torsdag 23 maj 2013

FÖRBEREDELSER & TRÄDGÅRDSBESÖK


Idag kommer min väninna Christina med färjan tio över två, så nu är man uppe med tuppen och donar. Jag har fixat det sista i gästernas duschrum, tagit fram rena handukar och lagt på sängarna (vi ska hämta min kusin från golfen i Visby på lördag), ställt fram lite mysiga duschprodukter osv. samt städat klart i gästrummet - nu återstår det bara för min gubbe att dammsuga där inne. Det är han som gör det i det här huset. Jag tror att han tycker jag är för slarvig så det blir inte tillräckligt noggrant gjort! 
Men...å andra sidan är det jag som dammar och våttorkar och tvättar prydnassaker osv. för sånt damm verkar han inte se. Konstigt!?
Eftersom jag vaknade halvsex har jag alltså hunnit med en hel del. Bl.a. så tog jag - försiktigt så varken Rolle eller Santos skulle vakna - den sängkläderna i min säng och la dom i tvättmaskin. Och slog på. Och inget hände! Hjälp!!
Jag tänkte naturligtvis direkt på att nu måste vi skaffa en ny tvättmaskin också. Först har vi precis köpt ny gasolgrill, en Weber. (Fast vi har inte fått den ännu, den kommer förmodligen i dag eller i morgon.) Inte så stor, men inte billig precis. Sen var vi på fastlandet och spenderade en hel del pengar. Ovanpå det så har vi betalt bredbandsindragningen med 17.000:-, så pengarna har bara sprutat ut. Och så en tvättmaskin ovanpå det, inte kul!!
Men jag kunde andas ut, det var bara "någon" som vridit om kranen till vattentillförseln och när jag äntligen kom på det så hoppade den igång direkt! Väldigt skönt!!
Igår var det fullt upp här. Det började med att en trädgårdsväninna kom hit för att hämta dom sista växterna från Öland och hon hade en väninna med sig som ville titta lite. Jag hade börjat tidigt på morgonen med att - för tredje gången i år - rensa under rosenspaljén. Ett hemskt jobb eftersom ogräset, speciellt gräs, nästlar sig in i klängrosorna och det är nästan omöjligt att få bort ruggarna. Men med mycket stön och stånk och sönderrivna armar så går det! Dessutom passade jag på att rensa stengången vi lagt runt om också!!

Så det var riktigt skönt att bli avbruten i tråkjobbet en timme. Sen var det dags för lunch på altanen och så kom nästa gäng. Den här gången 12 danskar som hade ringt två dagar innan och frågat om dom fick komma och titta. Tyvärr är det ju nästan en mellanperiod i trädgården just nu, dom flesta lökväxter har vissnat och nästa omgång med allium och alla tidiga perenner har inte kommit igång. 



Men dom verkade jättenöjda, speciellt sen jag rekommenderade dom andra att besöka och dessutom visade dom på våra vilda orkidéer i diket. Sen dirigerade jag dom också ner till Ekstakusten där det bara kryllar av Adam & Eva. Men lite fint finns det ju...och jag tror dom var ganska tacksamma för att dom fick komma med så kort varsel!

Som tur är så har inte skogsmössen ätit upp alla tulpanlökar, bara dom mest dyra och exklusiva. Man undrar ju vad det är för uslingar. Gillar dom bara "rysk kaviar och champagne"!?

Den här t.ex. fanns det bara en enda kvar av - så den har jag blivit tvungen att beställa 20 nya av. Det är Burgundy Lace och jag bara älskar den. Hade den i Stockholm också, men där fick den vara ifred!
Efter det att dom åkt så fortsatte jag med rensningen. 12 meter rabatt på två sidor om spaljén, med MASSOR av ogräs. Inte kul direkt, men vädret var underbart. Nästan för varmt, +20, så man blev lite snurrig när man reste sig upp fort!
Som ni vet så har jag en hel del alunrot och förra året köpte jag ett antal nya olika och planterade i dom två nyaanlagda halvmånformade rabatterna nedanför södergaveln. Men...det är en av dom här alunroten som jag bara är helt hänförd av. Ska försöka leta reda på namnet och skaffa mig fler, kan nämligen inte vänta tills den har växt till sig och jag kan börja dela den!
Den är helt fantastisk i färgen, slår nästan tulpanerna!
Åtminstone matchar den tulpanerna perfekt och den kommer att vara vacker HELA växtsäsongen!
Såna växter gillar jag!! 
Nej, nu måste jag ut och klippa gräset på innertomten och förträdgården. Nu blir det ju inget gjort förrän tidigast på måndag eftermiddag när tjejerna åkt hem. Fast då är man väl helt uttröttad av allt kul så man behöver vila sig - åtminstone en halv dag! 

