KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 20 juni 2013

ÖPPEN TRÄDGÅRD & NATTBILDER

Jaha, så var sommarens trädgårdshöjdpunkt över. Det kom ett 20-tal personer och tittade, vilket var mycket färre än tidigare gånger. Förmodligen beroende på att många varit här tidigare - samt kanske det viktigaste, 
besökstiden som bara var mellan 14.00 - 17.00!
Rosenskära och jätteverbena utanför ytterdörren!
Många - som arbetade - ringde och ville komma senare, men vi ville ha lite mer "egentid" så vi sa faktiskt nej.  För det blir väldigt jobbigt med lång besökstid, man blir helt slut. Däremot är vi öppna för att ta emot enstaka besökare vid något annat tillfälle!
Anledningen till nattbilderna; Santos måste ut på sin nattkissrunda!
Vi var dock ganska tröttkörda efter att ha arbetat hårt i trädgården ett par veckor och kände båda att vi inte orkade med en kvällssejour också. För besökarna gick ju inte prick 17.00 precis.....
Aklej- eller violruta!? Har fått olika tips om exakt vilken det är!
Allt gick dock bra, det blev t.o.m. lite svag sol trots att det innan varit mulet nästan hela dagen. 
Så trädgården visade upp sin allra bästa sida och dom som kom visade alla upp glada miner - vilket
är det viktigaste!
Översikt över "stenhörnan" ut mot ruinen.
Dom flesta som kom var "gamla besökare" som ville se hur trädgården utvecklats, vilket den naturligtvis har. Alla växter har blivit större, det har blivit lite fler rabatter och sen kunde man för första gången se hur stor och lång vår "yttertomt" (alltså den blivande parken/arboretumet *fniss*) faktiskt är.
I bakgrunden ser man det senaste trädtillskottet, en mörkblommig uppstammad syren; `Andenken an Ludwig Spät´. Nu vill jag bara ha en syren till, kanske en mörk  rödviolett `Charles Joly´!
Rolle som alltid tidigare gömt sig inne och bara visat sig när han gått ut på en hundprommis, han var ute hela tiden och pratade med folk. Ja, alltså dom han kände! För det kom en massa bekanta - mycket trevligt!!
Här till höger bakom solstolen var Santos MYCKET intresserad av något i mörkret.  Det visade sig vara en stor padda! Men han gick aldrig fram och bet på den och gick  med mig när jag vände och gick hem - skönt!!
Det roligaste med besökare är att dom tittar på trädgården med helt andra ögon än en själv. Det jag t.ex. tycker är ganska ointressanta växter, det frågas det om. Det jag å andra sidan tycker är mycket spännande, det blir man tvungen att påpeka - för det ser besökarna inte!
En iris som verkligen tilltalar både mig och våra besökare!
Det här var inget speciellt för just igår, utan så har det alltid varit på mina visningar. Och det visar hur olika vi trädgårdsmänniskor är. Vi har olika växtintressen, så vi tittar efter helt olika saker - och det är riktigt kul att få lite nya infallsvinklar till sin egen trädgård.
Alltså är en ÖPPEN TRÄDGÅRD något jag rekommenderar alla att ha!
Och till slut - den utslagna "återuppståndna"amerikanska irisen - som helt plötsligen bara vuxit upp och dessutom börjat blomma efter att ha varit försvunnen i 4-5!

13 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Jag förstår att folk visar glada miner i din trädgård, så fin som den är! Jag tillhörde dem som inte kom pga dels har jag ju sett din vackra trädgård förut, men framförallt så har jag redan kuskat runt lite denna vecka på andra visningar, nu ville jag bara ha en "hemmadag" för mig själv och pyssla inför midsommaren. Jag är ju heller inte så förtjust i att köra bil egentligen och tillhör ju skaran gotlänningar som tycker det är långa avstånd på Gotland, ja jag vet att fastlänningar skrattar åt oss...=)

Ha det gott och nu får ni ta det lugnt ett tag!

Berit sa...

