KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


tisdag 4 juni 2013

PARK!?

I förrgår när det var +28 i skuggan började jag försiktigt rensa lite i "stenhörnan", men det gick ju inte - man höll ju på att svimma i hettan. Därför fortsatte jag igår, då var det "bara" +24 och fortfarande stekande sol! Men jag hade bestämt mig för att göra den klar. Tyvärr orkade jag inte, utan ogräset under staketet i hörnan mot vägen (1/10-del av rensytan) är tyvärr kvar!!


Idag är det +13 och blåser isande vindar så nu har man ingen lust att gå ut tidigt och sätta igång! Tänk, det är aldrig perfekt!! Nu ska jag vänta tills solen har värmt upp lite och sen får man väl jobba stenhårt (fniss) så att man blir varm. Men så här ser i alla fall det färdiga partiet ut idag.

Tyvärr hade halva den beskurna vintergröna oxbäret,  Cotoneaster salicifolius, frusit så den biten sågade vi ner härom dagen. Men inte bara den, det är flera buskar som ser miserabla ut och den lilla tjusiga lavendeln `Blue Cushion´ som också växer här i "stenhörnan" såg inte ut att ha klarat sig. Nu när jag klippte ner den helt så fanns det två små kvistar med grönt på, så den får sitta kvar ett tag och jag håller tummarna!

Ute vid ruinen - där jag bara hunnit med att rensa en gång tidigare, vilket syns - har den stora (den var högre än mig)  rödabladiga perukbusken nästan dött helt förutom lite rött bladutsprick nedtill. Glömde dock att ta bild på den innan jag började såga, så det fick bli en på ett halvfärdigt jobb!

Men det finns ju en hel del som verkar ha trivts med den hemska vintern och kalla våren. T.ex. den lilla rosenhagtorn som växer i ena änden av Pennys (vår förra hund) grav.

Bara en liten bit från graven har jag tre syrener. Den rosalila och den krämgula satt jag första sommaren här och dom ville inte växa till sig alls. Efter fem år så sa jag högt till dom; Om ni inte börjar växa och blomma, då gräver jag upp er! Och dom blommade den försommaren och sen satt dom också igång att växa lite! Det hör till saken att syrener förvildar sig här på ön och växer precis överallt, men alltså inte hos mig - till att börja med!!
Personligen tycker jag att syrener kan man aldrig få för många av, så när Penny dog för några år satt jag en som heter `Sensation´ på hennes grav. Alltså i andra änden, i den västra sitter det lilla rosenhagtornsträdet. Och den här syrenen började blomma redan första säsongen och i år har den massor av underbart vackra tvåfärgade blommor!
Sen har jag två rosablommande hängsyrener också. En sitter i ena änden av "lyrrabatten" på baksidan och den andra är planterad utmed vägen i "förträdgården". Det jag saknar nu är den där riktigt mörka rödlila, en sån vill jag absolut ha - men var!?

Kanske här på "yttertomten" där jag ritat in ett gulbladigt träd. Det är precis på andra sidan staketet mellan Rolles (det var han som grävde upp den och planterade den) lilla en och den ask som kommit upp vid en tallstubbe. Den senare håller jag på att förvandla till en liten askbuske, jag låter den alltså inte dra iväg så den blir hög, men den är lätt att ta bort om det blir för mycket (Kan det bli det med växter!?). För bakom i "stenhörnan" har jag ju det fantastiskt vackra gulbladiga korstörnet, Gleditsia `Sunburst´. Som hade fått sönderfrusna skottspetsar på varenda gren - så den fick man klippa en massa på igår!


Det har kommit en massa nya blomknopp överallt, bl.a. har en annan favoritväxt -lupin - börjat blomma. Här är det den gula `Chandelier´. Jag har vita och röda också.....Och så en massa fler allium förstås!