13 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Det låter som ni har det trevligt med besök och trädgårdsjoxande om vartannat. Guuud så fin din röda Heuchera är! Jag väntar ett paket idag eller imorgon med tre 'Sparkling Burgundy'. Kan det vara den du visar? Åhhh, hoppas det för din är galet snygg.

Kram

Ingrid sa...

Så enormt vackra bilder från din trädgård Susie. Den där tulpanen med fransiga kanter gillade jag alldeles speciellt. Tur att det blev en kvar av dem i alla fall.

Gott att du får hjälp med dammsugningen, det är faktiskt jobbigare än man kan tro. När jag hade som mest ont i ryggen satt jag och dammsög och det gick ju det också. även om din gubbe nog inte skulle godkänt resultatet. ;)

Ha nu trevliga dagar med dina gäster!

Jag ska faktiskt lämna ön ett par dagar nu till helgen. I morgon åker jag med Bosse o Carina till Stockholm. De ska på Elitloppet på söndag och jag ska hälsa på min syster.

Kram, Ingrid

samson sa...

Oj,vad du jobbar och sliter

och gästrummet är ju som att bo på lyxhotell

kul med danskt och vännine besök

ha det så bra
maggan

trädgårdsdrömmar sa...

Den färgen på Alunroten är fantastig.Så snygg.Och dom märka Tulpanerna är inte sämre dom.Bra när man kan dela upp städningen så där.Då blir det inte så tråkigt.
Kram.

Carina sa...

Det var värstingen, få utlandsbesök i trädgården! Tur att inte jag har en sådan trädgård....
Jag tänkte på dina skogsmöss, de förstår väl till att välja och vraka, varför nöja sig med det näst bästa när det finns äkta godsaker!?
Snygg kombo med alunrot och tulpan....helt min stil.....har haft någon snarlik tulpan, men där jag bor nu är det knappast någon idé ens att försöka sig på tulpaner...men det går ju bara inte att låta bli!
Ha det riktigt mysigt och trevligt nu när ditt besök anländer.
Kram

Unknown sa...

Så mye fint du har i hagen din, vakre planter og farger og så har du en veldig koselig hage også da.

Ha en hyggelig hagedag, jeg tenker gjestene dine vil stortrives.

mammi sa...

Är inne tillfälligt för att vila ögonen för allt ogräs, inte minst på parkeringen. Så blir man så himla avundsjuk när man ser er trädgård, men det är bara att gilla läget. Den är ju bara så AAHHAA.
Ha det gott ni alla
Kram

Ölandsvindar sa...

Oj vad fint du har! Förstår att besökarna var nöjda! Jag besökte aldrig Albrunna perenner. Bestämde snabbt att det blir en resa till utan en massa andra attiraljer i bilen så jag kan få plats med inköp + den stora plantan Bornholmsfikon från goda vänner.
Kram /Kerstin (Röd alunrot, mums!)

Silvy sa...

Åhh, vilka snygga tulpaner! Älskar alla de olika lila nyanserna.
Men du, den där alunroten ser ju helt otrolig ut! Är den verkligen så intensivt rödlila som den ser ut på bild?! Hoppas du lyckas luska ut vad den heter, för oj vad det började klia i fingrarna efter några sådana här!

Anette sa...

Fullt fart hos dig ser jag. Härliga tulpaner, synd att inte de får vara ifred. Visste inte att möss äter tulpanlökar. Jag är så mallig över att mina tulpaner blommar och får vara kvar. Tydligen har Bambi insett att det finns annat att äta.....Ha det så trevligt i helgen och tack för vinsten som kom häromdagen! Gullig! Kram Anette

Evas Kvarnaro sa...

Waoo ! vilka bilder och vilken
vacker en tulpan, hi hi, och de andra oxå.
Kul med besök av vännina och allt.
Jaha jag har hört att Adam och Eva
'härjar' just på Gotland,
lyckliga ni som får se dem.

Sen vill jag tacka dig Susie
för den fina vinsten. Lyckliga mej!
En fantastisk bok, den passade mig helt perfekt. Jag ska 'lusläsa' den
från A till Ö. Även Rolf läser den.
Och då är den intressant.
Tusen tack kram/ Eva

Jord under naglarna sa...

De gotländska skogmössen är kanske lite mer extravaganta än stadsmössen? Din alunrot är ju jätteläcker, jag förstår att du är nöjd med den!
Skönt att tvättmaskinen inte var sönder. Vi är inne i ett litet flow av prylar som går sönder just nu och tvättmaskinen är en sådan grej som bara inte får gå sönder.

Högagärde sa...

Den var läcker den där randiga och den fransiga och den röda och..... Härliga tulpantider.

Elisabeth