KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


tisdag 6 augusti 2013

MÅNADENS VÄXT - SOLHATT

Idag ska mitt inlägg handla om en "ny" favoritväxt och då passar jag på att använda det för att visa mitt val av MÅNADENS VÄXT. 
Jag blev väldans förtjust i solhattar - alltså Echinacea - för några år sen och har nu ganska många  - och fler lär det bli!
Dopm flesta av dom blommar just nu, men det är två som ännu inte slagit ut. Konstigt nog verkar det vara dom gula; `Mango´ och `Maui-Sunshine´. 

Nedanför min långa rosenspaljé så har jag ju två sorters gula - som jag visat tidigare - och dom har blommat i 2 månader nu. Konstigt att dom började så tidigt, men dom är nyplanterade så dom var väl hårt drivna i växthus. Ska bli spännande att se om dom överlever vintern. OM dom gör det så ska jag flytta dom till f.d. "gräs- och bamburabatten" så dom får växa ihop med dom andra.
Alla man pratar om solhattar med säger att dom är så svåra att få att överleva, men hitintills har jag bara haft problem med en vit och limegrön. Den verkar inte finnas kvar i rabatten, om det inte är den som inte har slagit ut ännu och inte en av dom gula. Vi får se.....
I vilket fall som helst så är jag väldans förtjust i alla - även `Magnus´ som jag har i pallkragsrabatten på framsidan - för det behövs verkligen något som blommar just nu när det är sensommar.

Solhattarna finns numera i massor av färger - och former - så jag tror inte det ska bli några problem att utöka min lilla samling.


Jag måste också berätta att ÄNTLIGEN har vi badat - hela tre gånger!  Det började i söndags då vi åkte runt för att hitta ett bra ställe. Vi trodde att turisterna hade börjat åka hem. Vi gillar dock helst s.k. "vilda bad", alltså inte någon allmän badplats - vi har ju hund!!

Uppstammad ros på altanen.

Men vart vi än kom så var det rutten släke - alltså tång - i flera meter, både på land och i vattenbrynet. Inte kul, så det hela slutade med att vi på eftermiddagen åkte ner till en liten insjö inte långt härifrån. Där var det nästan folktomt, så vi tog med oss Santos ut på bryggan och knöt fast honom. Sen badade vi i ett ljummet vatten...och Santos satt snällt och tittade på. Sa inte ett knäpp!


Sen igår åkte vi längst ner på sudret och till en helt avlägsen vik där det visserligen inte är sand utan småsten. Det är dock inga problem eftersom vi har badskor, då kan man bada överallt.

 Men...det var fortfarande en fruktansvärt massa släke så då åkte vi badstranden vid Vändburgsviken och satt oss precis i början med 50 meter till närmaste granne. Det gick också bra med Santos trots att det var lite långgrunt...och det var 23 grader i vattnet. Underbart!
 Så var det dags idag igen, men då åkte vi helt sonika ner till Ekstakusten och badade på fel sida om hamnen där det också är småsten. Alla andra badar på den sandiga sidan, utom ett antal hundägare så Santos hade lite kul ett tag när han lekte med en liten pudelhane. Nu var det dock lite svalare i vattnet, 21,5 grad! Men det är ju helt klart OK!!

Och nu håller jag på att grilla en kyckling tillsammans med en massa rotfrukter, så snart ska vi äta en god middag.


Det här är en av "exoterna" jag köpte förra våren i Skåne, namnet har jag glömt just nu - så jag återkommer!

13 kommentarer:

Veronica sa...

Solhattar är superfina, Klart beroendeframkallade :)

Det är härligt när fler saker blommar så här på sensommaren !!

Ha det gott där på Ön!

Kram

Rosor och ruiner sa...

Så fina - Razzmatazz har jag haft men den har försvunnit, trist för den var läcker. Nu har jag bara Magnus och vid Rucbeckia Alba. Skulle egentligen vilja ha fler men det har inte blivit.

Jag svarade dig om valpen i det inlägget, det blev bara så =) Men jag höll med dig, hur kunde vi sälja den finaste av dem? Men han som har pappan till valparna tog bägge hanvalparna, den ena som betalning och den andra köpte han, och det sa han direkt när de föddes, så det var vi ju glada för, hanhundar är av nån anledning lite svårare att bli av med. Men jag saknar den lille gossen! Och hade jag fått bestämma hade han fått stanna!
Ha det fint!

Nora sa...

Va många fina Echinacea du har! Jag delar ditt intresse för Echinacea, men flera av sorterna du har saknar jag i min trädgård. Det blir nog till att köpa flera:-)
Kram!

Anni sa...

Jag måste ta bättre hand om mina solhattar, de står så tokigt till och syns knappt. Ack ja, det är många måsten man har ...

Vilken otur ni hade med släken, man vill ju inte åka för långt för att få bada när man är på en ö! Hos mina föräldrar på Storsudret är det finfint badvatten och många som har med sig hundar på sandstranden även under högsäsong. Jag såg minst fyra hundar (samtidigt) de dagar jag var där.

EvaLinnea sa...

Oj, vad många fina solhattar du har! Där ligger jag i lä, har bara två. Min favorit; bolltisteln, kommer i morr´n.
/EL

Anna Vattenkanna sa...

Så många olika fina du har. Magnus gillar jag för honom kan man lita på, men alla de nya olika varmröda är så superläckra.

Kram

Merja sa...

Dom är verkligen fina och man vill bara ha fler:) Ser att du har flera nya sorter för mig. Här måste grävas mer rabatter ser jag så att jag kan skaffa mig nya sorter;)
Ha det gott!

samson sa...

solhattar är så fina
tyvärr håller mina på att dö ut
men jag ska köpa riktig matjord och byta ut sandjorden i ett land och plantera de känsligaste växterna där bla solhattarna
ha det så bra
maggan

Ingrid sa...

Ja här var det mycket vackert!
Dom flesta sorterna är nya för mig. Så spännande! Har du sått eller köpt? Ser att jag kanske måste sätta några på min redan alltför långa önskelista;)

carinaon sa...

Dina solhattar är jättefina. Jag har också tänkt att plantera några sådana när jag har kommit på var de passar.
Kram Carina

Katarina www.engronsida.blogspot.com sa...

Härliga solhattar!
Jag hade Hot Summer för några år sedan, tyvärr dog den. När jag ser din bild så saknar jag den än mer. Så fin. De andra också..
Ha det gott!
/Katarina

Anita sa...

Ååååh ... så fantastiskt många fina solhattar du har. Jag älskar också solhattar. Och det gör alla insekter också. En vacker solhatt jag hade (som bara klarade ett par säsonger hos mig) var Harvest Moon. Underbar gul färg.

Jannibele sa...

Ja, solhattene er vidunderlige. Man kan simpelthen ikke få nok av dem i hagen. Mange fine sorter du har. Mine Rasmatazz overlevde ikke vinteren. Hot Papaya er en av mine favoritter. Din var virkelig fyldig og fin:)