fullt, likaså Tagetes nedanför sydgaveln.

Annars så börjar det se lite malätet ut och någon större lust att jobba där ute infann sig inte. Speciellt med tanke på att det naturligtvis började dugga också! Så det var både kyligt, det blåste och så regnade det!!

Men jag gjorde klart det jag hade förutsatt mig; Plantera en liten Magnolia jag fått samt gräva upp några "svarta gräs" till Entusiastträffen i morgon. Vi skall till "pionträdgården" på vår årliga höstlunch och då ska vi ha lite plantor och/eller frön med. Jag som aldrig håller på med frön kommer att ha ett 20-tal små påsar med frön (känner mig riktigt duktig) och så dom här fem småplantorna.
Men nu till det tråkiga som har hänt; Rolle har ryggskott! Förmodligen för att han har suttit ihopkrupen och rensat ogräs i timmar på parkeringens grusplan (vilket jag tycker är slöseri med tid - det är bättre att ta till andra medel). För det kan ju absolut inte vara att han har flyttat grästorvor som jag har grävt upp från den blivande poolplatsen till yttertomten ! *fniss* 
Igår skulle vi först till Visby och sen till poolkillen och snacka lite taktik, men gubben min var tvungen att åka till en kiropraktor i Hemse emellan. Så det blev ett fasligt bilåkande fram och tillbaka. Men det bästa är att efter ha blivit "misshandlad" en halvtimme så mår han nu riktigt hyfsat! Det fungerade!!
Som jag skrev tidigare så var jag tvungen att slänga en del sommarblommoer och då blir man ju tvungen att flytta om dom andra. Alltså göra en "blomrokad"! Ni som spelar schack förstår vad jag menar"!!
Så det slutade med att det här orange bollkrysset fick inte stå kvar framme vid bordet utan åkte längst bort. Men det blev fint där med och dom två rosa och gula gräsbladväxterna togs in och en bunke med röd verbena flyttades till den stora "krukan". 
Däremot har jag kvar alla krukor med chili ute. Dom verkar betydligt tåligare mot kylan och jag måste komma på ett bra sätt att ta hand om all chilifrukt. Inte lätt.....jag har massor!

Den här gråbladiga fetbladsväxten - har tyvärr inget namn - börjar få massa av roliga små toppar. Undrar om det kan bli några blommor kanske!?
I lådan vid kontorsdörren både blommar och växer det fint. Blåregnet t.ex. har jag klippt två gånger efter semestern, men det verkar som om det vore dags igen!


Sen har jag kommit på varför jag kommit över min aversion mot rosor (dom är taggiga) och faktiskt börjat ÄLSKA dom! Dom är ju så fantastiskt underbara nu, alltså precis NU när allt annat håller på att gå in i höst-och vintervilan!!  
Här ovan är det den underbara klängrosen `Penny Lane´ som blir mer och mer rosa ju kallare det är. På försommaren är den istället nästan helt vit.


Fast förutsättningen för sen blomning är ju förstås att man valt rosor som blommar hela säsongen. Som den här ovan; Den danska buskrosen `Bonita TM Renaissance´ med den lilla låga `Heidi Klum´ under. Jag ska i fortsättningen försöka ha enbart sådana långblommande buskrosor!

TREVLIG HELG

2 kommentarer:

gunsan sa...

Dina rosor är verkligen fina.Fast jag gillar den där Fetbladsväxten ännu mer.Den ser så härlig ut.
Hoppas ni får en fin helg och att din kära make blir bättre i ryggen
Kram.

Christina sa...

Tycker att du fortfarande har det väldigt fint i din trädgård! Här har vi inte haft någon frost ännu, och den kan gott hålla sej borta ett tag till!/Lila-Christina