fredag 17 augusti 2012

VISNINGSKARAMELL!

Jag håller fortfarande på och "suger på visningskaramellen"! Först var jag ju till min väninna och tittade på hennes trädgård, sen har jag kört hårt här hemma och hunnit med att göra sånt som egentligen skulle varit fixat innan visningen. Men...man är ju inte mer än människa.....
 När man håller på med monotona jobb som rensning och gräsklippning, så kan man passa på att ägna sig åt att fundera och klura lite. (Vi kvinnor kan ju faktiskt göra flera saker samtidigt.)
Då kom jag på att jag skulle dokumentera det som mina trädgårdsgäster frågade mest om - och kanske också tala om varför. Det kan ju vara intressant för mig att komma ihåg till nästa visning.
Därför börjar jag med en bild över ingången till "innertomten". Där var det den enormt snabbväxande Acer negundo `variegatum´ - vitbrokig asklönn - som tilldrog sig en hel del intresse. 
Och när besökarna fick reda på att det för endast fem (5!) år sen var en liten buske med tre grenar som var som mina lillfingrar och c:a 60-70 cm hög - då blev dom riktigt imponerade. 
Alltså - ska ni ha något snabbväxande, tåligt, vackert och lagom stort träd så kan jag verkligen rekommendera det här!
Nästa stora frågeväxt var den i bakgrunden ovan. Det är också ett litet träd, en Cornus controversa `Variegata´ - alltså en pagodkornell. Också mycket vacker, men betydligt känsligare och inte lika snabbväxande precis.
Framför den på bilden har vi min största perenn, en rosenflockel - Eupatorium maculatum `Atropurpureum´. Jag har ett ex till, men den är ungefär hälften så hög. Den här är dock så stor att den höll på att ta över en stor bit av rabatten, alltså fick några vänner gräva upp en halvmeter av den i våras. 
Det syns dock inte längre, den är lika stor igen! Förmodligen trivs den väldigt bra. Den har bra jord, får mycket sol (ni vet väl att Visby - som hade mindre än vad vi haft - vann solligan i sommar) och den får jättemycket vatten!! 

Sen får den här bilden representera både dom vita och dom rödrosa lupinerna som bara blommar och blommar och blommar.....Måste bero på att dom sitter i pallkragsrabatterna!

Sen var det återigen ett träd som tilldrog sig otroligt mycket intresse, många frågade vad det var för något och tyckte att det växte så annorlunda och att färgen var så snygg.  Det är alltså ett gulbladigt korstörne, en Gleditsia triacanthos `Sunburst´.  Men trots att jag älskar det, så måste jag berätta att det har ett ganska stort fel; det grönskar otroligt sent. Det tar ända in i juni innan bladen bryter - men sen är det ju som sagt urtjusigt!


På vägen till "stenhörnan" så går man ju förbi "pallkragsrabatterna" och det var en hel del som frågade om dom också. Men faktiskt inte så många som frågade om blommorna i dom, men det kan ju ha berott på att det inte riktigt var lika många dagliljor som blommade i söndags mot vad det hade varit veckorna innan.
Det besökarna dock frågade om - till min förvåning - var den silverfärgade bladrosetten i mitten. Det är alltså ett ganska vanligt silverkungsljus, Verbascum bombyciferum, som är tvåårig. Första året får den blad, nästa år blommar den. Jag planterade en jag köpt på Zetas första året vi bodde här, hade inte fattat att kungsljus växte vilt överallt. Men OK, den är kanske lite snyggare än det vanliga vilda. Men nu behöver jag aldrig mer plantera några, bara gräva bort - massor!
Sen fick jag berätta historien om det flyttade elefantgräset, Miscanthus x giganteus.

Även klotrobinian - Robinia pseudoacacia `Umbraculifer´ frågade många om. Det verkar som om det här med mindre och "roligare" träd var många intresserade av.
Men även dom två magnifika alunroten jag köpte för två år sen på mitt favoritställe Fagerhults Plantskola i Småland var många riktigt imponerade av.
Väl på baksidan av huset var det mycket frågor om växterna i "gräs- och bamburabatten". Speciellt den starkt gula rudbeckian och solhattarna, men det största magneten var nog den här sammetshortensian - Hydrangea aspera ssp. argentiana.
Den fick jag av min f.d. granne Bibbi i födelsedagspresent för sju år sen och den bara blir vackrare och vackrare med åren. Den blir också större och större, trots att jag beskär den ganska kraftigt varje vår. Gör man inte det blommar den nämligen inte så bra!

Sen har jag ett rödbladigt klippstånd - Ligularia dentata `Twilight´ - som precis hade börjat blomma. (Tyvärr gör blixten att färgen inte kommer fram ordentligt, bladen är mörkt brunröda. Alla bilder är nämligen tagna ikväll vid 20.30-tiden och då började det mörkna lite.) Den här frågade ALLA om, det kändes åtminstone så  - för jag kom inte på namnet! 
Alltså gick jag in och hämtade min "växtbok" men den stod inte med för den hade ingen namnlapp när jag köpte den. Rätt var det var så kom dock namnet tillbaka i huvudet, så åtminstone en person fick veta vad det var. Sen var namnet borta igen! Mycket irriterande!! 
På kvällen kom jag naturligtvis ihåg det igen, så jag har skrivit upp det! Fast - det är så dags nu!!

