KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 14 september 2012

TRÅKIGHETER OCH GLÄDJEÄMNEN

Det här inlägget har jag dragit mig för. Anledningen är att det är mitt 400:e, vilket ju egentligen skulle betyda att man firar lite men.....

Min "blå" frilandshibiskus!
...dom senaste dagarna har varit så jäkliga rent ut sagt, att det inte känns bra att låtsas vara glad!

En klematis som kom med två stänglar bara för ett par veckor sen och nu börjat blomma! Vet ej vad den heter.....
Det började i tisdags kväll när jag skulle gå och lägga mig. Då upptäckte jag en liten kisspöl på golvet. Inte bra - det har tidigare betytt stora problem! 

Kärleksört och rostflockel - som aldrig blommat men har vackra blad!
Och mycket riktigt, på natten väcktes jag av Santos som var enormt orolig och ville ut för att kissa. Väl ute så kunde han inte, utan han satt bara hopkrupen och krystade!

En felmärkt hortensia inköpt från Holland! skulle vara kul att veta korrekt namn!!

OK, det kom väl några få droppar, men det är ju inte några normala mängder precis. Dessutom så ville han ut igen så fort han kommit in - och så höll det på tills jag åkte iväg dom 3,5 milen till länsveterinären i Roma för ett akutingripande. Dom öppnade åtta och jag hängde på låset och han fick komma in direkt!

Sköldpaddsört - inte en av mina favoriter precis!
Så fick han en sovspruta och det konstaterades med röntgen och ultraljud att han hade stenar i blåsan IGEN! Det var alltså 3:e gången.....!! Han opererades i juni, han spolades samma dag vi åkte på vår lilla minisemester 22 augusti - och nu var det dags igen. Det började faktiskt kännas lite jobbigt, både för honom och för oss!

Några blommor på den stora rosenflockeln som är ett "heaven" för fjärilar!
Jag frågade veterinären som spolade Santos om det inte fanns något man kunde göra för att förebygga det här med stenar. Jo, det var ju det här med speciell dietmat - men det äter han ju redan. Sen har vi också börjat ge honom flaskvatten, eftersom han inte gillar smaken på vårt kommunala och det dessutom innehåller massor med kalk. Men ni fick vi reda på att man kunde operera och göra en fistel - alltså ett litet hål innan penis där urinen skulle kunna komma ut!

Det gulbladiga korstörnet (ett litet träd) med nävan Rozanne framför!
Efter 3-4 timmars behandling så åkte vi hem igen. Santos låg och sov i sin fraktbur och när vi väl var hemma så ville han gå in själv. Han ville kissa.....men det kom inte speciellt mycket!

Vy över krukorna nedanför altanen!
Nu trodde vi att det kanske var bara för att han var lite sårig i urinröret efter alla katerar, så vi avvaktade. Det där med fistel hade ju inte låtis speciellt tilltalande, men jag gick ut på nätet och kollade lite hos kennelklubbens veterinär - som också är en väninna till min f.d,. granne och som jag därför träffat privat. Hon är en KÄND och MYCKET ERKÄND skicklig veterinär på Strömsholm!

Okänd dalia!
Det visade sig att hon skrivit en hel artikel om just blåsstensproblem och hur man gör vid operation av låsan; Man gjorde en fistel! Och efter att ha läst det här kändes det hela med "extra hål" lite mer förståeligt. Kanske kunde det vara något om Santos fick fortsatta problem! Alternativet var inte att tänka på; Avlivning!!!!!

Också okänd!
Men natten och morgonen igår blev precis lika jobbig som natten innan. Så vi lastade in honom i bilen och åkte tillbaka till Roma. Där fick han direkt en lugnande spruta, men sen pratade veterinären om att det kanske vore idé att operera honom direkt istället för att bara spola honom! 
Vi var ju numera lite mer inställda på det, så hon kontaktade en specialist på just den typen av operation i Visby på Smådjurskliniken  - och vi fick åka dit direkt och lämna Santos!
Elefantgräset nedanför altanen som grävdes bort, jordslogs och flyttades i våras! Det har alltså kommit upp igen - en del saker är livskraftiga!!
Vi hämtade sen Santos igår kväll och fick instruktioner om vad vi skulle göra och vad som skulle hända. Väl hemma igen så kvicknade han till lite och åt (bra tecken) och var ute och kissade - ur det nya hålet som ligger mellan pungen och snoppen. Det kom också en massa blod, men det var normalt hade vi fått veta!

Den flyttade biten av elefantgräset (ungefär 1/3-del av rotklumpen, resten gavs bort)!
Natten blev hyfsad, han sov visserligen ganska oroligt så vid fyratiden fick han smärtstillande och då somnade han - och vi - om. Men...vid halv sju vaknade vi av att han oroligt sprang omkring i våra sängar  och det var blod överallt! Massor med blod!!

Hemerocallis `King George´ (daglilja).
Så husse tog genast ut honom och han FÖRSÖKTE kissa - utan att lyckas! Det var stopp igen!! 
Dessutom började han blöda otroligt mycket när han krystade, så det var bara att ge sig iväg till Visby och Djursjukhuset tidigt i morse!!!

H. `Bertie Ferris´
Där visade det sig att han hade fullt med sten i blåsan, några kom ut direkt men sen måste blåsan spolas! Så det blev återigen sövning, men vi fick vänta den här gången. Tog väl ungefär 1,5 timme. Nu är vi hemma igen, han har kissat och bajsat - vilket är mycket BRA! Men han blöder fortfarande så fort han krystar lite, vilket betyder blod överallt. Nu tar vi bara upp fläckarna, svabba golven får vi göra när han är frisk igen, och så har vi lagt filtar överallt där han kan tänka lägga sig!

