måndag 26 november 2012

JULMARKNADSINKÖP M.M.

Igår åkte min väninna och f.d. granne Bibbi hem till Stockholm. Dom tre dagar hon spenderade här hos oss gick enormt fort, förmodligen för att vi hade extra roligt och trevligt. Inga bilder blev dock tagna - det hade jag inte tid med - så ni får hålla till godo med lite inköpsbilder, gamla bilder och julrelaterade gifar! Det är ju faktiskt snart 1:a advent!!


Det hela började i torsdags då Bibbi anlände halv fyratiden. Först blev det ett glas rosévin som välkomstdrink. Jag gillar rosé och förstår faktiskt inte varför man inte kan dricka det året runt, det gör man ju med kallt vitt vin!? Sen blev det enligt hennes önskemål; skaldjurs- och grönsaksrisotto med vinkokt torskfilé och vitt vin. Ja alltså, hon hade önskat sig en fiskrätt, sen fick jag fria händer. Fast före det blev det en liten "specialsandvikare" med mild paté på grovt bröd med färsk gurka (utan skal, för gurkskal tål inte jag, då får jag gallstensanfall) och chutney.
Kari till vänster och Bibbi till höger tidigt i våras när dom var på Stjärnarvebesök några dagar.
Till efterrätt blev det pannacotta med lemoncurd samt hallon och blåbär. Var mycket gott enligt Rolle och Bibbi. Vi drack också lite Skogsglögg till det - så vi, alltså Bibbi och jag, tyckte kvällen var mycket lyckad. Rolle drack vanlig öl så han var väl inte riktig lika uppspelt!


På fredagen drog Bibbi och jag iväg till Visby ganska tidigt så att vi skulle vara på plats när Hushållningssällskapet öppnade sin julmarknad vid Almedalen - och framförallt, få parkering! Jag har tidigare aldrig varit på en stor julmarknad här på Gotland, men det var väldigt trevligt (träffade förstås en del bekanta), dessutom fanns det mycket att handla.
Den är snygg på bilden - men betydligt snyggare i verkligheten! Och den ska inte ligga här på köksbänken över julen - jag lovar - den ska antagligen hamna på det svarta bordet eller på middagsbordets röda duk!!
Jag kom hem med både massor av gott nybakat bröd till Rolle, alkoholfri salmbärsglögg som var riktigt god, salmbärschutney och salmbärsvinäger (tillverkade av dom som kom tvåa i TV-programmet). Dessutom en ursnygg liten löpare i svart och rött vävd av en bekant i Roma, där alla mina väninnor tidigare köpt både trasmattor och mattor vävda med ullskinn. Själv är jag ju egentligen inget förtjust varken i trasmattor eller dukar, men hennes alster är helt fantastiskt snygga faktiskt!

Ovanpå det köpte jag en massa pyttesmå glasdjur till mina väninnor i Stockholm som jag tidigare köpt sådana till eftersom dom samlar. Sen fick jag en "julbåge" till ytterdörren gjord enligt önskemål direkt på plats. Mycket trevligt, eftersom jag tidigare endast haft kransar, vilket inte direkt passar på den här dörren med sitt långa fönster.

Alltså kunde jag flytta julkransen till den andra ytterdörren vid "lilla altanen" - skönt!
Sen fick jag i ytterligare en present (fick en massa band, rosetter och juldekorationssaker när Bibbi kom) en helt underbar liten ljuslykta gjord av stearin(!) av Bibbi. Som också handlade massor naturligtvis- hon har ju fått ett litet barnbarn!
Den här ljuslyktan var alltså handstöpt - hur fasicken det nu gått till - av en ung nyinflyttad konstnärinna på
  Le Tissage. Den är otroligt snygg, både tänd och släckt.
Efter två timmar gick vi till bilen och lastade av allt och sen fortsatte vi till en restaurang som heter Jo Da och käkade lite. Inte speciellt upphetsande, men ätbart. Därefter tog vi bilen och fortsatte vår sejour till Fole där vi köpte massor av tiokilossäckar med potatis på Stora Tollby. Ja, jag köpte bara en enda + 3 kg sparrispotatis, men Bibbi fick väl 4 säckar med sig hem. Hon har väninnor och arbetskompisar som ville ha GOD Gotlandspotatis!
Efter Fole åkte vi söderöver till Roma där Bibbi köpte Gotlandsmjöl hos Labans. Sen var det dags för Hemse och ICA för inköp av middagsmaten. Återigen på begäran blev det först avocadohalvor med rom och mager yoghurt samt rödlök, därefter marinerade kycklingfiléer med ugnsstekta sparrispotatisslantar och stark bönröra. Men det blev ingen efterrätt - vi orkade inte! Kvällen spenderades sen halvliggandes framför TV´n!!


Så i lördags körde vi nedåt ön, först till Margus ett ställe som har lite allt möjligt. Den här gången blev det lite presentartiklar för Bibbi (bl.a. en jättesöt liten barnekpall med fårskinn) och en helt fantastiskt tjusig svart tröja/poncho i lin och bomull till mig. Hade inte Bibbi varit med hade jag aldrig köpt den, den var enormt dyr - som allt designat i linne är. Har väl aldrig köpt en så dyr tröja någonsin!
Men...jag fick se den där den hängde och såg direkt att det var precis exakt min stil. Bibbi sa då att det är klart att du ska prova den - och den var riktigt snygg på. Dessutom är det ju sån modell jag kan ha även efter det att jag gått ner ännu mer i vikt. Väldigt praktisk alltså!
(Märker ni hur jag försöker rättfärdiga inköpet!?)


