KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 14 april 2013

"PENSÉGREJEN" FIXAD

Till att börja med måste jag bara sälla mig till dom som har skrivit om vilken underbar VÅRDAG det äntligen varit! Strålande sol, +11 grader och ingen vind - kunde inte varit bättre! Och bra väder har det ju varit några dagar nu, så t.o.m. hos oss har nästan all snö smält undan (förutom dom högar man skottat upp) och det har börjat blomma.Yes!!

När det gäller det här med  Månadens Växt så väljer jag därför just den här första vårdagen våririsen som alltid gläder en med sin otroliga färgrikedom - fast det kunde ju blivit pensé också förstås!!

Hittade dom här underbara våririsarna som jag tydligen lyckats klämma ner i långrabatten och därför har dom inte försvunnit under omdräneringen förra året. För det har annars dom flesta.....


Men över till min "penségrej" som jag skrev att jag (vi) skulle göra för ett par veckor sen. Det är ju så här att det finns något som heter "aurikelteater". Aurikler är alltså Primula och man (alltså företrädesvis i England) brukar ställa massor av dom på en specialhylla för att på så sätt visa upp alla sina egenhändigt uppdragna plantor på ett tjusigt och lättöverskådligt sätt. 


Jag råkade bli lite småintresserad och var ett tag på gång att skaffa mig Primulor, alltså gå med i klubben här i Sverige och så börja korsa fram egna sorter, men..... Som tur var så kom jag på att jag kunde bara inte skaffa mig fler växter som specialintresse. Det får faktiskt räcka med dagliljor, iris, alunrot, 
nävor m.m. m.m. ....


Jag hade dock blivit inspirerad och eftersom jag alltid köper på mig en massa penséer, gärna av den mer småblommiga sorten, så kom jag på att jag ville ha en "penséteater" istället!


Sagt och gjort (det uttrycket brukar faktiskt stämma, vi är oftast väldigt snabba när vi bestämt oss), vi klurade lite på hur den skulle se ut och framförallt var vi skulle ha den. Jag ville att den skulle vara någonstans vid parkeringen, det händer inte så mycket där och dessutom ville jag inte ha "teatern" i stekande sol. Penséer går nämligen alldeles perfekt att ha i ljus skugga.....

Eftersom gamla CD-ställ är lite av vårt signum, vi har tre grejor gjorda av sådanan tidigare, så föreslog min gubbe - som kan vara väldigt finurlig ibland - att vi skulle använda oss av två stycken. På dom kunde jag sen sätta hur många hyllor jag ville var jag ville, han lovade dock att måla och fernissa dom innan.  Placeringen av hyllan och växtval fick jag sen bestämma själv. Bra!

Redan samma dag inhandlades penséerna och dagen efter 15 krukor och hyllmaterialet i Visby. Sen så målades några av hyllplanen och fernissades (med båtfernissa för att tåla vatten bättre) och jag mätte ut hur och var dom skulle sitta. Sen fick dom stackars växterna stå på altanen i 14 dagar med upp till -5 grader på nätterna. Visserligen ställde jag dom under en hylla på natten, men ändå. igår planterade jag dom i nya krukor och så här blev det! Jag är riktigt nöjd!!

Nu har jag återigen - sker varje vår - börjat klura på det här med växthus. Och det värsta är att Rolle verkar inte ha något emot det hela...... *fniss*

18 kommentarer:

Ingrid sa...

Så fin penségrejen blev!

Nu känns det ju nästan tråkigt och lite töntigt att gå till Suderviljan och köpa penséer och plantera i de vanliga krukorna och lådorna. Varför får jag inga såna där kreativa idéer??

Kram, Ingrid

Rosor och ruiner sa...

Ja det var minsann finurligt! Kul idé!
ja, visst har det varit härligt vårväder idag, hos oss började det vid lunchtid ungefär, på förmiddan var det lite dimmigt. Men åh så skönt att det äntligen blev vår!
Ha det gott!

Carina sa...

Låter härligt med våren!....kul idé med penséer istället för aurikler...svårt att välja bara.....

Ölandsvindar sa...

OJ vad roligt! Så vill jag ha det! Bosse, BOSSE kom och titta vad Susie har gjort, jag vill också ha!!!Visst ja! Han har propp i örat och hör inget just nu. Ska försöka igen när han har varit och spolat hos farbror doktorn.
Kram, kram /Kerstin

gunsan sa...

Du det där var snyggt.Vilka bra tips du kommer med.Och så snyggt det blev.
Ska du köpa växthus så köp ett i storlek 15kvadrat inte mindre.Mycket lättare att hålla bra temp i ett större växthus.
Kram

Gunilla Teckenberg sa...

Här flödar kreativiteten - detdär blev ju riktigt snyggt och så trevligt med en färgklick i allt det gråa som är tidig vår.

mammi sa...

Snyggt och finurligt som vanligt. NU har vi vår (även i går)
Kram till er

Silvy sa...

Vilken läcker idé! Jättesnyggt blev det. :)

Paula i pörtet sa...

Jag blir stum av beundran över din kreativitet, vad snyggt det blev! Och nu har jag sett mitt livs första våriris, jag som älskar irisar, tack för den!
Ha en underbar vårvecka!

Anette sa...

Vilken rolig idé! Jag får väl ha en vallmoteater;-) kram Anette

gunsan sa...

Susie.Jag skulle välja den platsen du har tänkt till växthuset.Kommer du att ha utgång från huset så hjälper det ju till så du får bra luftning där inne.Med takluckor och dörr ut i trädgården också bör det bli jättebra.Lycka till.Kram/Gunsan.

Anja sa...

Men guuud så fiffigt! Och snyggt! En penséteater är definitivt en underbar idé och hyllan - ja!!!??? Hur otroligt snyggt som helst!
Tack förresten för kommentaren i min "hemliga" blogg! Kul att du hittade dit. Få se om jag få till en uppdatering i år.

/Anja

Charlotta sa...

Vilken jättefiffig penseteater.

Nina/Stjärnkraft sa...

Men guuuuu´så smaaaaart!! Det händer lite titt och tätt att jag står på en loppis och vrider och vänder på just såna där CD-ställ (av olika kulörer och material), men hittills har jag inte lyckats klura ut på vilket sätt jag skulle använda dem. Nu vet jag :o)

Sen ska det bli intressant att följa med huruvida det dyker upp ett glaspalats på den gotländska gården. Om nu Rolle är med på noterna, som det låter, så lär det väl inte dröja?

Ha en utmärkt dag/vecka! Nu är det vår. Äntligen.

Anna Vattenkanna sa...

En riktigt fin aprilväxt den lilla irisen. Både färgerna och formen är så vackra så man måste stanna upp och riktigt beskåda blommorna.

Jag älskar din penséteater! Så finurligt med CD-ställen och så vackert med alla olika penséer där mot den vita väggen. Ett toppenarrangemang. Hälsa din kluriga gubbe!

Kram

Ann-Sofie sa...

Mycket trevlig penséteater!

carinaon sa...

Vilken fin penséteater! En riktig toppenide!
Ha det fint,
Carina

Anita sa...

Så himla läcker din penseteater blev. Verkligen jättesnygg! Gillar också de svarta krukorna. Vilken inspiration jag fick nu.