KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 5 maj 2013

NYKLIPPT GRÄSMATTA OCH FÄRSK SPARRIS

Nu har man kört riktigt hårt i trädgården och fått en massa gjort, så nu kan man snart börja från början och finrensa! 

En "smutsorange" gyllenlack - enligt min gubbe som INTE gillade färgen alls!
Jag har dock ett tråkjobb kvar och det är att räfsa en bit av framsidans gräsmatta, sen får det vara bra. Visserligen behövs det räfsat runt garaget också, men det för Rolle göra. Han lovade att han skulle räfsa hela tomten, men han verkar inte ha så bråttom med det!

Nyklippt - och doftande - gräsmatta!

Igår så servade hade istället en av dom små gräsklipparna (vi har 2 sådana och 2 åkgräsklippare och en "handjagare") och så klippte han den bortre biten på förträdgården. Biten närmast lämnade han åt mig!

Paeonia mlokosewitchii
Den här härliga knoppen (det fanns två små under också) på min svavelpion med det fantastiska outtalbara namnet hittade jag igår.  


Jag hittade ÄNTLIGEN också en passande plats till min Eleagnus-buske från Holland. Det är alltså den som nu är planterad längst till höger nedanför altanens smala del. 
OBS! Den blå lådan bakom på altanen rymmer 12 krukor fullproppade med vita små påskliljor som jag fick av Jonas i När till påsk. Dom hade inte växt upp på grund  av kylan, så jag fick en låda gratis! Yes!!
Sen gjorde jag så att jag tog in två krukor i taget och när dom blommat böt jag. Nu har jag några kvar som ännu inte blommat, men idag ska jag gräva ner alla lökarna - någonstans!?

Eleagnus ebbingei `Limelight´, en vintergrön (och gul) släkting till silverbuske!
Eftersom vi la stenplattor här för 10 år sen så var jag tvungen att ta bort en sådan - och gissa vad som bodde där. Myror naturligtvis! Fast som tur var bara vanliga svartmyror så det var inget som störde mina planer. Hade det varit pissmyror hade gubben fått gräva!! *fniss*

Lavendula pendiculata - fjärilslavendel
När allt var klart och busken planterad upptäckte jag att det såg tomt ut i andra änden! Jag måste ju genast ha något där också, så det var bara att ge sig iväg och inhandla en liten lavendel. Det var nämligen nästan bara sand under den här stenen och det blir väldigt torrt och soligt här, så lavendel passar ju bra. Fast just den här sorten kanske inte överlever, den är lite känslig - men snygg!!
 Men...jag vill också ha något halvhögt och smalt också - men vadå? På andra sidan den lilla altantrappan har jag en blåblommig frilandshibiskus, så något som blommar på våren/försommaren vore trevligt. Kom gärna med tips.....

Två övervintrade Agaphantus (Afrikas blå lilja), en stor blå och en liten vit samt en liten blå lobelia i den orange krukan.
Eftersom altangolvet är färdiglaserat och torrt så placerade vi ut alla trädgårdsmöbler i fredags och igår så åkte alla "tillbehör" som dynor och krukor ut. En del är redan färdigplanterade, men den stora på väggen och dom tre stora plåtkrukorna har jag inte hittat något till - ännu!

Orange ranunkel.

Här har vi en kruka på det Rolle kallar "spjutet" som egentligen är en marschalhållare och som han hittade på en loppis. Den var från början i ren metall, men Rolle målade spjutet i röd rostskyddsfärg. Anledningen var två, gubben min gillar inte rost i trädgården(!) och den rostade så vansinnigt att den färgade av sig på altanen och trappan nedanför.

Lila murklocka passar också på altanen!

Nu har vi ett "spjut" till, den senaste CD-ställs grejen. Vi hittade efter lite letande en kruka som passade bra och i den klämde jag ner en lila sommarblomma. Varför är det så svårt att hitta snygga röda sommarblommor!? Ja, jo, jag vet - man kan ha röda pelargoner och det ska bli några såna också på altanen. Jag ville, som förra året, ha röda hängverbenor. Men se, det finns inte att få tag på! 

