fredag 7 september 2012

VAGNPROBLEM & GÖDSLINGSTIPS

Idag har det återigen varit kanonväder. Fast kanske lite åt det kyligare slaget än dom senaste dagarna. Vi hade bara 18 grader, men vi jobbade på ganska hårt i trädgården så det kändes riktigt skönt!
Säsongens sista dagliljor i pallkragsrabatten!?
 Igår tvättade Rolle vindskivor, gavlar och en del väggar på både huset och garaget så byggnaderna är snygga och fina igen. Det enda som fattas nu är en spolning med högtryckstvätten på altantaket. Alltså INNAN det blir igengrott och får en massa påväxt av alger!
Den här dagliljan på baksidan i "gräs- & bamburabatten" är väldigt söt, trots - eller kanske tack vare - den är så småblommig! Men den är hög istället!!
Och idag var han ännu duktigare(!) och gjorde något som jag längtat efter länge; Han tog fram lien och slog kanten mot kohagen på dom 30 metrarna bakom garaget. Där  hade ogräset börjat inkräkta på gräsmattan  med meterhöga ormbunkar, 3-meters lianer med salmbär och lite annat smått och gott! Brännässlor t.ex.!!

Den här är samma som den första, men har ett annat ljus på sig!
Sen när han slagit allt sågade han ner dom askar som växt upp (var en hel del) men lämnade en rönn och en björk. Så samlade han ihop allt skräp och körde ut i skogen. Det blev väl c:a 5-7 skottkärror absolut överfulla. Och inte nog med det, han klippte området med gräsklippare efteråt och räfsade så det skulle bli riktigt snyggt! Snacka om duktig!!
Pimpinell
Själv gjorde jag nått man egentligen inte ska göra så här sent på säsongen - jag strollade förträdgårdens gräsmatta! Men...det har sin förklaring. Det började med att vi på försommaren bestämde oss för att göra något åt vår ogräsinfekterade gräsmatta efter att ha besökt vänner som också hade haft problem, men som fått till sin. Den hade ärligt talat blivit skitsnygg! Och förklaringen var att dom börjat strolla med ett medel som både gödslade, tog bort mossa och dödade ogräs!! 
Vädd
Gräset såg väldans bra ut så vi köpte genast en stor påse (fruktansvärt dyr) och så gjorde jag tabben att köpa en strollervagn på ICA Maxi!  Jag skulle naturligtvis köpt den på en handelsträdgård, men jag hade inga kontanter så det fäste utan tog vagnen på ICA-kortet!! 
Inte bara den vita lupinen i pallkragsrabatten blommar, även den rosaröda har kommit igång igen!

Väl hemma igen så skulle jag några dagar senare teststrolla, vilket jag gjorde på förträdgårdens gräsmatta. Den är ju ganska nysådd (tror att det är tre år sen) och har ännu inte blivit helt förstörd av ogräs - men lite bellis har det naturligtvis kommit in i den. Och vad händer, ena hjulet ramlade nästan direkt av vagnen och MASSOR av kornen ramlade ut i en stor hög!

Santos ligger på den hemska "bellismattan" och håller noga koll på var husse är!
Det visade sig också att innan hjulet ramlade av så hade det lossnat och då hade en massa korn läckt ut. Så resultatet var av det blev en stor helt död fläck mitt på gräsmattan och en massa svarta döda ränder på väg dit. Jag blev skitsur! Alltså ställde jag in vagnen i boden och så bad jag Rolle att fixa den!!

 Så han plockade isär det hela igen - och svor ve och förbannelse över en idiotisk konstruktion - och så gjorde jag ett nytt försök att strolla en vecka senare. Samma sak igen! 
Nu blev gubben min skitförbannad och istället för att lita på dom plastgrejor som skulle hålla hjulen på plats så borrade han hål och skruvade fast hjulen på vagnen!!
Sommarsalvia
Ett tredje försök påbörjades och nu satt hjulen kvar, men det kom inte några korn ur vagnen!? 
Anledningen var att vagnen gick så lågt att gräset - som enligt beskrivningen skulle vara klippt senast 3 dagar innan och inte klippas förrän tidigast 3 dagar efter - stack in i vagnen så kornen blev fuktiga och klumpade ihop sig! Snacka om urusel konstruktion!!
Nu åkte vagnen in i trädgårdsboden igen, jag mailade till ICA och klagade men fick naturligtvis beskedet att vagnen måste lämnas in på inköpt affär. Men...vi skulle ju på semester och efter den så tog det någon vecka innan vi tog oss till Visby, men då lämnade Rolle in den och "tackade för lånet" och fick tillbaka dom 230:- jag gett för skräpet!  
Sen köpte vi en ny, bättre konstruerad men inte dyrare, på Granngården - och det var alltså därför jag måste teststrolla idag. Vi ville ju båda se att den verkligen fungerade - och det gjorde den! Så därför har jag alltså gödslat så här otroligt sent på säsongen!! 
På tal om gödsling, så måste jag bara visa en bild på den alunrotsplanta - alltså endast en - som jag har i en stor kruka vid ingången till "innertomten". Den är otroligt stor och mycket välmående, vilket jag förklarar med den typ av gödning jag ger ALLA mina krukade växter.  Så här följer mitt gödningsråd:
Jag tar 1 kapsyl Blomstra (eller liknande) till en 10-liters vattenkanna VARJE gång jag vattnar (eller 1 kryddmått till en 1-liters kanna). Alltså en otroligt svag gödning. 
Det här har en docent från Lantbruksstyrelsen lärt mig och mina vänner under ett föredrag hos Bonsaisällskapet. På det här sättet chockas inte växten genom att få en stark lösning en gång varannan till var tredje vecka. Det är så att växter tar bara upp den näring dom behöver, resten är bara att göda i onödan. Och får dom då en svag lösning hela tiden så blir tillväxten mycket jämnare och bättre. 
På vintern när krukväxterna inte vill ha så mycket gödning så får dom ju också mindre med vatten, så det hela fungerar perfekt. Jag har använt mig av den här metoden i c:a 15 år och alla mina krukade växter (dock inte tomater som inte vill ha någon kväve) mår bra av det!! 

