torsdag 16 augusti 2012

TINGSHUSET I LEVIDE

Igår var jag på "trädgårdsvisning"! Ja, jo, jag vet att den var i söndags, men min väninna Lisa i Tingshuset bad mig komma över en sväng den här veckan. Det gäller ju att passa på att visa upp sina domäner när dom är som finast. Och det ska dom ju vara nu när man har haft trädgårdsvisning för allmänheten! *fniss*
Så jag gjorde slag i saken igår när jag ändå skulle in till Hemse och handla. Innan jag åkte sa jag till min käre gubbe att jag kanske skulle vara borta ett par timmar. Jaha, bara ett par!? svarade han. 
Han vet ju exakt hur man är när man kommer i "självsvängning" med likasinnade!
Och mycket riktigt, jag var hemifrån över 3,5 timme - fast då hann jag med att handla middagsmat också!

 Det fanns ju så mycket att titta på.....
...och att prata om!
 Den här klematisen t.ex. Är det en Huldine, eller.....!?
Och den gulbladiga anisisopen, ville jag ha en rugge av den? Fast den tackade jag nej till. 
Jag hade anisisop för 6-7 år sen och jag hittar fortfarande fröplantor i långrabatten. Fast ibland är det inte anisisop utan brännässlor jag försöker ta bort utan handskar. Inte kul!
Lisa är precis som jag, mycket förtjust i smällspireor (alltså Physocarpus, inte vanliga spireor).

Annars har vi väldigt olika typer av trädgård. Hennes är en ganska "romantisk" - passar i stil till det gamla tingshuset -  med bl.a. många rosor. Både vanliga, kläng- och buskrosor samt massor av självsådda  stockrosor!
 Lisa är en kvinna som gör allt själv, inget jobb är för stort för att hon ska prova på det. Bl.a. har hon murat den här lilla springbrunnen!
Även dom två kolonnerna ovanför den stora (tyvärr tog jag ingen bild nerifrån) sydländskt inspirerade trappan ner mot fårhagen har hon murat upp
 Trappan i sig är nugjord - men inte av Lisa - och den har massor av pelargoner i krukor. Av någon anledning blev det dock inget foto av den. Vet inte varför faktiskt, men det går ju flera tåg!
Här har vi en rolig blomma som har en helt underbar färg - men inget namn, så Lisa kallade den 
`Musse Pigg´. Jag tror dock att det är Annli, en annan Trädgårdsentusiast och den Lisa fått växten ifrån, som döpt den till det!
Här har vi det område bredvid växthuset som så småningom ska bli en giftavdelning. Nu är det mest en massa ofarliga kryddväxter, men dom håller Lisa på att flytta. 
Sen ska hon alltså samla alla sina giftiga saker här.....
Även Lisa är förtjust i solhattar, här är det en starkt rosa med MASSOR av blommor, min har bara en enda!

Och till slut har vi en bild på trädgårdsmästaren själv! 
Det är inte ofta hon sitter ner (känner igen det), men när hon får celebert besök - alltså undertecknad - är hon ju så illa tvungen ibland!!

7 kommentarer:

Nora sa...

Vilken underbar trädgård! Visst är det roligt att besöka andras trädgårdar....då är 3,5 timmar ingenting:-)
Kram Nora

samson sa...

Jätte fin trädgård
kolonnerna gillar jag
ha det så bra
maggan

Ruben sa...

Du, vad fint hon har det! Kolonnerna var ju pricken över i!!! Tänk vad kvinnor kan - när de vill! ;-)

Ha det gott!
/Ruben

Ingrid sa...

Jag har ju sett från vägen att det har hänt massor i den trädgården. Dina bilder visar att där är helt fantastiskt.
Kram, Ingrid

Rosor och ruiner sa...

Det har hänt en hel del sen jag var där för ett par år sen, det verklgien en härlig trädgård ..men så är jag nog lite romantisk av mig..=)

trädgårdsdrömmar sa...

Härlig trädgård din vän har.Och det var en sån Solhatt som hon har som även du har som jag ville ha frön av.Men nu ser jag att du bara fick en blomma så det går kanske inte.MVH

Oljekritan sa...

man blir ju galen av alla vackra trädgårdar..galen av lycka..så fina de är..din är så vacker..Vore kul att se den på riktigt nån gång'Kram Karina