KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 27 januari 2013

EN RABATTS FÖRÄNDRING

Igår var vi visserligen och tog en skogsprommis i Lojsta-skogen, men för det första så var det inte direkt skönt - trots att det bara var 2 minusgrader - men det drog lite så jag ville inte ta av mig vantarna. Och inte såg jag heller nått snyggt/kul/trevligt/spännande att fota. Alltså så blir det inga nya bilder idag heller!


Men bilden ovan är ju inte heller något av ovanstående utan visar istället något alldeles förskräckligt, alltså hur det såg ut i början på mars i min "gräs- och bambuplantering". Det till höger är locket till vår lilla damm, om någon undrar. 
Vid uppgrävningen för omdränering runt huset så passade jag på att be grävaren att ta bort minst halva Kerria-busken som började ta över hela rabatten och sen flytta dit elefantgräset som växte utmed huset och måste bort. På så sätt skulle det kanske överleva vintern - och det gjorde det.  
Vi hade sen ett otroligt jobb på våren att få upp plantan, den var fruktansvärt stor och tung, och sen delade vi den och behöll bara den minsta biten. Resten körde vi ut i skogen, där den sedemera hämtades av goda vänner till oss - och den biten lever och frodas numera i Kube! *fniss*

I april hade kom det hem en hel del växter som jag beställt och många av dom grävdes ner här. Bl.a. var det ett antal dagliljor från England och så var det en stor buskhortensia från Holland. Men innan vi grävde ner dom hade Rolle slagit ner en stor tjock plåt som skulle avgränsa alla rotskott från Kerria-busken in mot rabatten. Åt andra hållet är det ju gräsmatta så där klipper man av dom nya skotten hela tiden. Sen fyllde vi på med ny fräsch jord i gropen - först därefter kunde vi plantera.


Elefantgräset flyttade vi till en av dom två nya rabatter som vi gjorde en bit UTANFÖR den nya dräneringen. Där fick också en nyinköpt brokbladig järnek sin plats och både verkar trivas. Några nyinköpta alunrot från Teijas i Blekinge slog jag också ner, samt några gräs - och bladväxter och sen i höstas blev det MASSOR av vårlökar samt några liljor. Efter någon vecka hittade jag dock en del lökar ovanpå jorden, något litet elakt djur hade grävt upp dom (alltså inte snälla Santos som inte gräver), men några har nog överlevt i alla fall. 
Ska bli spännande att se vad exakt nu i vår!
Så här såg "gräs- och bamburabatten" ut i början juni. Allt var fortfarande ynkligt och glest, gräset runt huset såg förskräckligt ut men det var på gång.....I juli hade även dom två vindruvsrankor jag satt på den plats där det tidigare växt ett blåregn vuxit upp bra. Blåregn - som vill ha mycket vatten - fungerar ju inte så bra utmed den nydränerade husväggen. Vindruvor däremot får 10-12 m långa rötter och dom planterade jag en bit utanför dräneringen. Sen kunde dom dra iväg så långt dom ville - och tydligen gjorde dom det! 
För rankorrna växte enormt trots att vi hade väldans torrt (Yes, vi hade faktiskt det förra sommaren!) och jag vattnade dom bara en enda gång efter planteringen. Dessutom fick dom massor av vindruvor - som jag tyvärr bara han smaka nån enstaka av. Fåglarna älskar nämligen vindruvor upptäckte vi!!

Men tillbaka till "gräs- och bamburabatten". Så här såg den ut i mitten på juli. Någon enstaka daglilja har börjat blomma, men det var allt. Men ogräset, det hade växt så det var bara att sätta igång och rensa för 2-3 gången - trots att det ligger täckmatta under barkmullen! Även grusslänten bakom behövde en rensomgång igen!!

