KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 6 februari 2013

VACKRA UDDA VÄXTER

Igår gjorde jag äntligen slag i saken och köpte några små "dubbla" primula. Det blev två stycken - fast det är tre bilder. Den första hade så vansinnigt söta vita kanter, så den tog jag två bilder på. Den andra är lite mörkare. Båda har fått likadana ljust lila ytterkyrkor och dom gör sig väldigt bra i köket.....


Men...inte nog med det! Det kom ett trevligt mail igår från vår "sammankallande" inom Trädgårdsentusiasterna, Anders Andersson. Han hade satt ihop ett väldans trevligt schema för våren, så nu känner man sig riktigt inspirerad. 
Dessutom påminde han om att vi ska göra en sambeställning från Esveld innan den 28 februari. Jag hade visserligen tackat nej tidigare, för jag skulle absolut inte ha några nya dyra och känsliga saker i år. Men som jag mailade till honom idag - tillsammans med en order - man är ju inte sämre kvinna än att man kan ändra sig!

Så inatt kunde jag inte lägga mig före halv ett! Jag var "tvungen" att gå igenom en massa på Esvelds hemsida - och det tar tid. Jag lovar!!
Den första växten jag bestämde mig för var den här lilla gulbladig busken som syns ovan och nedan; 

Choisya ternata `Sundance/Lish´

 som även kallas "Mexican Orange Blossom".

Har alltid önskat mig en sådan, så jag får väl försöka att hålla den vid liv. Den är inte så där vansinnigt ömtålig, men lite vintertäckning måste den naturligtvis få! Det är ju också så himla kul att testa gränserna!!

Sen tog jag en "silverbuske" fast en brokbladig sådan - och då naturligtvis en gul- och grönbladig; 

Eleagnus ebbingei `Limelight´. 

Jag älskar ju gul- och brokbladiga växter!!

Nu är den här namnsorten ganska ovanlig, men för den skull inte känslig. Tvärtom, den kan bli en pest i rabatten. Det vet ju alla ni som har en vanlig gråbladig "silverbuske". Jag har själv en sådan längst upp i "långrabatten", precis vid "stenhörnan" och trots att den lever så magert och torrt så sprider den sig in bland stenarna. Den har en otrolig växtkraft. Jag vill dock inte ta bort den, det doftar så vansinnigt gott om dess blommor. Så nu ska det bli spännande att se hur den här brokbladiga varianten uppför sig!

Sen har jag också beställt (fast den är det tydligen väldigt ont om, så jag kanske inte får den) en ny sorts Mahonia;

Mahonia `Cabaret´ 

som visserligen går att få tag på här i Sverige - men inte på Gotland. Den är en alldeles ny sort som blommar betydligt senare än den vanliga, faktiskt på sensommaren. Dessutom har den gulorange blommor och tjusigare blad och så blir den inte så stor. Hoppas nu att Esveld har en till mig!

Och till slut, en riktigt tjusig bladväxt, en;

Phormium `Pink Panther`

som har rosa blad med mörkare vinröda kanter. Mmmm.....låter det inte tjusigt!? Kunde bara inte låta bli!!
Den vet jag dock att den inte överlever om den inte packas in ordentligt, eller bärs in i något stort kallförråd. Få se hur jag gör med den. Jag kanske låter den växa i en stor kruka. Fast helst vill jag ha den i "murrabatten" när den är omgrävd och fixad. Tror den skulle bli extra tjusig bredvid den rödbladiga och rosablommande flädern!! 

7 kommentarer:

Nora sa...

Va läckra växter du har beställt! Jag tyckte du gjorde helt rätt som ändrade dig och beställde i alla fall:-)
Kram Nora

Berit sa...

Åå vilka läckra växter du beställt!!
Ha en underbar dag!!

Carina sa...

Oooh, nu blir jag så där sugen igen! Mewn jag har ju faktiskt lovat mig själv att inte köppa på mig en massa dyra växtger eftersom vi har en så massa andra projekt som måste till före....tak,väggar, urgrävning av damm, etc etc....men jag vill, jag vill, jag vill....fniss...hur går det ihop månntro?
Lyckliga du som kommit så härligt i ordning...blev lite fasxinerad av din första buske, ser ju nästan lite rhododendronlik ut..

Anonym sa...

Hej, hittade hit via Carina här ovanför :)
Har kollat runt lite här hos dig och njuter av fantastiskt vackra bilder och intressant läsning.
Nu fick du mig sugen på att köpa alla möjliga, för mig, nya, och vackra växter ;) och vårlängtan blev ännu starkare.

Fast här hos oss, i mellansverige, blev det ju ett ordentligt återfall av vargavinter med massor av snö att skotta igen.
Hoppas du får en fin torsdag, själv ska jag iväg på Körträning (sjunga då...hihi..inte köra bil...hihi)
Ann-Louisekram

Ölandsvindar sa...

Ja, nu ska jag verkligen övergå till lättskötta, pålitliga växter som står emot det mesta.Hahahaha! Nu växte näsan ut en hel meter.Jag har en silverbuske i en stor kruka. Till våren ska jag placera ut den långt bort i ett hörn vid stenmuren. Istället ska jag leta hos Boel efter något litet lämpligt krukträd.
Kram /Kerstin

gunsan sa...

Fina växter du har beställt.Den där sista växten kan du ju odla i kruka och ställa krukan där du villa ha växten.Kanske kan du gräva ner krukan en bit.Kram.

Fia sa...

Härligt! Någon gång vill jag ha råd att beställa från Esvelds, men om jag skall beställa så blir det gärna mycket när jag ändå är igång...
Det där gräset, det kan jag meddela att du får övervintra någon helt annan stans än i rabatten, jag köpte en i England och trots inpackning, jordslagning i kallväxthuset mm så frös den bort bums... men har man en vintertädgård eller liknande så...

Ha en underbar helg! Hoppas dina chilisar tittar upp snart :-)