KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


måndag 11 februari 2013

HUR BLEV DET SEN.....

Idag blir det inga hundbilder, bara trädgårdsbilder från förra säsongen. Årets får man ju återkomma till, det är bara vitt, vitt, vitt, där ute!  Fast det såg ju inte så kul ut där ute förra våren, så bilder på vackra blommande växter blir det inte!!

 Dom här bilderna är tagna när vi var mitt uppe i att återställa trädgården efter uppgrävningen för omdräneringen.  


Här hade jag med benäget bistånd av gubben flyttat den uppstammade och bollformade forsythian från den skuggiga framsidan hit till gaveln, där den helt plötsligen fick en massa sol. Jag tror att den gillade det.....
Just på den här sidan - den soligaste och varmaste - hade vi tidigare nästan ingenting konstigt nog. Den sidan var bara mer som en "genomgång" till baksidan av huset. 
Men redan året innan dräneringen så hade jag kommit på att jag skulle börja göra något av den, så jag hade grävt upp en plätt (syns till höger) där jag satte ett litet träd (en klotrobinia) och så ett par stora alunrot i gruset under. Otroligt nog så skadades aldrig den här plätten under uppgrävningen. Annars var det en del som förstördes även om grävaren var extra försiktig på min uppmaning - och jag redan innan dräneringen hade väldigt få växter utmed huset.


På bilden har under så har vi kommit in i juni och då ser man att trädgården börjar se ganska återställd ut. I alla fall på den här sidan.


Nedanför gaveln hade jag nu gjort två tårtbitsformade rabatter, den ena med forsytian och några flyttade brokbladiga benved i och den andra med en bit av det uppgrävda elefantgräset (och det tog sig bra)  samt en gulbrokig järnek jag tog hem från Esveld i Holland. Framåt sommaren tillkom det även en del annat, men dom växterna återkommer jag till om dom överlevt. *fniss* Sen klämde jag naturligtvis ner en massa små alunrot och i höstas MASSOR av lök; hyacinter, tulpaner, narcisser och några liljor också!


Nu var det ju fler sidor som hade blivit förstörda, här ser man t.ex. hur det såg ut i hörnan där det jättestora elefantgräset (3-4 meter) samt en ölandstok och bl.a. en massa  våriris (tittar man noga till höger om krukan så ser man att det trots allt fanns kvar några stycken) växte tidigare. Runt hörnan, på väggspaljén, växte det också ett blåregn, men det är nu borta och det var nog det jag var mest ledsen över att mista.


 Men det var bara att försöka återställa allt - och göra den här sidan intressantare och roligare. Och framåt juni/juli så började det se riktigt trevligt ut. På bilden nedan ser man också att det numera sitter två stycken vindruvsrankor på den tidigare blåregnsspaljén. Dom får nämligen extremt långa rötter (10-12 meter) så jag kunde plantera dom utanför dräneringen, sen drar dom iväg utåt för att samla upp näring och vatten. På så sätt behöver man inte vattna nära huset - vilket jag är absolut förbjuden att göra!Till min stora glädje så hade tydligen inte grävaren fått bort hela elefantgräset i hörnan, så det kom upp en liten rugge och framåt slutet på juli så hade den också tagit sig riktigt bra. Så nu har jag två stora gräsruggar och ett par vänner till oss en. Dom tog nämligen hand om den största rotbiten som vi hade slängt! 


Men det som oroar mig nu är att efter det jag planterat en massa lökar - och liljor - så var det något litet djur som puttade upp lökarna ur jorden. Det var alltså inte grävt i jorden vad man kunde se!
Det gick ju an så länge det var plusgrader, då grävde jag bara ner dom igen. Men när det så småningom blev  väldigt kallt och dom legat ovanpå jorden några dagar, då vet man ju att dom frusit sönder!


Jag hoppas bara att djuren inte förstört annat jag satt här, t.ex. dom fantastiskt vackra liljor som jag med stor omsorg valde ut!
Härom dagen så blev jag uppringd av Studiefrämjandet som ville att jag skulle hålla ett föredrag/bildvisning på biblioteket i Hemse i slutet på mars. Och jag tackade naturligtvis ja direkt - utan att tänka mig för. Det är ju en massa jobb innan, men det är ju inte vår ännu så det ska väl ordna sig. 
Har gjort det här en gång tidigare men då var det för en trädgårdsförening. Den här gången är det för allmänheten, så det enda problemet blev vad jag skulle prata om och visa bilder på. Det bör ju handla om min trädgård, de tär ju därifrån bilderna kommer, men samtidigt relatera lite till deras egna intressen. Annars kommer det ju inga och lyssnar. Och det är inte lätt att få till båda dessa saker!
 Jag bestämde mig dock ganska snabbt för att "låna" ett bloggnamn som ämne och rubrik på mitt föredrag;

TRÄDGÅRDSDRÖMMAR.

Jag hoppas Gunsan som har bloggen inte har något emot namnplagiatet! 

Efter jag hade löst det lilla problemet så har det gått väldans snabbt att komma på hur jag skulle lägga upp det hela. Så jag har redan ställt samman material till halva föredraget ungefär, alltså fram till fika- och frågepausen. Resten går nog lika bra, jag brukar ju inte ha några problem med att prata - eller skriva - precis! 7 kommentarer:

Nora sa...

Va fint det blev. Tittar man på sommarbilderna kan man inte ana att ni har grävt där bara några månader före.
Stort lycka till med föredraget - det kommer du klara galant!
Kram Nora

Ingrid sa...

Så spännande med föredraget Susie!

Jag hoppas att jag kan vara med då, för jag är övertygad om att det kommer att bli en hur trevlig kväll som helst.

Kram, Ingrid

Ingrid sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
gunsan sa...

Nej då Gunsan har inte något emot det.Bara roligt.Önskar dig lycka till med föredraget.Kram.

samson sa...

Synd att man inte bor på Gotland så man kunde komma och lyssna
du har ju ordets gåva så det kommer att gå så bra
lycka till
maggan

Vittran sa...

Vi har snö men bilderna var tagna mellan snöperiderna. Det är ca 7 cm här.
Stackars Santos som blev rädd, kanske var det räven. Finns det lodjur hos er? Lite otäckt när dom inte kommer när man ropar, lilla Pelle gör också så. Tyvärr är an inte så rädd av sig.
Det är svårt att se att det varit grävt så fint som ni har gjort det. Synd på blåregnet.
Hoppas att dom flesta lökarna har fått vara kvar i jorden.
Nu vill jag ha sommar. Tycker nästan man känna doften av sommar när man tittar på bilderna.
Lycka till med föredraget.

Evas Kvarnaro sa...

Nämen vad trevligt, det blir säkert
ett intressant föredrag,som du givetvis kommer att fixa bra, lycka till.
Ja ni har haft ett sjujäkla jobb med att fixa trädgården som den är nu.
Kram, må väl/ Eva