KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 10 juli 2013

MÅNADENS VÄXT - JULI

Tiden bara svischar förbi och helt plötsligt är det redan dags för juli månads växt. Och nu finns det en massa favoriter att välja mellan. Rosor (som jag misstänker många kommer att välja, därför hoppar jag över dom), riddarsporrar (som är så majestätiska och helt underbara), nävor (som finns i massor av namnsorter och där många blommar fr.o.m. slutet på juni hela sommaren - alltså kan jag välja dom senare), alunrot (som alltid är snygga) och så förstås det jag samlar lite på och som dessutom är årets perenn; Daglilja! 
Hemerocallis `American Revolution´
I "förträdgården" framför rosenspaljén så ser man att i vårens sista nya rabatt - "Lyxrabatten" - har det växt till sig riktigt ordentligt. Här blommar massor av solhattar (yes, redan och dom har faktiskt blommat jättelänge), jätteverbenor, alunrot, klockvippor och dagliljor. 

Nu gjorde jag den här rabatten egentligen för att härbergera dom 6 dagliljor jag hade beställt från "Dagliljan" i Röstånga. Men...man måste ju fylla ut med lite innan dom har växt till sig!

 Hemerocallis `Primal Scream´ eller  Chesapeak Crablegs?
Men mitt bland alla dom andra växterna har faktiskt en av dagliljorna redan börjat blomma - med en helt underbar färg och form! Det är en s.k. spindeldaglilja, men vilken av dom två namnsorterna vet jag inte!!
Vy över "förträdgården"
Men...det har dom senaste dagarna hänt massor i trädgården. Först och främst så har Rolle fått ner stolpar framför hela vår trädgård. Tidigare saknades det hela 13 stolpar längst bort, men eftersom det var en urskog med sly där så gjorde det inte så mycket. Nu är allt sly avverkat, trädens ska tas ner och då måste vi ju ha samma stolpar och rep som den övriga trädgården har. 
Ja, alltså förutom "innerträdgården" som har en svart gunnebonät för att vi inte ska få en platt hund!

Fram t.o.m. ruinen hade vi stolpar med rep redan tidigare
Sen grundade Rolle stolparna i förrgår och idag målades dom vita och så satt han upp repet. Allt medan jag var till Visby för att göra ett stort och mycket viktigt inköp! 

Här syns den närmaste grannens (sommarboende) lada i bakgrunden bakom fårhagen
Här är alltså dom 13 sista stolparna + den sista av dom tidigare som var "grindstolpe". Alltså repet gick att haka av där så man kan köra in på "yttertomten"! Man kan verkligen säga att vi har en låååång tomt!
Santana
Vid ruinen så blommar den varmt röda klängrosen riktigt fint.
Färgen på Santana är nästan självlysande!
Golden Showers
 På min "rosfolly" (alltså min dårskap) så blommar tre av fyra klängrosor.  Men dom andra blev det inga bra bilder på!
Gräs och begonia
På grusplanen mellan verkstadsdörrarna där det inte kommer åt någon sol alls på hela dagen står den här krukan och lyser upp.

Två fuchsior i den mörka hörnan vid ingången
Om ni undrar vad det var för stort och viktigt inköp jag gjorde så återkommer jag med text och bilder om det i morgon!

11 kommentarer:

samson sa...

underbara dagliljan ett utmärkt val
och stolparna blev ju åxå snygga
ha det så bra
maggan

Anna Vattenkanna sa...

Dagliljor är verkligen fina - även bladen både före och efter blomning.

Kram

Ruben sa...

Det kan du ge dig på, att man undrar vilket stort och viktigt köp du var inne i Visby och gjorde! Själva repet till stolparna kan det väl inte ha varit, för det hade nog blivit lite väl tungt att baxa in i bilen ...
Vad rosen är fin där borta vid ruinen! Nu blir det väl en extra omgång champagne, nu när du är klar med ditt inköp och allt ...

Ha det gott!
/Ruben

Ruben sa...

Glömde att skriva, att dagliljorna är väldigt fina, särskilt den spindellika!
/R

Christina sa...

Gillar också dagliljor! Men i år gillar dom inte mej! Bara några stycken vill blomma! Gillar ert repstaket! Måste ha varit tungt att släpa hem allt det repet!/Lila-Christina

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Vilken vacker daglilja.

Carina sa...

Håller med om att dagliljan är ett bra val. Den oranga spindeln du visar funderar jag på... ..den var snygg. Ska skaffa några fler för de ger bra struktur i rabatten och blommar fint nu under högsommaren.

Ha det gott!

Lotta sa...

Vilket fint val, här har de också precis börjat blomma. Kul att den blev årets perenn.
Kram Lotta

carinaon sa...

Jag tycker mycket om dagliljan på din första bild! Jag köpte dagliljor på trädgårdsmässan som jag trodde skulle ha den färgen, men de är snarare orange i färgen. Har inte riktigt bestämt vad jag tycker om dem ännu.
Ha det fint,
Carina

Jannibele sa...

Jeg holder med deg i valg av dagliljen. De er så fine og tidløse. Var årets perenn i Norge forrige året.

Drömgården sa...

Här älskas dagliljan! Jag är också lite av en samlare.. men börjar ha utrymmesbrist.. 14 olika har jag i varje fall! De är ju så fina även när de inte blommar. De fyller så fint ut i rabatten med sitt gröna gräsliknande buskage!

/Kitty