KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


lördag 15 december 2012

"MÖSS OCH MÄNNISKOR"...

...är en otroligt bra bok av Steinbeck, men det är också så att dom går inte så bra ihop! Inte heller möss och tomtar, men det är precis vad mitt inlägg ska handla om idag. Ja, kanske lite om det hemska vädret också. Det kan nog inte undvikas!

Men först börjar jag med att visa var den lilla virkade korgen jag vann hos Knatten har blivit placerad. Det var godis i den också när den kom, men det satte min gubbe (som egentligen inte gillar sånt *fniss*) i sig otroligt snabbt. 
Så jag satt en liten garntomte i korgen och så hängde jag den på min egenhändigt tillverkade spegel-tavla i "smacken". Smacken är alltså ett utrymme mellan hallen, tvättstugan och köket där man går in i huset.


Och på tal om kök, titta vad som fanns i kontakten vid diskbänken! En otroligt massa musskit!!
Vi upptäckte att det låg en enda(!) musskit på bänken och jag blev väldans orolig att vi fått in en mus i köket igen. Vi har ju haft det två gånger tidigare, men gubben min trodde att han lagt igen alla små hål,  för förra året hade vi ingen mus inne. 
Så hörde vi i ett radioprogram i veckan att möss behövde bara 3-4 mm´s hål för att ta sig in och råttor (tack och lov har vi inte haft några sådana här) bara 5-6 mm. Så vi har verkligen hållit ögonen öppna efter musskit - och inuti kontakten var det alltså massor. Fy sjutton! Dom har alltså "bara" försökt ta sig in från vinden genom att krypa ner i väggen bakom kontakten - usch!!


Det är väl lika bra att ta nästa trista sak på en gång; Vädret! Igår var det svinkallt på morgonen när man vaknade, -8 grader ute och kyligt inne. Det var elavbrott på hela Gotland efter problem med överföringen från fastlandet. Det varade dock bara ett par timmar efter det man vaknat, men tempen hann sänkas 3-4 grader inne så det var dubbla tröjor och värmehosor som gällde hela dagen.
Idag är det blidväder med halv storm, så det har varit klass 1 varning. Vi var trots det till Hemse och handlade - för äta måste man ju - men det var inga problem. Vi kom tydligen precis efter att vår sida av vägen var plogad och när vi sen åkte hem var det nyplogat på den sidan också. Alltså gick det bra, men det hade tydligen varit en hemsk snödrift tidigare - och det är inte kul!


Så kommer vi till lite trevligare ämne; TOMTAR. Alltså till min lilla samling av små tomtar och andra små juldekorationer. Jag är inte så där vansinnigt förtjust i tomtar, så därför försöker jag hålla dom samlade på ett par ställen! Men många, det har jag!!


En del av dom här sakerna är jättegamla. Verkligen uråldriga. Jag har ärvt en hel del och jag fick dessutom många som var gamla redan när jag som liten fick dom. 


En del är också presenter och/eller julklappar jag fått under senare år. Bl.a. dom två likadana tomtarna - av stearin - som står på hyllan ovanför. 


 Här är det en del moderna saker, men den lilla damorkestern fick jag av mamma för 40-50 år sedan! Hade en större, mycket snyggt gjord, tomteorkester av piprensare och papper som jag sålde för 30 år sen. Den var otroligt gammal, min farmors syster hade haft den när hon var liten och jag fick den att leka med. Men då gillade jag den inte.....hur fasicken kunde jag vara så dum!?


Här är det fler tomtar -  samlingen fylls av någon anledning på varje år!? 


Tomtarna på slädarna har jag fått av mamma, sen är det några små saker från svärmor och renen är en julklapp för några år sen från Rolles bästa kompis. 
Tror verkligen våra vänner att vi behöver mer julprydnader, eller är det så att dom vet att jag - alltså inte gubben min - älskar julen.....!?

9 kommentarer:

Evas Kvarnaro sa...

Vilka små söta tomtar du äger,
de ska du vara rädd om. En del är ju ovanliga oxå. Det är så att man gör många saker som man bittert
ångrar eferåt, för vi blir ju faktiskt klokare med åren.
Jag köper tyvärr alltid någon ny tomte varje år, kan inte motstå när det dyker upp en söting.
Men varje år säger jag att inte en endaste tomte till ska in i huset,
suck, varför säger jag så, suck ...

På tal om möss, så håller Sixten
ordning på gården, en bra katt.
Men Rolf tog tre möss på vinden i en fälla, det ska vara lök-korv som lockar dem i fällan.

Ja ni har fått en riktig vinter.
Men må gott ändå kram/ Eva

mammi sa...

Vilken härlig tomtesamling du har. På tal om möss, lägg lite enris så kommer de inte in. Fick själv en mus i min symaskin. Den hade tagit sig in mellan underredet och själva maskinen. Garanterat max 3 mm. "Tar man bort nyckeln från dörrlåset kan de ta sig in.
Ha det så gott
Kram
(varit i kontakt med "datalev." inget fel hos mig i min mailkorg!!"

Ölandsvindar sa...

Hos oss verkar mössen hålla sig på vinden.Det hamnar någon i fällan nästan varje natt. Skönt att det bara blev några timmars elavbrott hos er. Det räcker när det är minusgrader ute.Så mycket julpynt blir det inte här i år. Amaryllisar, julmusik och ljus. Det får räcka. Vi ska ju troligen fira julen hos dotter med familj(beror lite på väglaget)så jag gör inga större ansträngningar.
Kram /Kerstin

mammi sa...

Redan när du skrev att ni ev. skulle till fastlandet i sommar, fick jag hopp om att ni kanske tittar in här, ni är mer än välkomna. Betr. Daddis tröja så var jag först i en djuraffär, men det vara bara "märkeskläder" 600 spänn för en tröj icke, i en annan hittade jag denna 95:-
Lite bökig att ta på.
Kram till er alla tre

Evas Kvarnaro sa...

Väldigt trevliga minnen, dem spar man långt in i sitt hjärta.
Tack för att du berättade den lite
annorlunda julen.
Kram/ Eva

Ingrid sa...

För att nte var förtjust i tomtar har du verkligen en ansenligt mängd!!
Trevligt att läsa om dem och var de kommit ifrån, jag förstår att det är kära minnen.

Kram, Ingrid

Oljekritan sa...

En massa fina tomtar..det ser jag..en fin samling. Roligt att samla saker och samla minnen i detta.
Hua för rått skit. Om de käkar på sladden..det kan inte vara bra.
Ha det så gött
Kram Karina

Veronica sa...

Ibland är det så att man inte tänker på vad man kanske ska tycka 40 år senare om piprensartomtar.... För hur skulle man veta? Hursom så har du en helt fantastisk tomtesamling. Speciellt för att inte gilla tomtar!?
Tihi!

Det som däremot inte var så kul var den inställda englandsresan. Jag förstår precis känslan :(

Ha en riktigt God Jul och kram!

Rosor och ruiner sa...

SÅ många tomtar du har! (har för mig att jag skrev en kommentar om dessa tomtar från mobilen men det måste ha försvunnit...)
Jag har svarat dig angående hundarna i ett helt eget inlägg, det blev lite långt så det fick blir så =)
Ha det gott!