KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 30 maj 2013

HELIGT FÖRBANNAD...

            ...och väldigt besviken och ledsen blev jag igår kväll - och det sitter i fortfarande faktiskt! 

Men innan jag berättar vad som hände då, så ska jag berätta om varför jag inte bloggat på så länge. Det började förra tisdagen med att min kusin Monica (som var på Gotland för att spela en golfturnering och bodde i Visby) kom hit på lunch tillsammans med sina otroligt trevliga reskamrater Kjell-Ivar & Birgit. "Lunchen" började klockan halvtre och fortsatte till åtta, sen var dom så trötta efter att ha varit uppe sen 04.30 och gått en hel golfrunda så dom var tvungna att åka. Men dom kommer tillbaka nästa år igen!


Dagarna efter körde vi hårt i trädgården eftersom på torsdagen skulle min väninna Christina komma hit. 
Hon kom och vi åt och drack gott och på fredagen "gjorde" vi Hemse och tog det lite lugnt inför lördagen. Vi hann dock med att inviga vår nya Weber gasolgrill - och den var otroligt bra!

På lördagen åkte vi upp tidigt till Visby och hann med att shoppa lite förnödenheter innan vi hämtade upp min kusin på det lägenhetshotell hon bott på i en vecka. Sen begav vi oss till Gothems Kött som ligger ett antal mil nordöst om Visby. Där inhandlades det T-bonestekar (har inte sett det sen 70-talet) och så fortsatte vi söderut till Lau där vi besökte Marianne som har en otroligt fin liten prylbod och Gotlands godaste sparris! Där kan man få dom precis som man vill ha dom, tjocka (det är bara turister som vill ha dom späda) och färska - har t.o.m. fått gå med och peka vilka hon ska ta åt mig!!

Från Lau åkte vi vidare till När där vi besökte Jonas Handelsträdgård och "tjejerna" handlade så mycket sommarblommor att jag fick vänta med det jag skulle ha till dagen efter. Jag hade nämligen glömt att ta ur hundburen ur baksätet - klumpigt - och resten av utrymmet i bilen togs upp av matkassar samt en golfbag och en jätteresväska och kassar och påsar och.....dom behöver mycket kläder när dom spelar golf!
Kvällen började bra med äkta skumpa i ruinen och då var faktiskt vädret ganska hyfsat, även om det var åt det kyligare hållet - men det gick ju över sen!

  Dagen efter så åkte vi i blås- och regnvädret alltså tillbaka till Jonas och jag köpte en massa sommarblommor till dom sista - trodde jag - sju krukor som skulle fyllas. Det fattas dock en liten hängande blomma och så var det visst en till. Man får aldrig nog.....
Ovan är det Christina till vänster som ler glatt trots att hon hela tiden oroar sig för att allt bagage med golfväska, resväskor och inhandlade saker och sparris och alla dessa blommor inte ska gå in i hennes lilla Skoda när dom ska åka hem. Men min kusin - som alltså inte kör bil - hon bara köper mer och säger; 
Det ordnar sig! 
Och otroligt nog gör det det. Hon har blivit en jäkel på att packa, för det här är alltså en tradition som pågått i 7-8 år nu!!

 Så gasade dom iväg på måndagseftermiddagen då vi faktiskt hade kunnat sitta ute och äta en tacossallad på altanen. Helt otroligt efter det att det regnat och var väldigt kyligt, natten innan var det nere i +5 grader t.ex.!

