fredag 21 september 2012

ODJUR I TRÄDGÅRDEN!?

 Nyligen fick jag hem ett antal (ganska många faktiskt) lökar från grossisten Dix i Holland. Vi i Entusiasterna gör ju en gemensam storbeställning varje år, problemet - fast egentligen är det naturligtvis inget problem, man lär sig ju – är att vi måste beställa lökarna väldigt tidigt. Det som ska planteras på hösten redan tidigt på våren!
Den här tidiga beställningen gör att man naturligtvis har glömt bort vilka sorter och hur många lökar man beställt. Och framförallt exakt var man hade tänkt sig ha allihop. Jag kom dock ihåg att jag hade tänkt plantera dom flesta i dom två tårtbitsformade rabatterna jag gjorde nedanför södergaveln i våras. Alltså precis där vi har haft uppgrävt för dräneringen!

Men…det var ganska många lökar jag fått hem och dom här rabatterna har numera andra plantor nergrävda, så det blev en hel del lökar över. Men dom placerade jag glatt ut lite här och där. 
Det blev en massa smålökar; krokus, rufsiga lila pärlhyacinter samt några vita narcisser - under min ”rosenfolly”. Det var där jag i somras rensade och grävde om och planterade lavendel, alunrot och en liten Genista-buske. 

Sen var jag också tvungen att plantera en hel del i ”gräs- och bamburabatten”. Där valde jag att sätta lökarna på den sida som vetter mot altanen så att man kan se blommorna i vår!


Så härom dagen när vi hade några vänner här och vi gick en runda, så upptäckte jag att det låg en narcisslök ovanpå jorden i en av rabatterna nedanför gaveln. Jaha, tänkte jag först, nått djur har grävt upp en lök. Men det fanns inga direkta grävmärken så jag fick för mig att jag hade glömt en av lökarna som skulle ner under ”follyn”. Det var ju helt klart tänkbart med allt skit man haft i huvudet sista tiden!

Så i tisdags så gick jag en runda igen och då hittade jag en lök till. På precis samma ställe - en tulpanlök den här gången!
Då blev jag enormt misstänksam, ”någon/något” måste ha grävt upp lökarna! Tulpanlöken låg  ju inte där tidigare!! Men det konstiga är att det syns inte att det grävts i dom här rabatterna, så ”vad” eller ”vem” är det som har gjort det!?


Så skulle jag ut igår och plantera dom här två lökarna. Nu visste jag ju inte exakt vilka namnsorter det var som var uppgrävda, så jag bestämde mig för att gräva ner dom i ”långrabatten” – där är det ju gott om plats. Men, vad skådade mitt vänstra öga, en narcisslök till låg ovanpå jorden! Neej!!
Och idag var det ytterligare en tulpanlök uppgrävd - så nu vet jag säkert att det är ”något/någon” gräver upp dom! Men vad är det för djur!?  Kan det vara dom famösa skogshararna som tydligen har börjat invadera ”yttertomtens” ruin för att ligga där och sola i skydd? Är dom så försiktiga grävare!? Är det någon av er som vet?
Santos är fortfarande inte bra, han dricker dåligt – nästan ingenting – så jag får blanda i massor med vatten i hans blöta foder. Han kissar därför inte på kvällarna, så på morgnarna är han jättekissnödig och då trycker det naturligtvis på operationssåret så han börjar blöda igen. Massor!

Men det absolut tråkigaste är att vi nu har fått ”domen”. Santos har tydligen en mycket ovanlig sjukdom för stenarna han har är inte det som 99% av alla hundar med stenar får. Nej, den är så pass ovanlig att djursjukhuset fått beställa hem ett helt annat specialfoder (som förmodligen både är vansinnigt dyrt och som Santos förmodligen inte heller gillar). Det finns också en medicin, men den är inte registrerad i Sverige och går därför inte att köpa här. Veterinären skulle dock göra ett försök att få dispens. 

I vilket fall som helst så blir det en livslång diet och risken för fler stenar är enormt stor. Så det är bara att hoppas att den här ”fisteln” (extra kisshål) fungerar så att stenarna kan komma ut den vägen. Det som dock är positivt är Santos är lika glad och pigg som vanligt - när han slipper ha kragen på - och han äter som en liten häst. Man får vara glad för dom positiva sakerna!