Ja det är kul att ha visningar men det medför mycket jobb före också för man vill ju visa upp sin trädgård från bästa sidan:) Och just diskussionerna om olika växter är berikande, man hittar alltid nått nytt i sin egna trädgård på visningarna som man inte uppmärksammat .
Ha en underbar dag och en trevlig midsommar!!

Margot sa...

Kan förstå att besökarna var nöjda och glada över det de fick se i din vackra trädgård! Skönt att dagen blev lyckad efter allt förberedelsejobb du lagt ner! Häftigt att irisen återkommit efter så många år, vacker är den också!
Önskar er en skön och trevlig midsommar!

Ingrid sa...

Så roligt att det gick bra med visningen efter allt arbete ni lagt ner. Att det inte kom så hemskt många beror nog på tiden, precis som du säger.

Ha en riktigt glad midsommar!
Kram, Ingrid

Ölandsvindar sa...

Den försvunna irisen är verkligen vacker.Jag har hittat några irisar bakom en stenmur i en kohage, som jag ska norpa när de har slutat blomma.Det är kul att höra andra människors syn på trädgården, bara det inte blir som hos experten Karin Berglund. Hon hörde två damer stå och diskutera utanför häcken: "Nej det här kan väl inte vara rätt adress. Så här kan det inte se ut hemma hos henne.Så här ovårdat och rörigt!" Här är det lite så också eftersom jag har trädgården för min egen skull medan de tidigare ägarna helst ville att det skulle se fantastiskt ut mot vägen. Alla är vi olika.
Kram och Glad midsommar till er alla tre!! från Kerstin

gunsan sa...

Önskar er en riktigt fin Midsommar.
Kram.

Marit Helene Gåsland sa...

Å så mye fint de fikk se, det er jo så mange fine blomster og bed.
Det må være moro å vise frem den fine hagen din, jeg skulle gjerne ha vært der,,litt langt unna,,
Maritklem.

Nina/Stjärnkraft sa...

Jadu, som i alla sammanhang är vi i slutändan individer, var och en med sitt personliga sätt att uppleva saker, ta emot intryck och lyssna in vad andra säger. Och tur är väl det! Fy, så tråkigt det skulle vara om alla tyckte och tänkte precis likadant om allt!

Försök få en riktigt avkopplande midsommarhelg nu när "öppenheten" är överstånden och avklarad med den äran. Kanske en sillbit, lite nypäron och en iskall liten jävel..?

Nåja, hur den nu än blir, så önskar jag er ett fint veckoslut och att vädrets makter är med oss på våra respektive öar!

Carina sa...

Kikar in för att önska glad midsommar och Susie, även om besöksantalet inte var lika många som tidigare, så var det säkert de bästa besökarna:)
Kram

GladiGrönt sa...

Bäst ni vilar er nu då. Ladda upp för kommer jag till Gotland är det risk att jag dyker upp! Men var lugn - tidigast nästa sommar! Vilken fin iris. Den torde väl knappast var härdig här i zon 4-5?
Skön midsommarhelg önskar Monica

Carita Liljendahl sa...

Ni har en verkligt fin trädgård!
Vi har ju också öppna trädgårdar här i Lovisa i södra Finland. Jag beundrar dem som orkar vara med, tre söndagar årad kl. 10-17 och ännu en söndag till i augusti.

Trevlig fortsättning på midsommarhelgen!

Evas Kvarnaro sa...

Roligt,trevligt med besökare men även jobbigt förstås.
Besökarna hade i varjefall mycket
vackert att titta på, den bästa
blomningstid är det.
Vi har äntligen fått regn (måste jag säga) det behövdes både vatten och svallka. Hettan var intensiv ett antal dagar så när man stod böjd i rabatten var det nära att man 'tuppade av'.
Nu är det normalt Svenskt sommar-
väder igen ca + 13 gr.
Ha en fortsatt skön midsommar.
Kram/ Eva

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Så trevligt att ni har öppen trädgård! Förstår att det är jobbigt men också väldigt roligt.
/Annika