Sen blev det väldans tyst, men vi har haft fullt upp. Först och främst hade man ju massor att ta igen i trädgården, har ju inte hunnit finrensa allt ännu t.ex. 
Jag har inte ens hunnit med att klippa ner buskar som frusit. Det är faktiskt en hel del i år! 
Ovan är det den gulbladiga perukbusken, som ser väldigt emlig ut - men det kommer lite blad i alla fall. Den röda ute vid ruinen ska vi inte ens prata om, den är visserligen inte helt död - men det är bara nere på den tjocka stammen som det kommer nya skott!
Men nu ska jag komma till vad som upprört mig - och Rolle - så otroligt. Som ni vet har vi ju en väldigt långsmal tomt - du kan titta på kartan som finns på sidan från dom tidiga åren om du vill se exakt. 
Den är väl ungefär 50-60 meter innan man kommer till den inhägnade "innertomten" som är ungefär lika lång. Till det kommer "yttertomten" som nog är minst 150 meter.  Man kan på bilden ovan se var den slutar, allra längst bort vid den gråaktiga tallen.
I höstas började det pratas om att även vår socken - Eksta - skulle börja lägga ner fiberkabel för bredband. Det var informationsmöten och massor av mail och brev skickades ut.
Eftersom Rolle inte ens petar på en dator - trots att han försökte gå en kurs i Hemse för ett antal år sen - så fick jag ta mig till informationsmötena själv. Och jag var den som gick med i Eksta Fiberförening och betalade medlems- och anslutningsavgift med totalt 500:-.
 För ett par månader sen så var så en granne hit med kartor som visade var kabeln skulle läggas ner. Jag hade hela tiden räknat med att kabeln skulle dras fram i diket och sen skulle vi få en del av "förträdgården" uppgrävd in mot verkstaden där vi kunde ha anslutningsboxen. Trist med uppgrävningen, men det skulle bli rätt bra. Man kunde gräva precis på andra sidan den lilla grusade stigen vi gjort mot vägen så vi kan gå torrskodda när vi hämtar posten på andra sidan. Alltså bara en liten bit på ett tjugotal meter som skulle förstöras, det kunde man ju acceptera!

Till saken hör att jag på det stora informationsmötet noga förhört mig om vad det skulle grävas med och fått svaret att det var med en liten minigrävare, en s.k. bobcat. Vi hade ju förra året haft en sån på tomten som grävde upp längst hela huset för omdräneringen, så vi visste ju att den ställer till en hel del även om den är liten och grävaren duktig!


Döm om vår förvåning när grannen informerade oss om att kabeln skulle dras på baksidan av vårt hus!?
Vi var ut i trädgården och tittade och han sa då att dom skulle gräva bakom vårt garage och trädgårdsbod precis fram till hörnan bredvid "murrabatten" och där skulle dom avbryta och köra in på tomten genom vår lilla grind och fortsätta gräva hela långa vägen innanför "kohagsrabatten" och nedanför "stenslänten" för att sen göra likadant i andra änden där dom sen skulle fortsätta utmed hela "yttertomten"!
Från den här fiberkabeln skulle det sen grävas rätt över gräsmattan till huset också. Absolut inte idealiskt, men OK - det var ju inga rabatter eller växter ivägen!

Så var vi hemma hos goda vänner en bra bit härifrån som skrämde oss rejält. Dom hade fått en bra bit av sin trädgård förstörd, bl.a. en stor forsytiabuske helt överkörd, av en jättemaskin. Dessutom hade "grävarna" lagt upp en mastodonthög med skräp i en hörna och bara åkt därifrån. Det hör till saken att dom jobbar och inte var hemma när grävningen skedde.


Alltså blev vännerna förbannad och ringde och frågade vad dom skulle göra med skräpet. Det får ni ta rätt på, fick dom till svar. Aldrig i livet sa dom, ni kommer genast hit och tar bort skiten! Och det gjorde dom dagen efter, men då passade dom på att köra med den tunga maskinen fram och tillbaka på nya ställen på gräsmattan!!

Så vi blev varnade; Låt dom inte gräva nära huset, gräv själv! Men gräva är väl inte direkt gubbens största intresse, rättare sagt så hatar han att gräva så det var inte aktuellt!!

Alltså mailade jag till styrelsen och förhörde mig återigen om det här med grävmaskinens storlek och talade om vad vi fått se. Och fick återigen reda på att det skulle bli en liten grävare. Däremot kunde dom inte lova mig att det skulle ske efter midsommar. Har nämligen trädgårdsvisning veckan innan, så en grävning då skulle ju inte vara så trevligt. Men OK, inget att göra något åt!

Igår var alltså grannen som sköter en del i föreningen hit igen tillsammans med en annan karl, för att sätta ut märkpinnar på var exakt det skulle grävas. Jag var precis ute med Santos när dom kom så jag såg dom på tomten med Rolle när jag kom tillbaka och när jag gick in från yttertomten hör jag Rolle säga förskräckt;
".....4 meter bred!?"