10 kommentarer:

Ruben sa...

Om det blir en lång och varm höst, tror jag inte att det gör något att gödsla så här sent. Det är, tvärt om, bara bra! Jaså, du köpte den där hutlöst dyra Bayer extra plus T, eller vad den heter, den använder jag bara på särskilt utvalda platser (typ där det är mycket ogräs), annars försöker jag använda något billigare. Men, strolla med vagn??!!!! Det är väl det tristaste som finns, jag har slängt min vagn för flera år sedan, och sprider för hand.
Din vattningsmetod, använder jag också, men i år har det blivit så lite vattning (efter att det regnat till och ifrån hela sommaren), att växterna fått klara sig nästan utan gödning. Men de fick hästskit i våra, så de verkar ha klarat sig skapligt ändå.

Ha det gott!
/Ruben

Ölandsvindar sa...

Jag har också lärt mig att gödselvattna med liten dos varje gång. Men jag har alltid gjort uppehåll över vintern. Kanske skulle prova att göra som du gör. Grejer som inte funkar är det värsta som finns. Bra om alla gjorde som ni och lämnar tillbaks det istället för att bara vara arg och slänga in det någonstans i nån bod.Om vi klagar mera försvinner säkert en del urusla grejer från marknaden. Har du någon erfarenhet av våtbädd?
Kram
Kerstin

Nora sa...

Va flitiga ni är! Eran trädgård ser verkligen fin ut just nu!

Trevligt med en fyrbent vän i trädgården också. Min fyrbenta vän är en mellanpudel som också gärna hänger med i trädgården. Då är det skönt att vi har staket runt hela tomten så han kan springa lös.

Hoppas ni får en trevlig helg!

Kram

Oljekritan sa...

Fint och vackert...hela tiden fullt upp kan jag tro, säkert med roligt fullt upp..vackert med blommor..och lilla vovven så söt..'Kram Karina

mammi sa...

Tack för underbara blommor du visar. Vilket bra tips om gödningsvattnet. Skall börja med det,men passa dig så inte jag får finare växter !!!!!!!! Risken finns inte naturligtvis
I mitt nästa inlägg kommer tillökningen i familjen
Kram til er alla

Anna Vattenkanna sa...

Jag matar också mina växter varje gång de får vatten... En mycket svag lösning, precis som du. Jag tycker att resultatet blir strålande när man gör så här. Har provat/testat vissa långtidsgöslingstabletter, korn och stavar men tycker att jag har bättre koll när jag själv doserar.

Kram

Evas Kvarnaro sa...

Ojdå vad ni har varit skitarga,
inte för att jag tycker det är nåt att skratta åt, men din beskrivning
gjorde att jag fick mig ett gott skratt. Tur att allt ordnade upp sig tillsist.
Vi strollar på gammalt vis, men det händer att vi har fått hästskit
och koblaja av grannar som har för-mycke av den varan. Rolf hackar sönder det när de är torrt och sprider ut det på våren,lagom doser
Det är alltid en fördel att ha bönder som grannar.
Tänk vad gräset kommer att växa
glatt, ända fram till julen.
Kram / Eva

Ps. jag såg på Santos att han undrade varför ni sa så fula ord
hi hi hi . . . .

ormbunke sa...

Det är fullt ös på Stjärnarve förstår jag. Vad duktiga ni är. Ha fel grejer är väldigt irrterande.Alla dina växter mår ju gott så det ärklart att de får rätt behandling.Jag är inte så snäll mot mina just nu. Ha de gott.Kram.

Monica sa...

Fint du har det. Gödsla med eländig vagnar det blir som när min man gjorde det randig gräsmatta,, det där med att köra och lämna tilbaks borde vi bli bättre på,.

Du undrade om det var Bäckaskog varje år, jo det är alltid sista helgen i augusti, oftast på lördagen men i år var det Stjärnorna på slottet på lördagen så det blev söndagen.Då får ni ju besöka det om ni rör er i dessa trakter vid den tiden.
Är det på lördagen kan man hinna med Sofiero i på söndagen...Kommer du till oss i söder får du hälsa på oss med.

hha det gott i ve kan ska ut och. Planetera har fortfarande inte fått ner allt i jorden sedan Bäckaskog, ibland går det inte så snabbt.

Kram Monica

Monica sa...

Nämen oj ,,mina fingrar slinter på ipoden är helt:-) värdelöst att vänja mig vid touchtangenter,,hoppas du förstår vad jag skriver ändån..