Nästa ställe blev Verdus Veranda, som säljer en massa tjusiga franska och engelska designade presenter, men.....vi lyckades komma därifrån utan att ens öppna plånböckerna. Helt otroligt!
På vägen därifrån fick vi se att Petes, en gammal visningsgård nere vi havet, också hade julmarknad. Men det var likadant där, vi hade förmodligen förköpt oss första dagen, så det blev inga mer julgrejor.

Istället åkte vi till  Djupvik Hotel och dess gourmetkrog där Bibbi bjöd på en fantastisk räkmacka till lunch. Sen var det Klintehamn och Konsum som gällde, därefter åkte vi hem. Klockan tre skulle jag nämligen vara på ett ljusparty (hade tackat ja innan jag visste Bibbi skulle komma). Där stannade jag dock bara till 16.15 så att jag kunde laga till den laxpudding vi kommit överens om att vi skulle ha till middag. Till efterätt blev det sen Gotländsk romglass, vaniljglass och hallon och blåbär framför TV´n.


Så igår åkte alltså Bibbi hem igen, men innan det hann jag börja juldekorera lite (väldigt lite) med sakerna jag fått. Måste ju ha lite juligt i alla fall till den 8:e då Trädgårdsenusiasterna ska ha sin "jullunch & knytis" här. Normalt brukar jag inte sätta upp några julsaker förrän dagen före julafton. Men förra året började jag 14 dagar innan - inspirerad av andra bloggare - och det visade sig vara väldigt bra. 
Det är nämligen så att min käre gubbe gillar inte julprydnader - kan kanske bero på att jag har väldigt mycket sånt. Jag tar bort alla prydnassaker (förutom i det stora vitrinskåpet) och ställer upp julsaker istället. Alltså börjar han redan på trettondagen att ta bort dom - och det blir lite kort tid att ha dom framme tycker jag. Börjar jag redan nu att smyga upp sak efter sak, så går det nog också smidigare för Rolle att acceptera att jag byter allt!


Trist väder var det  - och är fortfarande - så det har inte blivit några längre prommisar. Varken Santos eller vi gillar att vara ute när det regnar. Så just nu ligger Rolle och läser med en snusandes Santos bredvid sig! 
Själv har jag tvättat fönster, hängt upp rena gardiner, tvättat, fixat gästrummet osv. Så nu kan jag roa mig med att titta in hos er bloggare ett bra tag!







7 kommentarer:

Nora sa...

Va mysigt med besök av en väninna! Någon mysfaktor i vädret är det tyvärr inte nu - vår hund som annars älskar att vara ute vill inte heller ut när det regnar.
Och så mycket som du har hunnit fixa idag så är du absolut värd att bara slappa resten av dagen tycker jag:-)
Kram!

trädgårdsdrömmar sa...

Det var många trevliga utflykter det där.Låter så mysigt med besök av en väninna.Även här blev det lite fönsterputs idag och rena gardiner.Ha det fint.

mammi sa...

Verkar att ha varit en trevlig tripp.
Ha det så gott
Kram

ormbunke sa...

OJ! det gäller att hänga med i svängarna när du är i farten. Vilka härliga dagar med marknadsbesök och goda middagar. Blir riktigt sugen. Vi var också på en julmarknad för nån vecka som Hushållningssällskapet hade på en gård. Det är alltid trevligt då det är lokala idkare som ställer ut. Det blev både ost och sill till julbordet. Ha de gott. kram.

Ingrid sa...

Det var inte dåligt vilka inköpsrundor ni gjorde när din väninna var här.

Jag har varit på Hushållningssällskapets julmarknader i många år, både på Lövsta, Lummelunda, Bläse och så förra året i Flexhuset, men årets missade jag. Det är så trist att man bara kan vara på ett ställe åt gången.

Jag har alltid julpyntat dagen före julafton, men med åren har jag gjort som du, smugit dit en sak då och en då.

Ljusslingorna utomhus på Stenstugu har vi alltid startat första advent och haft kvar hela januari månad.

Kram, Ingrid

Evas Kvarnaro sa...

Jag läser att du har haft fullt upp
med både med vän-gäst,massa goe mat
shopping med julmarknad m.m.
Verkligen trevliga dagar.
En dörr-krans så fin, vacker löpare
en massa salmbärs "godis".
För ca en vecka sedan visste jag inget om salmbär,men ett tu tre,
kan jag en hel del,tack vare dig
och för Tv programet om gårdar
som tävlar om mat-lagning,det från
Gotland var mycke trevligt.
Där hade jag gärna varit o köpt en
del som tilltalade mig i smaken
(fast jag ej smakat) fniss

Det är kul med lite udda "saker"
på julmarknader, grattis till
lycko-köpet (klänning)du får visa
upp dig en dag.
Kram/ Eva

Ölandsvindar sa...

Det var säkert helt rätt beslut att köpa linnetunikan. Annars hade du ångrat dig när du kom hem.Och vilket trevligt besök du har haft och vad ni har ätit mycket gott!Här sitter vi och tuggar på gamla rester efter gubbens 70-årskalas. De blir mindre goda för varje dag som går (hahaha).
Kram /Kerstin