fredag 25 januari 2013

MATRECEPT och BRRRR.....

Natten som gick var den kallaste - hitintills - här på Stjärnarve. Vi hade -19,1 grader!
Eftersom jag inte har några aktuella bilder så blir det lite "skåpmat" igen. Det är ju inte direkt kul att visa upp en iskall vit natur precis. Nej, tacka vet jag grönt...och varmt...och färgglatt...och sommar!!!



Igår hade vi middagsgäster och då bjöd jag på fläskstek gjord i lergryta, samt äppelkaka med vaniljsås.
I grytan hade jag sötpotatis, morötter, purjolök, rödlök, färsk ingefära, bladselleri, zucchini, färska salladsbönor och chilipeppar. Först så brynte jag steken (c:a 1,3 kg)  runt om och sen hällde jag på en marinad av kinesisk (salt) soja, matolja, honung, riven ingefära och salt & peppar. När steken var brynt så fick marinaden rinna över steken ner i stekpannan, sen hällde jag i en skvätt rödvin också. Sen la jag alla grönsakerna i lergrytan, på med steken och så hällde jag på marinaden.


Så in i kall ugn som jag satte på 135 grader och där fick den stå i 2 timmar, därefter höjde jag den till 185 grader och så var den inne i ytterligare 2 timmar, därefter tog jag av locket och så fick den steka ytterligare en halvtimme.


Sen var det dags för tillbehören; Gräddsås gjort på vispgrädde och sky (Nej, jag lovar jag tog ingen sås alls!) små tomater, smörgåsgurka, färska salladsbönor, stark salmbärschutney och så naturligtvis dom nästan sönderkokta grönsakerna som blev som en härlig mustig salsa.
Sen var det NATURLIGTVIS också kokt potatis (gubben min är helt galen i det, ska ha det till nästan allt) och så couscous.  Gästerna verkade tycka det var gott och Rolle - som hade bestämt vad han ville ha - älskar den lergrytesteken!


Till efterrätt fick dom - alltså inte jag - äppelkaka och vaniljsås. Återigen har Rolle lite udda idéer om hur han vill ha sin mat. När det gäller äppelkakan så är det alltså en fin sockerkaka med finhackade äppelbitar, socker och kanel samt tunn (!) vaniljsås. Fast det senare fick han inte. Efterrätten verkade också uppskattas  av gästerna!
Själv ska jag ju inte äta sånt, men jag kan inte heller på grund av äpplena och gallstensbesvär - så det gick hur lätt som helst att bara titta på när dom åt den!!

Men tillbaka till det fruktansvärt kalla vädret. Eftersom det varit så enormt kallt inatt så kollade jag hur det hade gått i den lilla "holken". Alltså  det f.d. inbyggda soprummet som är extra isolerat med frigolit, har automatisk växtbelysning samt en justerbar ventil in till verkstaden för att släppa in värme. Om det behövs, vilket det alltså gjorde inatt! Trots att jag hade ventilen nästan helt utskruvad, så hade det varit -1,8 grader!!
När jag tittade i morse så var det uppe i +0,7 så jag TROR ändå att växterna där inne klarat sig. Dom brukar ju greja några minusgrader om det inte är under alltför lång tid och dom står skyddade för övrigt. Så det är bara att hålla tummarna.......

8 kommentarer:

trädgårdsdrömmar sa...

Ja fy attan så kallt det har varit nu ett tag.Vi hade minus 14 i natt det värsta här.Som tur är så ska det bli mildare nu,men då försvinner ju solen igen.Ha en fin helg .Kram.

samson sa...

uschja vi hade -18 vid 8tiden i morrse
ha det så bra
maggan

ormbunke sa...

Mums! Är det inte svårt att låta bli?
Tur att Rolle njuter och dina gäster.Hoppas växterna klarar sig. Jag har mina i garaget och har satt på värmen. Vi hade -17 gr. i morse.Men det skall bli mildare i helgen. Ha de gott i helgen. Kram.

Nora sa...

Mmmm....va gott det lät!
Ja usch, va kallt det är nu! Skönt att det skall bli varmare till veckan. Håller tummarna för att dina växter skall klara sig!
Kram!

Ingrid sa...

Tack för härliga sommarbilder! Det värmde i vinterkylan och nu tycker jag att det kan vara bra snart.

Och tack för inspiration till hur man kan tillaga en fläskstek. Fläskstek gillar jag, för det blir oftast väldigt gott.

Varm kram, Ingrid

mammi sa...

Fy sjutton för kall vinter, fryser bara jag tänker på minusgrader. Vi hade -17 Vad gäller din beskrivning på den underbara måltiden, så sällar jag mig till den skaran som älskar att laga mat i lergryta, passar till nästan allt.
(Uno kom hem i dag fred. efter en kärloperation i Malmö, men blir blåsta på vår sovmorgon ,lörd. eftersom då skall in på dialys, vilket han inte fick i dag)
Kram till er

Evas Kvarnaro sa...

Här är lika kallt, kylan håller hela Sverige i sitt krepp.Börjar faktiskt bli trött på vintern, jag går som en Michellingubbe inomhus
fast vi har god värme. Men det känns som kylan kryper in i märg och ben.

Jaha så var det dags för dina
exklusiva "rätter" som Rolf tycker jag borde fixa lite oftare.
Han läser oxå din blogg (gillar).
Så mkt god mat du lagar till era
gäster, de måste vara super nöjda.

Snart är den kalla januari slut,
frösådd inomhus månaden februari
är här. Det blir ljusare och . . .

Ha en trevlig helg.
Kram/ Eva

Ölandsvindar sa...

Usch! Jag är trött på kylan (men det blir jag redan efter de första minusgraderna). Jag måste testa din fläskstek. Fast sötpotatisen hoppar jag nog över. Jag äter nästan allt men sötpotatis har jag lite svårt för.
Kram /Kerstin