KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 18 augusti 2013

OMFLYTTNING & CHILI

Igår hade vi lunchgäster. Inget märkvärdigt alls bara en gammaldags potatissallad och grillad korv - Cronis är nämligen galen i korv!
Dom var här inte bara för att gå igenom vad som ska vattnas när vi är på semester, det är ju faktiskt väldans kul att ha lite gäster ibland! Trevlig samvaro kan man ju aldrig få för mycket av!!
Men...jag har plockat ihop en hel del krukor och ställt på eller bredvid den stora altanen så att det ska bli lite enklare för "vattnarna" och jag ville visa det. 
Jag ska också ställa ut vattenkannor och lägga fram vattenslangen med sprutmunstycket på, då blir det i alla fall lätt att vattna alla krukor nedanför och bredvid altanen.
En del växter - chili och tomater - är ju lite extra krävande och dom har jag ställt så att OM det regnar så ska dom få vatten i krukan trots att just dom inte har några dräneringshål. en vecka lär dom ju klara sig även om det vräker ner!
Annars så står dom flesta under takutsprånget - vilket är extra bra för då får dom i alla fall lite vatten på sig ibland - eller under taket. Den uppstammade rosen t.ex. ska flyttas, den går på hjul så det är lätt.
 Ni som läser min blogg kanske uppmärksammade att jag i våras vann en utlottningen av 6 sorters chilifrö. Jag som är urdålig på det här med att så! Men...jag har nu massor av chiliplantor trots att jag delat med mig både till vänner här på Gotland och till vänner i Stockholm. Här ovan är det 2 plantor tillsammans med en liten ageratum. På just dom här har det inte riktigt blivit något, men dom andra..... 
I just den här krukan så har jag 3 plantor av två sorter, en är den här med mycket stora frukter. Har inte testat den ännu dock.....
Sen har jag en riktigt stor kruka med två andra sorter; två mycket höga plantor i bakkant som ännu inte fått några frukter och så tre plantor med mörka mycket vackra blad och urtjusiga LILA frukter i framkant.
Den här sorten har väldigt många frukter och en del är mogna redan, så den har jag ätit av. Den är mycket stark men väldigt god!
Den här rosa dahlian har också fått flytta hit från den "lilla altanen" där den varit placerad i halvskugga och trivts väldigt bra. Nu står den alltså under tak på den "stora". Jag var inne hos Ruben och kollade ett inlägg om dahlior och då kom jag på att jag bara har en enda dahlia i år. Har inte en aning om varför.....
Jag måste också passa på att visa den lilla buddlejan jag köpte i våras på Öland hos B´Ströös Träd & Buskar. Den skulle få lila OCH orange blommor - och det har den faktiskt fått!
Men...allt är inte bara glatt och positivt i trädgården! Så här ser den del av den gamla vägbanken ut på "yttertomten" närmast "innertomten" som skulle ha fixats för 1,5 månad sen!!
OK allt sly - det fanns buskar och träd på upp till 5-6 m - togs bort väldigt tidigt, men dom 13 träd som ska tas ned skulle tas först i höst. Men...jag ville då att dom här första 30-35 metrarna fram till träden skulle fixas till så jag kunde börja plantera nya vackra träd. Jag ville alltså att det skulle hända något DIREKT! 
Och så här ser det ut fortfarande. Några stubbar har tagits upp, det är allt. Men vår "hustomte" - som ville ha jobbet - tyckte att det var för varmt väder! Han skulle återkomma när det blev svalare..... 
Nu när resten av trädgården är jättefin så vill man ju att HELA tomten ska bli i samma skick, helst fort. Träden måste bort och sen måste hela vägbanken rensas på rötter och stubbar - och sen dessutom planas ut. Hur han har tänkt sig hinna med det i år övergår mitt förstånd. Den biten där träden står är över 50 meter plus dom första 35 - så det lär ju ta evigheter om det går i den här takten.
Ibland undrar man ju vad man gett sig in på. Från början bestämde vi att det skulle vara vilt på yttertomten. Sen kom vi på att för att den delen av vår tomt överhuvudtaget skulle kunna användas till något måste vi klippa gräset på den närmaste delen. Den som var utan sly.
Sen byggde vi "ruinen" och jag började plantera både träd, buskar, rosor och lite perenner i två rabatter. Det senare har jag dock kommit på är helt vansinnigt, så i år la jag faktiskt igen en rabatt. Den vid ruinen.
Däremot så får pionrabatten vara kvar, det är ju egentligen Pennys grav och hon ska fortsätta få ha lite vackert över sig!
Sen kom Rolle på att han ville ha bort ALLA höga pinnar till träd och istället ville han att jag ska plantera vackra träd - helst göra ett lite arboretum. Och det är klart, om han vill att jag ska göra det och jag får hjälp av honom, så är jag ju inte så dum att jag nobbar! *fniss*
Men det kommer bli vansinnigt mycket jobb med anläggningen innan det hela är färdigtplanterat och dessutom blir det sen vansinnigt mycket gräs att klippa. Fast man kan ju låta ogräset där ute ta överhanden igen mellan dom nya vackra träden - det är nämligen ormbunkar!!

8 kommentarer:

samson sa...

Ja,mycke jobb blir det
men det kommer att bli hur snyggt som helst
Kom att tänka på de stackars nybyggarna från gamla tider tänk vad de fick slita för att få en liten åkerlapp att odla på
och nu planterar många bönder träd på dessa
ha det så bra
maggan

Marit Helene Gåsland sa...

Å du har så fin hage og så vakre blomster.
Hagen er stadig i forandring, det er litt jobb men så blir det fint og det er jo artig med litt hage arbeide og prosjekter.

God søndag fra Marit.

Ruben sa...

Vad du har ordnat bra för den som skall vattna! Med sådan planering blir det en lätt match!
Vad kul med den annorlunda färgen på buddlejan. Väldigt snygg!

Ha det gott!
/Ruben

Nina/Stjärnkraft sa...

Den där buddleja var ju bara för häftig! Förstår att du ville ha den. Den skulle jag inte tacka nej till jag heller :o)

En sak jag tänkt på flera gånger när jag varit här på besök: har du någonsorts register över alla olika växter ni har i trädgården? Det tycks ju finnas preciis hur många sorter som helst - och jag ser nya saker hela tiden när du visar bilder.

Veronica sa...

Jag måste säga att jag fullkomligt njuter av dina "översiktsbilder"
Du har en sååån vacker trädgård :)

kram

Ingrid sa...

Det blir ett tungt ansvar för dina "vattnare" nu när ni åker på semester, men jag är övertygad om att det kommer att gå bra och du har ju förberett allt så noga låter det som.

Kram, Ingrid

Ölandsvindar sa...

Mina buddlejor är inte så fina i år. De frös tillbaka för mycket under den konstiga våren. En och annan blomma är det i alla fall.Min största peppar med stora gröna frukter blåste ner från hyllan i växthuset och gick av.De där lila...påminner om en viss likör som mina svärföräldrar alltid körde med.
Kram /Kerstin

Evas Kvarnaro sa...

Vilka planer ni har, ja har man inte jobb så skaffar man sig det.
Jag fnissar lite, du vill att 'det' ska bli klart på direkten, hi hi sån är jag också.
Jag kan inte 'tya' mig lite.
Men allt tar sin tid, det går inte trolla med knäna, *fniss*
Först och främst måste ni vila,
en behövlig semester-vila.
Sen får ni nya krafter till den jobbigaste trädgårds-delen.
Lycka till med den.
Ha en skön avslappande semester.
Kram/ Eva