KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!onsdag 8 maj 2013

JUST NU...


...så blommar eller grönskar följande i min trädgård som jag inte visat tidigare - eller som det var längesen jag visade! Jag börjar - och kommer att sluta - men en bild på en hyacint under rosenspaljén. Det här är den enda som blommar, dom andra är fortfarande bara i knopp. Dom är alltså väldigt sena, beror kanske på att dom fick bo så länge under skyddstäcket nu på våren!?


Bellis - tusensköna - har vi otroligt mycket av i gräsmattan, det är nästan mer bellis än det är gräs - så vad gör jag!? Jo, jag planterar fler i krukan på väggen vid ingången för 1,5 månad sen. För dom är ju inte vita utan rosaröda och dubbla, så jag kunde inte låta bli!


Bara en liten bit ifrån väggkrukan så finns den här rosenripsbusken. Den är egentligen Rolles, för jag gillar inte lukten (svart vinbär/kattpiss, välj det du tycker stämmer), men blommorna är underbara så jag står ut! 


I "långrabatten" har den kaukasiska förgätmigejen börjat blomma - och sprida sig. Så den har jag blivit tvungen att slänga en massa plantor av. Kan ju inte ha dom överallt.....
Om du undrar vad det är för "svart orm" så är det bevattningsslangen som jag har i hela den 50 m långa "långrabatten"!


Den lilla skogsvallmon - Hylomecon - under rosenripsen har precis börjat slå ut idag, så den måste ju också få vara med. Jag gillar egentligen dess gröna bladkudde bäst!


För nått år sen så fick jag en planta med fänrikshjärta av min väninna Lisa, nu tar väl plantan upp ungefär 
100 cm x 60 cm. Underbart tålig växt.....


Vi håller oss fortfarande i "långrabatten" där dom här vita hyacinterna och den lilla gula påskliljan "Tet-a-Tet" dök upp alldeles av sig själva för ungefär fem år sen - dom trivs tydligen!


Lite längre bort (från ingången) i "långrabatten" så dök dom här tulpanerna upp helt plötsligt. Har ett svagt minne av att jag planterat vita tulpaner där för massor av år sen, kan vara dom. Ska bli kul att se vad det är exakt när dom slår ut!


Dom här små narcisserna planterade jag dock i långrabatten förra hösten. Dom är alltså små, precis som "Tet-A-Tet" och så är dom vita med krämfärgade strutar.  Jag är lite extra förtjust i dom vita påskliljorna faktiskt. Tydligen köpte jag massor, för dom har jag både här och där!


Den flyttade forsytian trivs alldeles utmärkt nu när den helt plötsligt får sol på sig. nedanför växer en vit dubbel påsklilja som jag visade härom dagen och så dom blålila hyacinterna som har blommat ganska länge.
Men om man kikar lite längst till höger och till vänster så ser man att dom cerisröda tulpanerna också har börjat slå ut.


Det är alltså en sort som överlevt skogsmusens framfart i alla fall. Men vilken sort det är kommer jag inte riktigt ihåg. Det kan vara `Van der Neer´, men jag tror det är `Attila´ en triumphtulpan. Hur som helst så är den otroligt vacker! Precis i min smak!!
Förf. rättelse: Det är ingen av dom här två namnsorterna jag skrivit ovan, det är visserligen en tidig Triumph-tulpan men den heter Negrita!


Här har vi en gräsliknande växt som jag övervintrade i "holken" (gamla soputrymmet  under vintern. Av elva växter där inne så överlevde bara sex. Så trots belysning och isolering med möjlighet att reglera värmen, så är det inte speciellt lyckosamt. Men...jag tror i ärlighetens namn att det är "trädgårdsmästarens" fel - alltså mitt!


Något jag visat tidigare, men det var nog två månader sen nu, så är det dom små cyklamen som jag satt i stenslänten. Dom bara blommar och blommar, dom gillar den här ruggigt kalla våren.Men nu är den ju äntligen slut, så nu lär dom nog sluta blomma när som helst så jag passar på att visa dom en sista gång!


Sen har vi den alldeles nyrensade "lyrrabatten" där jag skrattar stort åt mig själv när jag tittar på den! 


