onsdag 24 juli 2013

PAUS I TRÄDGÅRDSJOBBEN

Dom två sista dagarna har jag varken varit i trädgården och gjort något - ja, förutom att vattna förstås - eller suttit framför datorn nån längre period. Igår berodde det på att vi hade lunchgäster och idag på att vi åkte på en shoppingrunda till Visby.
Härom dagen däremot så hann vi med att både fixa lite i trädgården samt åka ner till Ekstakusten och ta en prommis med Santos.
Pukvete

Tyvärr var det massor av släke (tång) på stranden och så blåste det hårt, så även om man velat bada hade det inte gått. Men det låg en hel del folk och solbadade på stranden, så vi höll oss noga från den sidan av bukten så vi inte skulle störa dom.
Det var dock riktigt skönt att det blåste, då blir man inte så svettig när man promenerar och inte kommer det  några flugor och anfaller en heller!
Så igår, då skulle vi mysa och sitta på altanen och äta med våra lunchgäster hade vi tänkt oss. Ha! 
Det var riktigt gråmulet, bara 16 grader och så blåste det också - men inget regn!!


Alltså fick vi sitta inne. Trist, men vädret rår man ju inte på! Men maten gick hem; Det blev ljummen potatis- & räksallad med rädisor, spenat och sockerärtor och till det blev den en dressing med pepparrot och en med lime och chili. Så blev det ost; Gamle Ole & Appenzeller, med både grönsaker och fikonmarmelad - och så naturligtvis kex, bröd och tunnbröd.

Den småblommiga klängrosen `Phyllis Bide´ har äntligen kommit igång!
Ovanpå det så hade jag gjort en cheesecake med limesås, dekorerad med hallon och körsbär - och så fick dom faktiskt kaffe till. Visserligen bara neskaffe, men ändå...... Så "pojkarna" verkade nöjda och mätta när dom åkte hem! Så vaknade man idag och det var likadant väder. Näe, usch vad trist! Alltså bestämde vi oss för att åka till Visby och uträtta lite ärenden.

Mina Clematis har börjat blomma, både dom på baksidan och...
Bland annat så köpte jag en liten väska till min "nya" och numera renoverade kamera. Jag vill absolut inte råka ut för att den går sönder igen om jag råkar tappa den några decimeter!
...dom på framsidan!
Så det enda jag gjort i trädgården idag är att vattna - på baksidan. Började vid fyra och var ute alldeles nyss och stängde av!
Den här vintergröna kaprifolen t.ex. - Lonicera `Henryi´ - som egentligen inte brukar blomma så mycket här, har faktiskt haft massor med blommor. Ganska oansenliga visserligen, men eftersom jag har haft den i en plåtkruka över vintern och den har överlevt så är jag väldans glad åt dom!
Liljorna blommar för fullt och förutom den lilja som Rolle valde ut när jag köpte lökarna, så har jag fem sorter till. Här är tre - den översta är `Pearl Stacey´ som jag valde när jag tog hem Rolles. Men jag ska nog inte sätta fler nu, det blir bara en jäkla massa liljebaggar!


Nej, tacka vet jag DAGLILJOR - som alltså inte är någon lilja utan en helt annan växt med ett helt annat latinskt namn; Hemerocallis. Dom är härdiga, tåliga, friska och har vackert bladverk och finns i tusentals varianter. Jag har väl minst ett 50-tal, just nu blommar väl kanske ett 20-tal. Av dom kan man jag dock helt klart tänka mig att sätta fler!
Echinacea `Magnus´
Allt som egentligen inte ska börja blomma förrän i augusti verkar blomma redan nu, så jag börjar jag bli lite orolig att det inte finns något att visa upp när dom 40 Bergianska Trädgårdens Vänner i Stockholm kommer hit och tittar den 14 augusti. Men...dom får skylla sig själva som valt ett så sent datum att åka till Gotland för att titta på trädgårdar!

Rudbeckia lacinata (se bild ovan) och solhattarna - Echinacea - i den f.d. "gräs- och bamburabatten" t.ex. börjar visa upp sig redan nu. Vad jag kommer ihåg så brukar dom inte blomma förrän i mitten på augusti - alltså är dom 3-4 veckor för tidiga! Men jag kanske kommer ihåg fel.....

Echinacea `Razzmatazz´
I och för sig gör det ju inget, om det inte vore för det Stockholmsbesöket för något som blommar vill man ju gärna ska finnas då!

Jag är väldans förtjust i solhattar, i alla former och färger. Men har just fått höra av en kunnig trädgårdsperson att dom ska vara svåra att få att överleva flera säsonger. Hitintills så är det bara fem namnsorter som börjat blomma, så jag hoppas att även dom andra har överlevt och kommer igång. Det ska  vara minst en 6-7 sorter till!
E. `Hot Summer´
Ibland blir man lite förvånad när man går igenom sina listor/namnskyltar och upptäcker hur många perenner man satt under åren - och hur många som man inte har kvar av dom! 
Fast å andra sidan finns det ju en hel del som sprider sig som ogräs istället, så det jämnar väl kanske ut sig i längden. Man har ju hela tiden alla rabatterna fulla!

E. `Razzmatazz´
Fast i framkant på dom två tårtbitsformade, ganska nya rabatterna nedanför södergaveln (till höger på bilden nedan) där är det lite kalt än så länge. För det första så kan jag inte sätta vad som helst där, det är ju otroligt soligt och därför väldans torrt. Dessutom har dom växter jag satt där förra året ännu inte växt till sig, så det är svårt att veta exakt var och vad man ska sätta.
Men...för att det inte skulle se tomt och trist ut så planterade jag sex sommarblommor, 3 i framkanten på varje rabatt för ett par veckor sen. Det blev gula/orange/orangeröda s.k. "påfågelsblommor".