Jag rusar fram till dom och säger att jag hörde något om 4 meter och dom säger att det är riktigt. Vadå!? Måste det grävas 4 meter brett för en liten kabel?  Nej men grävmaskinen var 4 meter bred och vägde visst 6 ton och sen så hade den en stor kärra efter sig där matarkabeln gick, så stängslet på båda våra kortsidor till innertomten måste tas ner!!
Rolle som precis hade fått höra det här, hade frågat varför dom inte kunde dra kabeln i kohagen bakom oss men fick svaret; Det är för krångligt för det är så många stora träd. Ja, men då får ni väl ta den dom (vilket vore jätteskönt) tyckte Rolle. Nej, det var alldeles för dyrt!


När nu jag kom och blev alldeles förtvivlad och mycket upprörd och frågade hur dom tänkt sig med alla rabatter och växter - jag är också lite mer högljudd än Rolle - så reagerade grannen väldigt konstigt. Först sa han att han hade också en trädgård där det skulle dras kabel (sen att hans trädgård består av en ogräsmatta och stora träd och inte en enda rabatt brydde jag mig inte ens om att påpeka). Sen blev han omgående förbannad på oss. När jag försökte förklara varför jag vägrade låta en stor tung maskin köra sönder hela trädgården som är min hobby och mitt livsverk, så bara snäste han till att han ville inte stå kvar och tjafsa utan han skulle skicka dit dom som skulle gräva istället! Den andra mannen däremot lyssnade på vad vi sa och var faktiskt ganska trevlig - men dom drog hastigt iväg utan att vi fick reda på när "dom andra" skulle dyka upp!!

Jag gick direkt in till datorn där jag återkallade betalningen på 17.000:- som skulle skett idag. Snacka om räddad på mållinjen! Sen skickade jag ett mail till styrelsen där jag berättade vad som skett och att vi kände oss otroligt besvikna.
Sen funderade vi och pratade igenom det hela noga igår kväll och i morse och sen så mailade vi återigen till styrelsen och talade om att vi kände oss lurade och kände det som dom försökt köra över oss. Vi avbryter därför alla kontakter med föreningen och några maskiner kommer inte in någonstans på vår tomt! Dom handlingar jag skrivit på - inte Rolle - har jag skrivit på i god tro och dom har uppenbarligen hela tiden försökt få oss att tro att det skulle gå så enkelt och smärtfritt genom att ljuga för oss! 


Ikväll ringde en sekreterare från föreningen och förhörde sig om vad som hänt - och hon sa att hon förstod att vi kände oss lurade och varför vi hoppar av. Förmodligen har vi gjort oss osams med alla andra Eksta-bor som ska ha bredband och vi lär väl bli betraktade som hemska stockholmare som flyttat hit och inte ställer upp för bygden, men det var ju precis det vi ville göra innan dom försökte lura oss. 
För något behov av bredband har vi ju egentligen inte.....just nu fungerar mitt ADSL alldeles perfekt och har gjort i många år. Vi har dessutom egen parabol, så än så länge klarar vi oss - sen så skaffar vi ett mobilt bredband istället!

 

10 kommentarer:

Carina sa...

Inte lätt det där, man känner sig både lurad och inte...tvehågset....ibland önskar man att man hade som förr i tiden, en riktig äkta bandspelare så man kunde spela in exakt vad som sades...tyvärr är det ju lätt att vara efterklok.....

Evas Kvarnaro sa...

Jag fattar varför du är heligt
förb..... det skulle jag också bli.
De får tycka vad de vill, det är erat beslut eran tomt och pengar.
Så jäkla trist att det blir så här.
Här i byn har samma saker diskuterats, men vi behöver inte heller bredband, det duger gott med
'luftburet' nätverk. De andra grannarna driver firmor då kan jag förstå dem, men vi är några som har vanligt hushåll och de stora
summorna har jag ej lust att betala

Vilken osis att de just skulle gräva på sommaren, lustig tid att välja tycker jag.
Stå på er ! Ni gör alldeles rätt.