Längst till höger växer BLÅA scilla, sen har vi en VIT julros, framför den en rugge med GULBLOMMIG gulsippa och därefter en ROSARÖD nunneört. Vadå, jag som alltid försöker göra rabatterna färgkoordinerade! Vad har hänt här!? Har jag fått hjärnsläpp.....
Färgerna är verkligen blandade utan hänsyn alls - och titta så fint blev det ändå. Växter är ju alltid vackra ihop, oavsett färger!!
Uppe på "murrabatten" blommar några primula som nästan åkte väck av misstag när jag och gubben min rensade den, men som tur var så fick vi tydligen inte bort alla!


Och man kan ju faktiskt säga att det är den här primulan ovan som inspirerat mig till att göra "penséteatern" som jag visserligen visat tidigare, men den är faktiskt lika fin fortfarande trots att blommorna stått ute i 1,5 månad i ända ner till minus 6 grader!


Sen är vi ute vid infarten och där har massor av ruggar med narcisser, både påsk- och pingstliljor. Vita påskliljor förstås.....


...och dom här imponerande pingstliljorna nedan. Det är fyra ruggar av varje och det finns en sort till i fyra ruggar, men dom har inte slagit ut ännu och jag kommer faktiskt inte ihåg vad det är för något!


Nu har vi tagit oss ett varv runt tomten och kollat in vad som blommar just nu. Alltså så avslutar jag med en bild på den härligt cerisröda hyacinten och hoppas att alla andra slår ut snart.


Nu ska jag bänka mig framför TV´n och först se Djursjukhuset och sen Trädgårdsonsdag. 
Det senare programmet är jag lite sur på, det har blivit lite väl mycket matlagning i det tycker jag. 
Och matlagningsprogram kryllar det av på TV nu för tiden, men trädgårdsprogram är det ont om! 
Så mer trädgård och mindre matlagning!!

8 kommentarer:

Nora sa...

Här var det mycket fina blommor! Hyacinterna har börjat blomma hos mig också nu, de är så fina tycker jag!

Vad gäller Trädgårdsonsdag kan jag bara hålla med dig - inte mycket trädgård där inte:-(

samson sa...

mycket fint som blommar hos dej
jag bara säger såhär om Trädgårdsonsdag,det är inte mitt favorit program
ha det så bra
maggan

Carina sa...

Mycket fint du har som blommar, meeeen huuuuur kan du bara slänga????
Och ja, trädgårdsonsdag i år är inget man tittar vidare på...

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Roligt att se hur läget är i din trädgård just nu.
Fänrikshjärtan gillar jag. Har vita och de blommar verkligen hela säsongen. Måste skaffa mig rosa också!
Men Susie, inte kan du slänga kaukasisk förgätmigej!!! men skulle du få för dig och göra det fler gånger så finns här en som gärna tar emot några plantor ;-) hihi
Ha det gott. /Ingela

Rosor och ruiner sa...

oj, så långt inlägg om det som blommar just nu hos dig, det skulle inte jag få ihop...hm jag har nog lite för lite vårblommor i rabatterna helt enkelt....men jag har tulpaner på gång, det har jag.
Håller med om Trädgårdsonsdag, har inte sett många program denna säsong, det handlar ju inte om trädgård! Dom bara myspyser lite, visserligen är dom trevliga men sådär värst intressant är det ju inte, ikvälll såg jag det men höll nästan på att somna...
Hoppas du blir nöjd med din grill när den kommer. Vi har också köpt ny grill men det blev en billig variant från Rusta...här grillas det inte så mycket, maken är ju helt ointresserad av matlagning och jag tycker det är stressigt att behöva vara BåDE vid grillen och spisen...
Ha det gott!

Gunilla Teckenberg sa...

En härlig rundtur i din trädgård!

..och dina penséer är jättetjusiga där vid väggen.

Ha en skön helg!

Silvy sa...

Åh, vad många härliga växter som blommar i din trädgård! De vita narcisserna och julrosorna ser helt fantastiska ut, men penséhyllan är ju rena vitamininjektionn i ren livsglädje och färg. Härligt! :)

GladiGrönt sa...

Vilken snygg penséteater! Är det cd-hyllor baki? Får jag låna bilden till min blogg? Jag skriver ju varifrån den kommer.