Phormium `Pink Panther´ -  underbart namn!
När vi tagit ut alla dynor, filtar och mattor och jag flyttat om bland dom stora plåtkrukorna - kan ju inte ha likadana placeringar och blommor år efter år - så upptäckte jag att den stora underbara Nya Zeeländska flaxen passade alldeles utmärkt på altanen. Hade först tänkt plantera den i en kruka som jag sen skulle gräva ner, men nu har jag ändrat mig. Den ska få bo här på altanen och ge altanen lite sydländsk charm.....

Sen var det dags för dom tre trådgardinerna i rött, svart och vinrött. Dom måste först redas ut - dom var precis som allt annat som kan trassla till sig - väldigt trassliga. Men det gick lättare än jag trodde, så Rolle fick skruva upp gardinstången och så var det klart. Trodde han!

Att vi enbart har trådgardiner för halva gaveln, beror på att nedanför den yttersta stolpen växer en gulbladig humle. Och den blir enormt stor och slingrar sig upp och hänger på takribborna också. Den skulle naturligtvis bli jätteglad att få slingra in sig i några trådgardiner, alltså blev det inga där - hitintills!
Nu har jag dock bestämt - och Rolle höll faktiskt med - att jag ska gräva upp humlen och flytta den till en lämpligare plats. Den är visserligen ursnygg när den klänger på stolpen, men jag får beskära den hela tiden...och den avsätter också vissa spår på trävirket vilket inte gubben min uppskattar. Han får försöka hinna med att tvätta och lasera den här delen av altanräcket varje år innan  humlen växt upp. I år t.ex. när han har så mycket att  hjälpa mig med, kanske han inte hade hunnit med det!
Så bort med den och dit med tre trådgardiner till istället. Dom är ju bara jobbiga en gång om året, när dom ska redas ut och hängas upp, sen är dom underhållsfria! *fniss*

Efter upphängningen var det dags för lunch ute - med färsk sparris från en gård i närheten. Årets första altanlunch och första sparris, men absolut inte dom sista. Vi älskar grön färsk lokalt odlad sparris!

Nej, nu ska jag ut och göra lite nytta. Men bara lite...kroppen måste få vila åtminstone en dag i veckan!! 

6 kommentarer:

Ingrid sa...

Finns det en härligare doft än den från nyklippt gräs? Här har man inte startat gräsklipparna ännu, men de lär nog komma igång i veckan som kommer.

Ha nu en skön söndag och njut av väl förrättat värv och låt kroppen vila.

Kram, Ingrid

Anna Vattenkanna sa...

Du har ju sommar hos dig! Allting ser så fräscht och fint ut både i trädgården och på er veranda. Jag ska också hänga upp mina gardiner nu, jag hinner inte med!

Kram

Margot sa...

Wow så snyggt och fint du har det, förstår att du stortrivs i din stora trädgård! Jag ser verkligen fram emot att få en större trädgård så småningom också!Nu håller jag på med att få in alla mina växter på min växtlista för det kommer att underlätta för mig när det är dags för flytt! Vill ju inte missa någon växt som jag vill ha med i flyttlasset:)
Ha en skön söndag!
Kram

Annica Östlund sa...

Vilken superhärlig och vacker altan och tomt du har. Och vad ni sliter hårt så här på vilodagen =)
Det hade jag iof planerat att göra också, men en fotbollsmatch kom i vägen och sedan var jag frysen ända in i benmärgen =(
Kram Annica

Carina sa...

Ojojoj, mycket påt i trädgården nu, samtidigt med mycket mys. Vad långt det verkar ha kommit hos dig. Blir riktigt avundsjuk...
Ha det gott.
Kram

Om Ett Hus sa...

Vilken mysig Altan! Jätte fint!