Tur ni hann ha lite trevligt med era vänner, innan denna smällen.

Lycka till och du får en nerv-lugnande kram från mej./ Eva

Rosor och ruiner sa...

puh, snacka om att ni lyckades dra er ur i sista stunden! Förstår verkligen ert beslut och det borde väl vem som helst fatta att med den trädgården vill man inte ha in en massa monster som förstör! Nej, ni gjorde helt rätt!

Berit sa...

Men oj!!!!! Vilken tur att ni hann dra er ur i sista sekund.Förstår att ni känner er lurade...
Ha en underbar dag!!

Ruben sa...

Bra gjort Susie! Att dra sig ur var det enda raka. Ni skall känna er riktigt nöjda och vad grannarna säger skall ni inte bry er om, de har ju fortfarande möjlighet att gräva på kommunens mark för dessa, antar jag! Här är det också tal om fiberkabel och man får verkligen inget förtroende för företaget som tänker sig tjäna på det hela. De ljuger så de tror sig själva!

Ha det gott!
/Ruben

Ölandsvindar sa...

Här läggs det också ut krokar om fiberkabel á minst 20 000 kr men jag har sagt nej.Vårt "gamla" bredband via telefonnätet fungerar utmärkt och som du säger, om några år behövs inga kablar längre. Det kanske snart slutar med att grannarna är avundsjuka på dig som sa nej.
Kram /Kerstin

gunsan sa...

Tur att ni kunde dra er ur det där.Var så säker på att ni hade fått mycket förstört.och dyrt blir det att återställa.
Vi skrev på att vi ville bli anslutna till stadsnätet när dom grävde för fjärrvärme hit och samtidigt så la dom in fiberkabel.Det skulle dröja ett tag innan det skulle kopplas in och 4500kr var det som gällde.Jo tack när de skickade ut papper om att det var dags att koppla in oss så hade priset helt plötsligt stigit till närmare 10000kr.Vi telefonkontakt då vi protesterade så fick vi till svar att de måste ju gräva igen.Det var ju ren lögn kabeln fanns ju där nergrävd redan bara att koppla in genom väggen,Men hur det var så betalade vi under protest.Det var nog lite dumt.
Kram.

Ingrid sa...

Vilken intensiv vecka du haft, inte undra på att du inte hunnit blogga någonting, men det är rätt. LIVET och samvaron med vänner och anhöriga är ju det allra viktigaste av allt.

Fiber ja! Det har ju dragits fiber i Klinte och Fröjel också och det har varit många och långa diskussioner för och emot.

Bosse har anslutits sig till fiber på Stenstugu och där är det nu igång, men hemma på Sicklings blev det ingenting av. Det går lite konstigt till i de där fiberföreningarna!

De har ju grävt i våra åkrar och sedan har Bosse fått hålla på att köra bort sten och bråte efter dem. Man kan tycka att de borde tagit vara på det, men icke!

Hoppas att det löser sig för er på något sätt. De får väl planera en ny dragning som inte inkräktar så hårt på er tomt.

Kram, Ingrid

Margot sa...

Oj vilken intensiv vecka du haft! Skönt att ni kunde dra er ur eländet i tid, det hade varit fruktansvärt att få trädgården förstörd på det sättet! Trist att bli lurad på det fula sättet! Här har de kopplat till fiberkabel också till alla radhus men eftersom det var förberett och enkelt att ansluta behövdes ingen grävning! Vi kommer att tacka nej eftersom vi är nöjda med vårt bredband via telefonnätet, så då slipper vi den kostnaden!
Hoppas du fått brevet med klematisplantan "Korean Beauty" som jag skickade och att den klarat resan oskadd!
Ha en trevlig helg!
Kram Margot

Nina/Stjärnkraft sa...

Men va faaaan?! Jag begriper mer än väl att du är glödhett förbannad! Själv vet jag inte vad jag, med mitt hetsiga humör, skulle ha tagit mig för i motsvarande situation. Men sk*t åtminstone i grannarna ni och tacka istället er lyckliga stjärna att ni hann få stopp på bedrövligheterna innan hela er underbara trädgård blivit totaldemolerad. Heja dig, som inte låter dig bli överkörd bara så där!