KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 3 juli 2013

ROSVANDRING

Idag var vi i Rosensällskapet inbjudna till Anders Andersson på en rundvandring i hans fantastiska trädgård. Han har under dom senaste åren blivit väldigt intresserad av rosor, företrädesvis av buskrosor men ...det finns massor av annat än rosor att se i hans trädgård! 

Jag tror faktiskt aldrig jag varit i en trädgård med så många olika växter, så det finns något att se för alla. När man går runt där så kan man nästan gå vilse om man inte har ett mycket bra lokalsinne!
Det börjar dock lite lugnt med en stor gräsplan - fast i bakgrunden så har han ett litet "woodland" som är fullt med spännande växter.
Men idag var det alltså rosor vi skulle koncentrera oss på. Anders - som är den som en gång i tiden startade Trädgårdsamatörernas krets här på Gotland - har under dom senaste åren lyckats få ihop runt 200 rosor, så det fanns en hel del att titta på!

Dom rosor jag tog kort på hade något speciellt just jag fastnade för och bildvalet är väldigt subjektivt. Antingen var placeringen extra fin...eller rosen hade en färg jag gillade...eller formen var utsökt...eller bladverket (jag är ju extremt förtjust i blad) var lite extra...eller.....
Och namn, glöm det! Det var alldeles för många rosor för att jag skulle kunna hålla i ordning på dom eller över huvud taget komma ihåg några!!
Så det är bara att hålla till godo med bilderna och njuta av alla rosorna - och glädjas åt att det finns en del som verkligen lägger ner hela sin tid och sin själ på att komponera något så vackert!
Varför jag fotat den här vackra vita rosen ovan är kanske inte så svårt att förstå...
...däremot är det kanske svårare att på bild se skönheten hos den ovan. Men dess bladverk var så perfekt och knopparna hade något extra som tilltalade mig!

Tyvärr har jag fortfarande endast tillgång till min gamla kamera - den nyare är fortfarande på lagning - så närbilderna blir inte riktigt som jag tänkt mig. Men...jag upptäckte hos Anders att jag blivit väldans förtjust i enkla rosor och då gärna i starka färger!

Fast å andra sidan är dom småblommande väldigt snygga, t.ex. den här ovan som klättrade i ett litet träd. Och att den var tvåfärgad var ju ett extra plus.....

Men en vit klängros var ju inte heller direkt fel...

...även om den här orange-rosa-gula var ännu vackrare mot den gråa väggen!
Fast ceriserött har ju alltid varit min favoritfärg...
...även om just riktigt varmrött mer och mer blivit en favorit under dom senaste åren!
Men...hur ska man kunna välja bland alla dessa rosor, ALLA är ju så otroligt vackra. Nej, man ska göra som Anders, plantera väldigt många!!
Men som sagt, Anders har ju inte bara rosor - snarare är det så att han har betydligt mer av annat. T.ex. här ovan är det en imponerande rödbladig hassel. Så trots att jag varit ett antal gånger i den här trädgården, så tog det 1,5 timme för oss att botanisera oss runt den! Tack Anders för visningen!!

Ikväll tog jag en tur i skymningen för att ta lite nya bilder i min egen trädgård - tyvärr tog dock batteriet slut ganska snabbt men några blev det! Ovan är en bild på den klematisspaljé som egentligen blev helt onödig när vi dränerade om grunden förra året. Men eftersom jag är så glad och tacksam för att min gubbe - som hatar att jobba i trä - gjorde den åt mig, så har den fått vara kvar. Dessutom tycker jag den är snygg och pryder sin plats, fast den var ju lite tråkig utan växt. Så när jag upptäckte att jag hade 59 krukor med sommarblommor, så var jag ju tvungen att hänga upp den 60:e och visst blev det rätt bra!?
I augusti har vi , Anders och jag samt två andra, fått en förfrågan om att öppna våra trädgårdar för en busslast med Bergianska Trädgårdens Vänner i Stockholm. Och träffande nog ringde den arrangörsansvariga idag precis efter det jag varit hos Anders för att diskutera upplägget. 
Jag fick då personligen en mycket stor komplimang i telefon och det var när jag föreslog att dom först skulle spendera minst ett par timmar i Anders trädgård - för det finns så vansinnigt mycket att se där. Därefter äta lunch och sen komma hit och vara här 1-1,5 timme, för att fortsätta till min väninna Lisa i Levide, där dom förutom en vacker miljö med gammalt tingshus och vacker trädgård kunde få både eftermiddagskaffe och hembakt kaka för en ringa penning!

Det är ju så att det tar inte så lång tid att gå runt hos mig. Typiskt svenskt så ursäktade jag det med att det inte finns så vansinnigt mycket eller så otroligt spännande växter att titta på. Man vågar/vill ju aldrig tala om att det faktiskt finns en hel del. Fast jag lovade att jag skulle lägga ut texten och berätta lite roliga anekdoter runt växterna, så tiden skulle säkert gå. 
Och då fick jag höra att den absolut största behållningen med min trädgård säkert skulle vara mig som person - och han sa det två gånger t.o.m.! Och det är ju helt OK, man heter ju inte Bloom för intet!!
Bilden ovan är på "vallen" på yttertomten. Alltså det som på 1930-talet var den gamla landsvägen och som varit "infekterad" av höga träd, ogräs och sly. Just nu är det bara 13 höga träd kvar - du ser dom i bakgrunden - samt en massa ogräs och gamla stubbar. 
Den här första biten närmast "innertomten" ska dock fixas till helt inom kort och sen ska planteringen av nya fräscha och lite mindre träd komma igång. Det första exemplaret, ett litet blodplommon som Rolle fick välja ut på handelsträdgården, inhandlades idag och ställdes ut för att se exakt var det ska stå.. 
Bredvid den - framför dom stora mörka granarna inne i kohagen - kommer en vit- och grönbladig lönn. Tyvärr hade rötterna hos den tagit sig igenom krukan och växt ner i backen så den kan inte grävas upp och planteras förrän i höst. Men...vi har bokat den!

4 kommentarer:

Ruben sa...

Rolles spaljé blev ju som en liten installation!! Perfekt!
Vad alla rosorna ser friska ut, har ni inte löss och bladvecklare på Gotland. Tycker det är mest bekymmer med rosor, men jag kanske inte har de rätta sorterna ...

Ha det gott!
/Ruben

Berit sa...

Vilken härlig trädgård ni varit till.
Ha en underbar dag!!

Margot sa...

Spännande att få gå runt i en trädgård med så många vackra rosor! Men din trädgård är ju fasligt fin, vilka vackra riddarsporrar och spaljen var perfekt att ha sommarblommor på!
Ha en fin dag!

Jenny sa...

Vad mysigt att gå runt i den trädgården, rosorna ser fantastiska ut! Jag är ju särskilt svag för de rosa.

/Jenny