KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 31 oktober 2012

FÖRE & EFTER DRÄNERINGEN

Lika mycket som jag älskar att vara i trädgården på våren, sommaren och tidig höst - så hatar jag verkligen att vara där ute den här årstiden. Alltså på senhösten & vintern. Men...trots det har jag faktiskt varit ute idag och planterat! Det var ju så att när alla (det var en hel del) mina beställda lökar från Dix i Holland (en lökgrossist) kom hem så var inte liljorna med. Det saknades också några allium och några hyacinter. Igår fick jag liljorna och hyacinterna så dom måste ju ner i backen omgående! 

Ett vackert torkat "ogräs" (?) som Rolle hittade ute och som han fotade.
Alltså hade jag inget val - men det var faktiskt riktigt skönt ute idag. Dessutom fick jag hjälp av Rolle att tömma mina sista stora krukor, så nu är nästan allt fixat för vintern. Det som är kvar är att i morgon köpa nått till en liten plåtkruka och så ska Rolle köpa 4 järn som jag ska slå ner i den stora plåtkrukan där jätteverbenan växte. Jag ska ha dom till att lägga en ljusnät över!

Nu tänker jag visa några bilder från vad som hänt under året;

FÖRE & EFTER DRÄNERINGEN

I januari 2012 såg det så här "kul" ut nedanför södergaveln. Det som syns på spaljén är lite rester efter det döda blåregnet!
Det är lite skillnad, eller hur!? Det som nu växer på spaljén är vindruvor, två olika sorter. Dom har jag planterat utanför dräneringen och sen dragit in mot spaljén. Dom får 10-12 meter långa rötter och behöver därför inte vattnas - vilket jag hädanefter aldrig kommer att göra utmed väggen!


 Här ovan ser man hur området vid min "rosenfolly" såg ut i mitten på januari. Så fort man tittade ut så grät man nästan! "Busken" med orange band på är det enormt stora elefantgräset som tidigare växte nedanför kortsidan på altanen. När halva kerriabusken bredvid var bortgrävd, så fick jag gräset rotslaget i gropen - och det överlevde utan problem och en bit flyttades till rabatten nedanför södergaveln (se bild ovan). Resten gavs bort och den STORA delen lever, dessutom kom faktiskt en del upp på sin gamla plats trots att jag trodde allt där var bortgrävt. Ett otroligt levnadsstarkt gräs!
 Så här glest och trist såg området som tidigare kallades "gräs- & bamburabatten" ut i juni, men nu växer där så mycket annat att jag måste byta namn på den. Notera också "gräsmattan" i bakgrunden där det var helt uppgrävt tidigare!
Här syns en del av vad som växer i "gräsrabatten". Det är gräs, bambu, buskar, perenner och sommarblommor så nu måste jag bara klura ut ett nytt namn!

 Så här såg tomten ut på framsidan av huset den 12 januari. Inte kul!
Så här såg det ut i slutet på augusti. Helt otrolig skillnad! Här ser man faktiskt att gräset har tagit sig riktigt bra, däremot på baksidan nedanför altanen är det inte alls lika fint. Det är gropigt och knöligt och små kala fläckar, så där får vi göra en insats i vår. Men man ska ju ha lite att pyssla med då också..... *fniss*

7 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

oj oj, så ni har legat i för att få allt i ordning igen, och så snyggt! FÖrstår att du är trädgårdstrött nu, det har du all rätt att vara! Känner heller ingen större lust nu faktiskt!

Nora sa...

Wow - vilken skillnad!! Det är så bra med "före och efter-bilder" för då ser man verkligen hur mycket man uträttar ibland:-)
Kram!

mammi sa...

Jag tycker också det är bra med "före och efter bilder". Annars kommer man ju inte ihåg hur "duktig" man varit.
Ha det så bra ni alla
Kram

samson sa...

Vilket jobb ni gjorde och vad fint det har blivit
ha det bra
maggan

Oljekritan sa...

jamen hua vilket trist jobb, håller bara med..Minns då jag haaaaaaaaaaaade trädgård hur det var trögt på hösten, då vill man gå i ide tillsammans med grönskan..Kram Karina

Anita sa...

Jag älskar före och efter -bilder. Så himla fint det har blivit. Allt är så fint men framsidan av huset ... imponerande vackert.

Önskar dig en fortsatt skön vecka!


Evas Kvarnaro sa...

Jag har ju följt dig o Rolle sen i mars, så jag vet hur mycke jobb ni lagt ner på den trädgården. Men sen
har det ju blivit kanon bra.
Usch vad trist när man ser det leriga, blir nästan deppig fast det ej är mitt, eller ser ut så nu.
Ni kan med gott samvete vila nu.
Må fint / Eva