KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 6 juni 2013

VILKEN FANTASTISK DAG...

...och kväll det har varit! Det började med att jag och min väninna Lisa åkte ner till Burgsvik före tio för att besöka pionträdgården. Man bara måste se alla dessa otroliga fluffiga saker - alltså trädpioner - blomma och gå in bland dom flera hundra exemplaren. En otrolig, nästan helt bedövande, upplevelse!


Men nu finns det en hel del annat i den här jätteträdgården att titta på också. Till vänster har vi ägaren och namnsdagsbarnet Gustav bredvid en magnifik klematis. I mitten ser man över en del av pionskogen mot bostadshuset och till höger den nya rhododendronravinen. Om man är riktigt uppmärksam så ser man längst bort även den nya pagoden!
Nu är ju jag väldigt höjdrädd, men eftersom jag blev utlovad något riktigt speciellt så gick jag uppför trappan (ner kommer man ju alltid). Men den var inte så otäck för den hade stenar under sig hela vägen, det var alltså inte öppet under stegen vilket annars brukar göra mig skräckslagen. 
Och visst var det en alldeles otrolig utsikt där uppe. Först och främst var det en damm nästan lika stor som en liten sjö, sen hade det tydligen varit ett stenbrott här tidigare för det låg massor av vackra stenar där - och så fick vi höra att "tomten" sträckte sig halvvägs till kyrkan vars spira skymtar i bakgrunden.
Vadå stor tomt!?  Vår tomt på 5000 kvm kändes helt plötsligt ynklig!!
Jag blev tydligen riktigt tagen av besöket och allt vackert så jag fick inte upp kameran förrän på slutet, så det blev inte en enda närbild på dom vackra pionerna. Jätteklumpigt!
När jag kom hem så lastade jag ur bilen och följande hade fått följa med hem:

Eonymus planypes = körsbärsbenved
Cercis siloqustrum = judasträd
Decaisnea fargesii = narrbuske
Eonymus cornutus = kasperbenved
Heptacodium miconoides = himmelens sju söner
Zellkova serrata = japansk zelkova
Weigela middendorfiana = gulltry/gul try

Inget dåligt inköp för bara 500:-, eller hur!?

Nu är det bara ett litet mindre problem med alla plantor, vad ska jag göra av dom tills i höst då avverkningen på yttertomten kan vara klar och jag kan börja planera och plantera nya träd och buskar!

Väl hemma så lastade jag ur bilen och så vattnade jag alla krukor (det börjar bli rätt många nu) eftersom jag hade glömt det på morgonen. Hade förmodligen alldeles för gott om tid!
Sen satt jag mig på altanen för att äta en sen lunch och precis då kom Rolle & Santos hem efter att ha varit på ett veteranbilsjippo vid Lojsta Slott. Han började tvätta hela altanen rent från alger medan jag klippte gräset på innertomten, förträdgården samt runt garaget. 
Det är faktiskt ganska otroligt, men effekten av det här med strollningen börjar märkas. Först dog mossan, vilket det finns mycket av i år eftersom hösten var så blöt. Sen så växte ogräset till sig och nu har det börjat dö av. Först därefter börjar gräset ta sig ordentligt, så nu lär man få klippa riktigt ofta. Fast det har ju jag alltid gjort, åtminstone var 4-5 dag - ibland t.o.m. var 3:e!
Härom kvällen så klagade jag på att min gubbe gjorde trädgårdsjobben i fel ordning. (Ibland är man klumpig, man ska ju bara vara tacksam för att det blir nått gjort överhuvudtaget.) Då sa han till mig att jag skulle skriva en lista på vad hans kulle göra och i vilken ordning. Alltså på fullt allvar, han skojade inte!
Så det gjorde jag morgonen efter, men jag skrev faktiskt en lista åt mig själv också - och den var 
betydligt längre!

1) Flytta lite perenner.
2) Rensa, lägga på täckbark samt kantskära rabatten vid Pennys grav.
3) Rensa pallkragsrabatterna.
4) Lägga på täckbark i pallkragarna.
5) Kantskära runt pallkragsrabatterna.
6) Kantskära långrabatten.
7) Rensa - igen - och lägga på täckbark i follyn.
8) Ta bort döda delar i buskar och klängrosor samt ta bort felfärgade blad. 
9) Såga ner den röda perukbusken.
10) Börja strolla baksidans gräsmatta.
11) Rensa rabatten mot kohagen.
12) Rensa stenslänten - mastodontjobb som Rolle måste hjälpa mig med.
13) Vattna...och vattna...och vattna.....
14) Klipp gräs - överallt - hela tiden!

Som synes är det inte mycket på listan som har blivit gjort, men allt tar betydligt längre tid än man tror från början. På bilderna ovan så ser man att det inte är kantskuret, så det måste jag nog ta tag i snarast. 
Men...i morgon ska vi ha lunchgäster och på lördag ska jag - tillsammans med dom andra i Entusiasterna -  till två vänner och titta på deras trädgård och dessutom äta lunch. Vilket ska bli mycket trevligt! 
Så det blir väl kanske inte alltför mycket gjort dom närmaste dagarna, men lite ska man väl hinna med emellan!? 
Ovan min "röda" lupin i en av pallkragslådorna som är inköpt på Zetas i Stockholm. Hade en röd tidigare, alltså en riktigt blodröd, som tyvärr dog för några år sen.Jag letar febrilt efter en ny, men har inte lyckats hitta någon ännu!!
Nej, nu börjar gubben min se lite sällskapssjuk ut, så jag får väl kanske masa mig in till TV-soffan. Om det nu finns nått att se - eller kanske sova till!

Susie
5 kommentarer:

Nora sa...

Vilken underbar trädgård du har besökt idag. Fina fynd du gjorde också.
Det ser så fint ut hos dig nu, det syns att ni lägger ner mycket jobb i trädgården!
Kram!

Rosor och ruiner sa...

Där skulle man ha varit, i pionträdgården...så fint, och då fick vi ändå inte se närbilder på några pioner =)
Och så mycket fint du fick med dig hem för en billig penning, nu blir jag riktigt avundsjuk, japansk zelkova det är mitt favvoträd (det finns ju ett sånt praktexemplar inne i Botaniskan)

Du är rolig du, säger att min rabatt är som en dröm, skall du säga som har det så fint och prydligt hos dig! Här finns det massor av ogräs kan jag säga! Och gift i trädgården, det håller jag också på med, jag har också strollat gräsmattan men än har bara maskrosorna vikt sig lite, skall bli spännande att se vad som händer. FÖr nu var jag såå trött på all denna ogräs i gräsmattan, mer ogräs än gräs om man säger så...
Ha det gott!

Ingrid sa...

Visst var det en underbar dag igår och det ser inte ut att bli sämre idag.
Jag går och våndas lite och funderar på att sätta några buskar i min tomtgräns, men vet ju på samma gång att jag inte ska ställa till det för mig. Som det är nu kan jag få hjälp av vaktmästaren med gräsklippning, men sätter jag buskar lär jag få klippa själv, ännu går det, men vem vet hur länge??

Njut av den här fina dagen!
Kram, Ingrid

Carita Liljendahl sa...

Här var ju det mesta jättejättestort och så välskött! Klematisen är ju helt otrolig.

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Hejhej, det var länge sedan jag tittade in i blogvärlden.
Roligt att läsa om "To do listan"
jag har redan en tapetrulle hängandes, jag pysslar varje dag med något, men i stället för att kunna stryka saker från rullen så skriver jag upp mer och mer.
Önskar dig en trevlig helg,
kram Petra B.