KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 14 februari 2013

ÅRETS FÖRSTA VÅRTECKEN!

Jo - det är faktiskt sant! Vi har sett ett livs levande bi som kom och satt sig på vindrutan på bilen när jag var inne och handlade. När vi sen åkte iväg så tog det ett femtiotal meter innan det flög sin väg. Helt otroligt!!


Undrar varför den stackaren var ute och flög i kylan. OK, det var faktiskt hela +1 grad idag, men det "drog" lite när vi var ute så det var inte speciellt skönt.Inte nog med att vi såg ett bi, vi har jobbat i trädgården också. Alltså inte skottat, det räknas INTE som ett vårtecken! *fniss*


Vi har klätt in en del saker med solskyddande väv. Vi började faktiskt med det för två dagar sen. Då var det spaljén på södergaveln, den som har två vinstockar numera, som blev täckt.  Sen var det mina lilla "rosfolly" som blev inlindad. Ni ser ju på tre av dom fyra klängrosorna ovan att det behövs. Det är bara `Alchymist´ på den bortre högra stolpen som överlever dom här senaste bistra vårarna helt och hållet. Dom andra tre fryser helt ner till marken och så tar det väldigt  lång tid innan dom växer upp igen. Ja, dom kommer faktiskt aldrig upp ordentligt. Så i år tänkte vi att vi skulle försöka hålla den hemska vårvintersolen borta från dom. Det är ju så att när det är varmt och skönt på dagarna - då börjar rosorna bryta. Så blir det svinkallt på nätterna - då fryser dom sönder! Hopplöst!!


Jag ville från början ha säckväv - alltså juteväv - men den var så hemskt dyr att jag tänkte om. Dessutom fanns den inte på dom bredder jag ville ha. Det hade väl gått an om det bara varit dom här två ställena som skulle packas in, men.....

...det var ju också den här fristående rosenspaljén på 12 meter som skulle packas in. Både fram- och baksida!


Nu visade det sig att man kunde köpa ogrästäckplast på 20 meter x 2 meter på Rusta extremt billigt- så jag passade på att beställa hem 3 frp och dom gick på runt 350:-.  Det gick bara åt 2 frp, så nu har jag massor kvar som jag kan använda till det som den ska användas till. T.ex. att täcka jorden under hösthallonen jag ska sätta på "yttertomten" i vår. Inte dumt!

Jag var lite rädd innan plasten kom upp att det skulle se riktigt fruktansvärt ut, men det gör det faktiskt inte. Fast det är klart att inte är det vackert, men det är OK ändå. Hoppas nu bara att det fungerar också!


10 kommentarer:

GladiGrönt sa...

Jag förstår att det kommer att bli mycket fint när täckningen tas bort. Det vore nåt att se! Jag hoppas kunna komma till Gotland nån gång och se din trädgård!

Ingrid sa...

Så kul med biet som redan var ute och vimsade. Och ändå har det ju inte varit någon sol idag, i alla fall inte här.

Nu har ni gjort vad ni kan i alla fall för att skydda era växter från den otäcka solen vintersolen. ;)

Kram, Ingrid

ormbunke sa...

Oj vilket gott gott jobb ni gjort. Jag är inte så duktig. Har bara klätt in en stamros med säckväv. Ha de gott. Kram.

Nina/Stjärnkraft sa...

Uja, nu påminde du mig om att jag kanske borde täcka lite i år jag också ... Jag har t.v. varit riktigt usel på det, men med vinstockar på uppväxt bör man kanske skärpa sig..?

Några bin har jag ännu inte sett till i omgivningarna, men häromdagen, när vi satt och käkade middag, dråsade det plötsligt ner en pigg och glad spindel precis intill Lilla A:s tallrik.

Eftersom jag inte nänns ha ihjäl ens en liten spindel bar jag ut den på terrassen. Men vilket är värre? En snabb, smärtfri död medelst hoprullad dagstidning eller att sakta frysa ihjäl i kylan?? Alternativ tre - att låta den fortleva inomhus - skulle ha varit det bästa, och vad jag valt om inte Lilla A varit hemma. Därvidlag brås hon inte på mor sin, utan "piper" i högan sky över allt som har fler ben än två ;o)

Carina sa...

....och det gör ju ingenting hur det ser ut nu när man vet hur fint det kommer bli sedan....

Ölandsvindar sa...

Din fristående rosenspalje är så himla läcker. Vill ha, vill ha! Måste klä in min magnolia också, kom jag att tänka på.
Kram /Kerstin

Cici sa...

Hej Susie, jag tittade in som hastigast och fick syn på biet på din bilruta. Det var nog ute och rensningsflög, alltså gick på toa helt enkelt. Så fort vädret tillåter när det blir lite ljusar och mildare passar dom på att lämna kupan för att rensningsflyga, dom har ju fått hålla sig hela vintern. Det gäller att det inte blåser för mycket den dagen för då kan många bin gå förlorade.
Man kan undra hur bina i mina nordliga trakter klarar våra långa vintrar men dom gör det, det vet jag som före detta biodlare.

Vilken underbar trädgård du har!

Christina sa...

Vad flitiga ni har varit! Även om det inte är så vackert just nu, så blir det väl så mycket vackrare sedan, när växtligheten kommit igång.
Ha det gott!
Kram
Christina

Oljekritan sa...

Oh ett bi..det är ett sant vårtecken..tänk att dem som vi viftar bort och inte vill ha inpå oss, gör oss glada när de vaknar..de behövs!! Kan förstå att din trädgård blir undebar i sommar..Tänk om man kunde få gå där--
Kram Karina

Veronica sa...

Det är nog smart att täcka rosorna för solen ... Så, bra gjort!

Boken har jag haft mycket hjälp av med små tips och trix :)

Trevlig fortsättning på helgen!


Kram