Det tråkiga var att blommorna drog ihop sig helt när solen inte låg på, så när jag en kväll skulle fota dom så var blommorna inte utslagna. Alltså väntade jag till dagen efter och tog kameran och gick ut för att få ett foto när det såg snyggt ut.
Kommer runt gaveln och tittar på rabatten och ser inte en enda blomma - trots stekande sol! Vad hade hänt!? Plantorna såg väldigt konstiga ut, såg ut som om någon gått fram med en sax över dom!!
Jodå, några tuggande tänder hade knipsat av alla blommor. Om det sen är ett rådjur eller en hare, det vet jag  inte. Men nu är det alltså bara att ta bort plantorna innan det kommer upp nya blommor som lockar in fler odjur i "innerträdgården"! Jag vill ju inte att dom ska ge sig på dom andra växterna!!
Förutom den vackra stjärnflockan så är det till vänster om den en skärmlavendel som det ska bli mycket intressant att se om den överlever vintern. Sen är det en exotisk växt, en Colocasia `Madeira´, på trappan. Den inköptes förra våren hos Crossgardens i Skåne när Rolle och jag var dit för att hämta en massa exoter till mig själv och till andra i Trädgårdsentusiasterna. Den överlevde faktiskt inne i mitt lilla förråd till min stora glädje. Jag trodde det inte, det fanns inget kvar i krukan när jag tog fram den i våras. Men när jag skulle tömma krukan på jord hittade jag en liten ynklig rotbit - och nu har den alltså växt till sig ordentligt. Den är väldigt vacker med nästan svartlila blad med grön baksida,  så jag kommer att göra allt för att den ska överleva till nästa år också!!

11 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Åh, ekstakusten- favorit! Vi har planer på att åka dir med kaffekorg nån kväll- så fort det slutar blåsa! Idag verkar det ju lite lovande, får se hur det ser ut i kväll!
Razzmatazz- en av de perenner som "försvunnit" hos mig...
Ha en skön dag - nu skall jag cykla till jobbet ;(

Ölandsvindar sa...

Enligt långtidsprognosen ska vi få regn på måndag-tisdag. På torsdag har vi sommarens sista stora aktivitet och sedan ska jag ta tag i trädgården (om det utlovade regnet har kommit).En daglilja i stora krukan vid växthuset är nog en bättre idé än de baggätna vita liljor som står där nu.
Kram /Kerstin

Ingrid sa...

Nu blir det tungt för dig Susie, för nu är det bevattningsförbud även för Eksta. Bära kannor är slitigt!!

Kram, Ingrid

Hannele på Hisingen sa...

Ljuvliga bilder!

mammi sa...

Det är konstigt att det alltid blir nåt "fel" med vädret. Planerar man !!! ute i morgon, så nog får man värmeslag, nåt som skall göras inomhus, då blir det lagom väder för utejobb. Gnälla måste man ju. Vackra bilder som vanligt. Just nu är här väder för både inne- och utejobb, men nu saknas lusten, typiskt
Kram till er alla

Ruben sa...

Ja, ingen skall beskylla Susie för att göra korta inlägg i varje fall! ;-) Men det är så trevligt att strosa runt med dig och titta på allt som blommar. Kommer du ihåg, att du gav mig fröer till Echinaceor? En av dem har fina knoppar, och jag längtar till den dag jag kan visa den på bloggen.
Jättefin bild på jätteverbenan med trädgården i bakgrunden!!
Men, allvarligt talat, Susie – en sådan fin middag och så – Nescaffe!!!

Ha det gott!
/Ruben

Rosor och ruiner sa...

Va gullig du är! Tyvärr blir det ingen Ekstastrand ikväll, när jag kom hem efter jobbet var jag som en "trasa" och ett av barnen är iväg på annat. Så det får bli en annan gång, men annars är det nog en fin kväll ikväll!
Ha det gott! /Gunilla

Rose Garden Malevik sa...

Hej Susie
underbara bilder du visar.
rosen heter Spirit of Freedom. en Austinros
kramkram
Håkan

Evas Kvarnaro sa...

Ja vad gör man inte för sina
'älsklingar', ge man dem kärlek och uppmärksamhet som du, visar de upp sig med glädje.

Vad gott att få 'strosa' runt vid
kusten där det fläcktar och slippa flygfän. Det gillar även lille goe
Santos också ser jag, men han tycker ju om värme med.
Vi har inte haft så 'kallt som 16'
på mycket länge. Juni o Juli har varit de bästa på mkt länge.
Ni som bor på Gotland borde ej ha
en sådan kyla, *fniss*
Men nu gapar alla efter regn,
en del platser har fått skyfall
(sånt vill man ej ha)
men en del noll, som vi här.
Mörka moln syns runt omkring,
men vi blir utan, vattningen börjar bli jobbig nu.
Sen får man räkna med att det blir intensiva åskvärme böljor med
skyfall som tack vid denna tidpunkt

Men vi försöker hålla humöret uppe.

Underbar blommande trädgård du visar Susie, som vanligt blir man
glad.

Kram/ Eva

Veronica sa...

Haha!
Det är så kul att läsa dina i nlägg eftersom du verkligen bjussar på allt!

Spännande med trädgårdsvisning för det Bergianska sällskapet....

Kram

Evas Kvarnaro sa...

Grattis kram på födelsedagen
(i efterskorr)
hoppas du haft det trevligt.
Jag vet knappt datum på dagarna
men vet att du har också nr 26 på födelsedagen, som jag men annan månad.

Önskar dig allt gott/ Eva