Annars är det väl så att t.o.m. jag har gett mig nu, hösten är nog snart här. Det är ju jäkligt kallt på nätterna och växterna börjar se lite malätna ut!
Fast löven har inte riktigt fått några höstfärger, även om just den här vingade benvedsbusken - som är tidigast - börjar få en lite gul ton. Men den brukar bli alldeles rosa och det hoppas jag dröjer några dagar till!

Och det är väldans mycket som blommar fortfarande märkte jag under min dagliga rundtur. Fast det började dugga lite, så vi - Santos var naturligtvis med - gick in snabbt!

Det blev många bilder idag, egentligen skulle man väl sparat lite på dom till kommande inlägg men jag tror inte att det blir några nya på ett tag nu. Humöret är inte på topp, så det skulle bara bli en massa beklaganden om Santos tillstånd - och det är ju inte speciellt kul att läsa!"

Så jag slutar för den här veckans blogginlägg med att visa bilden på den lilla mandschuriska valnöten som ser lite höstlig ut i alla fall!

TREVLIG HÖST!

9 kommentarer:

trädgårdsdrömmar sa...

Så jäkla tråkigt att Zantos skulle ha en ovanlig sjukdom.Hoppas nu att den nya dieten fungerar och att den inte ruinerar er.
Kan förstå att du inte känner någon större glädje nu att blogga.Men vi som läser din blogg vi finns kvar och kommer att hälsa dig välkommen tillbaka när det en blir.
Ha en skön höst du med och hoppas allt ordnar sig med Zantos.Kramar.

Ruben sa...

Här brukar taklöken (det är ju visserligen inte lökar, utan det som finns ovan mark) ligga utspridda, och det har jag trott vara fåglar som gör när de skall leta larver och dylikt i jorden. Men hela lökar, vad skumt!! kan det vara den lilla holländska skogstomten?

Ha det gott!
/Ruben

Ingrid sa...

Nu kom jag ihåg vad jag glömde när jag var i Hemse - lökar!!

Inte för att jag ska ha så många, men det börjar ju bli dags att få dem i jorden.

Vad kan det vara för några som är och gräver upp dina? Du får spana och rapportera. Harar skulle jag ju gissa på.


Du har fortfarande många vackra blommor i din fina trädgård. Men nu är nog hösten oåterkalleligen här.

Hoppas att det ordnar sig för Santos!

Kram, Ingrid

Susie på Stjärnarve... sa...

Har fått ett tips om att det kan vara en katt! Kan det stämma!?

Christina sa...

Stackars lille Santos! Jag förstår att det är jobbigt! Du har fortfarande mycket fint i din trädgård!
Ha det gott!
Kram
Christina

Ninne sa...

Vi lider med ER,, Jag känner hur fruktansvärt det är... Får väl tro o önska att det ska fungera genom fisteln som han fått inop. Lille lille goe Santos.. Måste snart vara fri från blödningarna iaf.
Stora stor varma kramar på er alla tre.
Ninne

Ölandsvindar sa...

Det är så UUURTRIST när djuren är sjuka.Nu är vi många som håller tummarna för att det går åt rätt håll. Tja, katter kravsar ju gärna omkring i lös jord. Jag kan tänka mig skator också, som letar mask och annat och tror sig ha fått tag i en riktig godbit när de känner löken nere i jorden. Ta lite paus du, det behöver man ibland. Jag tittar in lite då och då så ser jag när du är tillbaka.

Kram till hela familjen
Kerstin

Veronica sa...

Det är inte kul med sjuka djur! Även min jackrussel fick diagnos på livslång sjukdom när han blev sjuk i våras, akut pankreit, och får aldrig mer äta något annat än ett torrfoder! Usch! Lika usch som med dina lökar som hoppar ur jorden! Hoppas han blir bättre snart så du får tillbaka ditt blogghumör:)

Evas Kvarnaro sa...

Hej Susie! Vad ledsamt att lille
Santos blivit dålig igen.
Jag har ju varit borta från bloggen
i 12 dar, så läste precis nu hur läget är. Stackars lille vovven vad han får gå igenom mycke,även ni
är ju förstås oroliga o ledsna.
Men tur att han är en glad krabat.
Lider med er.

Lökarna tror jag mer på att SKATOR
har gjort det (om ni har några där)
För det har de nämligen gjort här,
även sprätt upp stora stenar, för att komma åt myror o annat småkryp.
De har gjort det på kyrkogården oxå
inte alls kul, väldigt iriterande
Ni får hålla utkik tidiga mornar.
Om det nu är Skator !? men hur man ska få dem att sluta med det är en annan fråga.
Sköt om er/ Eva