Återigen var den sen ett litet träd som man frågade mycket om, en röd- och flikbladig fläder - Sambucus nigra `Black Lace´. Och återigen var blixten framme och förstörde färgen!

Till sist - på innertomten - så var det det här lilla trädet som alla trodde var ett silverpäron eller en silverpil, det man ville undrade över. Det är visserligen en Salix, men det är inte en silverpil utan den kallas antingen Coyotesälg eller Präriepil (välj det som låter mest tilltalande) - Salix exigua.

Innan dom gick, så tittade folk naturligtvis lite på den långa rosenspaljén. Den har massor av nävor som underplantering men även lite liljor också. Den här är bara 2-3 dm hög, så blomman syns knappt - men den doftar gott!
Klängrosorna är ju inte alls som jag vill att dom ska vara, efter att ha frusit ner helt. Men det har blivit lite bättre nu i alla fall.
Och rosor är ju alltid rosor!

TREVLIG HELG


13 kommentarer:

Christina sa...

Tack för tipset om sammetshortensian! Nu förstår jag varför min inte blommar! Har skött den som mina vanliga hortensior, alltså inte beskurit!! Så till våren blir det andra bullar!! Så roligt att visningen blev lyckad!/Lila-Christina

Ruben sa...

Det var en visning det vill jag lova! Kanske de flesta är lika okunnig på träd som jag, så det därför du fick så många frågor om dina träd? Intressant med klotrobinian, den har du visst aldrig skrivit om tidigare. Vi hade en sorts robinia som var väldigt svår att "hålla styr på". Ju mer vi klippte, dess kraftigare sköt det ut ännu längre grenar, så till slut tröttnade vi på den. Men en klotrobinia skall väl hålla formen rätt bra?

Ha det gott!
/Ruben

Monica sa...

Oh Susie så kul det är för nu bli min vill ha önskelista lite längre, pagodcornell är en dröm som inte vill här,, men så mycket annat undras om en sådan hortensia klarar livet på kyliga pepparbacken,,min mörka fläder frågade många med efter på min öppen tr, och alunrot, och mitt kjesarträd,,träd är ju spännande.
Tack för visningen ha ett gott kram Monica

trädgårdsdrömmar sa...

Du har så många fina träd.Tycker att buskar och träd tillför trädgården så mycket.Överhuvud taget så gillar jag din trädgård.MVH

Ingrid sa...

Det var så trevligt att få se allt vackert hos dig Susie! Och jag var ju nästan mest imponerad över de vackra träden.

Vilket bra inlägg, för nu fick jag ju lite samlad information om växterna och växtnamnen.

Trevlig helg!

Ölandsvindar sa...

Kul idé att skriva ner alla frågor och vad som intresserade besökarna mest. Då vet du ju precis hur du ska göra trädgården ännu mer spännande till nästa år. Robinia vill jag ha i min trädgård. Jag skulle verkligen älska ett träd sm vill växa hej vilt och gärna föröka sig också så jag får en liten lund.Just nu känns det som om enda alternativet vore en ökenträdgård med stenar och en och annan kaktus.
Kram
Kerstin

ormbunke sa...

Du är så jätteduktig med alla dina växter. Är det någon som skulle fråga mig vad som växer i min trädgård så blir det inte lätt att svara. Tur att jag har lite på papper.Nu skall jag iaf gå ut och fota Gladiolus callianthus. Ha de gott i helgen.Kram

Gunilla sa...

Tack för trädgårdsvisningen i söndags. Det är alltid trevligt att komma till er, Göran fick ju titta på traktorn med. Kram

Veronica sa...

Härligt Susie! Nu känns det som om jag var där! Alltså under visningsdagen :) Tack för det!!

Präriepilen tyckte jag var intressant. Hur stort ska det bli? Är det härdigt i sthlm tror du?

Må gott!

Knatten sa...

Tack för en trevlig visning. Kan förståss tänka mej att flera av dina fina växter bara trivs i din zon. Det där första trädet/busken till exempel. Skulle den trivas i zon 4, tror du????
Ha det gott. /Knatten

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Nästan som att vara på trädgårdsvisning :-) (nä jag förstår att jag missar en hel del!) Du/ni verkar ha hur mycket olika växter som helst i trädgården, det är jättespännande jag lär mig nåt nytt varje gång!

/Annika

samson sa...

nu har jag skrivit upp namnen på träden du visar
jag letar just nu mindre träd strora buskar
ska byta ut en del av de häggmisplar som inte växer som jag vill,meningen var att de skulle bli som träd men jag har typiskt nog köpt sånna som är lämpade till häckar,sen har jag upptäckt att alla häggmisplar här i samhället har nån sjuka så nu åker de bort
du har en jätte fin trädgård
ha det så bra
maggan

Carita Liljendahl sa...

Bilder av blommor och så här frodig grönska kan man ju sällan se sig mätt på. Tack för titten!