H. `Banzai´
Santos som normalt är väldans pigg och framförallt väldans glad, är inte någon glad hund just nu (vem skulle vara det en en sån pärs), men nu har han äntligen kommit till ro i korgen under mitt skrivbord. En av oss måste hela tiden sitta bredvid honom, annars blir han orolig. Så den äppelkräm och äppelkaka jag skulle gjort till gubben idag, den får vänta. Santos väl och ve går före!!


H. `Cameroons´ 
Nu håller vid tummarna - och stortårna - för att problemet med stenar är över och att han kan kissa igen. Men...vi ärju lite luttrade, så vi blir inte förvånade om problemet kommer tillbaka igen! Men inte på ett bra tag nu - hoppas vi!!

H. `Blueberry Candy´

OK, nog med tråkigheter, över till betydligt trevligare saker!

I förrgår så låg det en liten brun påse i brevlådan. Det visade sig vara ett  brev från England till mig utan avsändare. Men när jag kände på det så tyckte jag mig märka att det var växter i brevet!
Mycket riktigt, det var fem olika dagliljor - se ovan - snyggt märkta och så var det ett brev med från John Bowers. Han är en mycket känd dagliljespecialist och hade tidigare en handelsträdgård med c:a 500-600 olika sorter och en fantastisk hemsida med bilder på alla.
Jag har handlat en hel del från honom och blev därför väldigt ledsen när jag fick höra att han la ner firman i våras - efter att ha försökt sälja den. Istället höll han en auktion på sina plantor, men i brevet skriver han att han blev inte av med alla. Han hade förmodligen massor av ex av varje sort!
Eftersom han visste att jag var en stor dagliljeentusiast så skickade han alltså fem stycken. Värdet på dom är £24 plus frakt, men han skulle bli enormt glad för £10 om jag VILLE skicka det. alltså inget krav! Men det är klart att jag skall betala honom dom £10 så fort jag får till det med växling!!
 Alla plantorna är nu i backen, dagen efter det jag planterat alla mina lökar (utom liljorna som levereras senare) som kom hem från Dix i Holland i måndags. Så det var lite svårt att hitta riktigt bra platser åt dagliljorna - det börjar bli utsålt i rabatterna. Och jag har ingen som helst lust just nu att gräva upp fler rabatter - men det var väldans kul att få överraskningsväxter!! Perfekt timing, behövde piggas upp faktiskt!!!

9 kommentarer:

gunsan sa...

Stackars Zantos och stackars er vilken pärs ni har fått gå genom.Håller tummarna nu så att han inte får fler stenar.
Tack för fröerna som kom idag.Nu börjar jag längta till våren då jag får börja så igen.Ha det gott.Kram.

Nora sa...

Stackars liten! Va ont han måste haft! Hoppas det blir bättre nu!
Va trevligt med överraskning i posten bara så där!
Hoppas ni får en bra helg och att Santos piggnar till igen.
Kram!

Rosor och ruiner sa...

Nämen oj, stackars Santos - och er! Vilken pärs ni har gått igenom, hoppas verklgien det inte blir nåt mer problem nu!

Nina/Stjärnkraft sa...

Usch och fy, det här var ett jobbigt inlägg att läsa ... Jag har själv haft hund största delen av mitt liv, så jag lider med dig/er. Det finns inte mycket som är jobbigare än när ens älskling är skruttig och man står där maktlös och inte kan hjälpa själv. Men ni verkar ju trots allt ha tillgång till trygg veterinärhjälp på hyfsat håll, så det är ju alltid något! Nu håller jag VERKLIGEN alla tummar, tår och annat utstickande för att Santos ska kurera sig och ha ett bra liv många år ännu!!

Kul med anonymposten, hördu! Såna där brev borde man få fler av istället för de sedvanliga med otrevliga fönster :o) I det här fallet en glädje som dessutom kommer att vara länge, och det är ju ännu roligare.

Trevlig helg och extra kram till Santos från Åland!

samson sa...

Stackars lille Santos verkligen inget kul när djuren är sjuka,usch ja det vet vi sen Kuling var dålig och fick gå med dumstrut
klappa den lille sötnosen från mej
kul att få paket sådär helt oväntat
ha det så bra
maggan

Ingrid sa...

Jag tycker så synd om Santos och om er också. Han har ont och ni har ständig oro för honom. Det är jättesvårt när djuren blir sjuka.

Jag hoppas verkligen att det kommer att fungera nu efter den där operationen.

Gott att du fick lite tröst med det där paketet.

Varm kram, Ingrid

ormbunke sa...

Tänker på er så jobbigt det måste va.Hoppas att allt blir till det bättre snart. Det är inte lätt ner de inte kan tala om hur det är fatt. Som småbarn.Underbara dagliljor och så kul att få en så fin leverans. Ha de gott i helgen.

Anonym sa...

Hej på er,
jag sitter här vid datorn och Leo sover lugnt bredvid i sin korg.
Jag tänkte nyss på hur gosigt det är att ha en Podengo,
så mysigt de kan slappna av när de sover.
Och vilken energi de har när de är vakna.
Så får jag läsa att Santos är dålig igen, jag blev så ledsen.
Hoppas verkligen att operationen kan hjälpa honom.

Stor kram från Anna o Leo

Mariesfotorum sa...

Stackars Zantos som har haft det så besvärligt och ont. Jag håller också tummarna och tårna för att han snart ska vara sitt glada jag igen ! Tänker på er ! Tack för jättefina foton du lagt upp. Bara att njuta av dom :) Kram !