I augusti började alla växter att komma till sin rätt, jag kan bara konstatera att det är en "sensommarrabatt". Det är många dagliljor och rudbeckior, dessutom är det ju så att gräset tar god tid på sig att växa upp under säsongen. I alla fall när det är en så kall sommar som det var 2012. Man får hoppas att årets blir betydligt bättre! Här ser man i alla fall att vi - jodå, Rolle var med och hjälpte till - har rensat både den här rabatten samt slänten bakom. Det var ju time för trädgårdsvisning så vi var ju tvungna!!

Här syns rabatten i mitten på bilden snett framför altanen i slutet på augusti.

 Av dom tre olika hortensior jag fick hem från Holland så dog en, en överlevde men är liten och ynklig och har inte blommat - men den jag satte i "gräs- och bamburabatten" den växte till sig ordentligt och blommade helt fantastiskt! Tyvärr skulle det inte varit en rosa sort, utan den skulle vara lila och lime - men man får vara glad ändå!!
I september var rabatten riktigt frodig och även den nysatta gulbladiga rönnsumaken hade tagit sig och fyllde upp fint. Som synes hade äntligen gräset nedanför altanen också börjat ta sig, så nu såg det riktigt bra ut även på den här sidan av huset. 
Jag började bli nöjd och kunde börja fantisera om vad man skulle hitta på för kul till 2013-års säsong! 
Vilket jag fortfarande håller på att fundera över!! *fniss*

PRESSTOPP! Alldeles nyss upptäckte jag att jag vunnit chilifrön hos Fia på 
En trädgårdsälskares betraktelser. Underbart, det tackar man för!!

10 kommentarer:

Carina sa...

Ojoj, vilken trädgård du har! Både med skogen runt knutarna och alla rabatter med underbara blommor och jag såg en hel del buskar skymta fram på bilderna. Härligt!

mammi sa...

Sagt det tidigare säger det igen. Helt underbar trädgård. Vi har ju också vindruvor, planterad inne i altanen, det som är så bra, är att inga objudna gäster kan nalla druvorna. I mitt nästa inlägg skall jag berätta om den värsta tabbe jag gjort (tog fel på person på vår parkering, och det blev verkligen en fasa) Forts. följer.
Har 4 hektiska dagar framför oss. Dialysen, tandläkaren, hudvård plus 2 ärenden som gäller mig. Rörigt !
Ha det gott
Kram

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Roligt att se din gräs- och bamburabatt utvecklas och frodas i färger!
Nu är allt så brunt och trist ute. Man vet ju att det kommer att förändras till det bättre de närmaste månaderna men ibland är det svårt att tro.
Ha det gott. /Ingela

ormbunke sa...

OH! Vad jag längtar till våren. Känner mig helt instängd nu. Ha de gott.

Rosor och ruiner sa...

En sensommarrabatt värd att vänta på, den är jättefin! Det blev ju jättebra till slut, och det skall bli kul att se vad du hittar på i år, för nåt nytt tror jag nog du hittar på =)

samson sa...

roligt att se hur rabatten har utvecklats
snyggt med solhattrana
ha det så bra
maggan

Evas Kvarnaro sa...

Härligt att få se utveckling och färg-glatt i rabatterna.
Många börjar längta till vårens första spadtag,det gör jag.
Vi ska sätta en bok-häck som skydd
för vind och dölja vedbod även traktor garage. Helst vill jag ha den i rätt höjd på direkten, men...
Så vi blir ej arbetslösa i år heller.
Må väl/ Eva

gunsan sa...

Hej Susie.
Bladväxten som du undrade över är namnlöst sort köpt på vår ICA.jag är också glad över växter med ovanliga blad.Gunsan.

gunsan sa...

Susie. Fick för mig att kolla om det stod något på krukan och se där ett namn..
Den heter HKramypoestes Phyllostachya.
Gogglade på namnet och den finns i rosa ocg gröna toner också.

Christina sa...

Underbart att se hur rabatten utvecklas. Den blev ju riktigt fin och pryder sin plats i din vackra trädgård.
Ha det gott!
Christina