Det mest spännande just nu är dock att vi har kommit igång ordentligt med iordningställandet av den den bortersta delen på "yttertomten". Här har vi dom sista 30 metrarna med den lilla "konstiga" lönnen jag fråga de om i förra inlägget. Men...rätt ska vara rätt...Rolle har visserligen varje år utökat vår klippta del av "ytterttomten" men inte kommit ända till tomtslutet Och inte det som är till höger utmed hela långa tomten där det är 11 enormt höga pinniga tallar samt massor av små träd, buskar och sly.
Men...nu är det vår "hustomte" som farit runt här med traktor och lite andra maskiner och han ska fortsätta med att ta träden och allt som inte jag vill behålla. Hans lamm som går i hagen bortom oss gillar att äta sly som tur är.....*fniss*


Här har ovan jag satt ihop fyra bilder så ni ska förstå hur lång vår "yttertomt" är! När träden och buskar är nertagna (fast vi ska behålla en hel del fina) och marken upprensad ska vi sätta massor av nya fräscha "roliga" träd och buskar. Sen får man väl döpa om "yttertomten" till PARKEN!

11 kommentarer:

samson sa...

den tvåfärgade syren är så fin, jag har aldrig sett en sånn förut
vilken jätte tomt ni har
kommer att bli ståtligt med en park
ha det så bra
maggan

mammi sa...

Syrener är ju bara så underbara, men i år blommade de över, så man knappt hann se dem. En som blev överlycklig efter 2½ timme i ensamhet (tandläkarbesök) var vår älskade Daddis, som inte visste till sig av glädje.Hon och jag skall ut och dra lite ogräs, inte för att jag tycker om det, men är så illa tvungen.
Kram till er

Knatten sa...

Här har vintern tagit en del med sej också. Usch så trist.
Läste tebax på att du var arg. Och jag håller minsann med dej. Inte skulle nån få böka sej in i min trädgård med såna maskiner. När vi grävde ner bredband här så var det en kille som gick med spade in i varje trädgård och grävde ett lagom spår. Inga bulldozrar där inte! /Knatten

Veronica sa...

Men hur häftigt är inte det? Att kunna göra en alldeles egen park!? vilken dröm...
Vissa har verkligen lyckan att ha ytor att bre ut sig på! Lyckliga ni!
Någon dag ska jag oxå flytta iväg någonstans. Ut på landet :)

Kram

Nora sa...

Wow - vilket projekt! Det kommer bli jättefint!

Rosor och ruiner sa...

Jag tycker du redan har en park, och en jättefin sådan! Härliga syrener! Jag tror syrener är lite sega i början, vi flyttade några för ett antal år sen och det tog ett tag innan de satte fart.

ormbunke sa...

Ja inte är det lätt att rätta sig efter vädret när man vill jobba i trädgården. Ogräset försvinner ju inte precis. Vilka projekt du har det är ju så fint det du redan har. Njuter av dina bilder. kram. Ha de gott.

Ölandsvindar sa...

Nu är det verkligen syrenernas tid. Jag har syrener utmed tre sidor av tomten, inte precis häck men stora buskar. Man blir lite hemmablind men jag vaknade till när det kom en okänd dam i ett ärende. Hon blev alldeles hänförd så det slutade med en trädgårdsvandring förutom det ärende hon egentligen hade. I dag kommer sotaren. Får se om jag får med honom på en vandring också (fniss).
Kram /Kerstin

Anja sa...

Åååhh, vilka vackra syrener!
Vilken tomt du har. Där förstår jag att du vuill byta ut på "yttertomten" en del träd och plantera lite mer spännande träd och buskar. Nu är jag riktigt avundsjuk! Det har alltid varit min dröm att plantera ett alldels eget arboretum!
Lycka till!/Anja

Carina sa...

Ja kära nå´n vilken trädgård du har...och även om en del frusit ner så verkar det ju finas hur mycket kvar som helst....kan stockholmare ha gröna fingrar alltså?...fniss....helt klart med andra ord:)
Ha det skönt på nationaldagen och vilken lycka med de där små gröna skotten:)
Kram

Evas Kvarnaro sa...

En fantastisk vacker 'park' du har Susie, många fina buskar o träd som
man bara själv vill ha.
Rosenhagtorn en sådan ska jag skaffa och den häftiga tvåfärgade
syrenen.
Man kan sknappt fatta att det nu är för varmt på dagarna att rensa ogräs, om man inte vill svimma förstås, *fniss*
Men jag njuter ändå av värmen,
den vill vi ha,det är ju sommar nu.

Kram, må gott/ Eva