KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 3 augusti 2012

SOLHATTAR M.M.

Idag tänkte jag börja med visa mina solhattar som precis har börjat blomma ordentligt. Jag har faktiskt en hel grupp av olika namnsorter (tillsammans med iris och dagliljor) i det jag kallar "gräs- och bamburabatten". Kanske på tiden att jag byter namn på den!?
Jag är väldigt förtjust i dom, så därför har jag den vanligaste `Magnus´ i den rosa "pallkragslådan" på framsidan också. Den här jag dock visat tidigare, så den är inte med här!


För att göra blommorna lite mer rättvisa så tog jag en svart gummimattsbit och försökte hålla bakom en enskild blomma - och till viss del gick det bra. Men mattan vek sig ibland och inte gick den in bakom alla blommor heller. Den var nog lite för stor. Nej, man skulle ha en svart - och varför inte en ljus (inte vit tror jag, det blir för skarpt) - tunn men hård skiva. Är det inte så proffsfotograferna gör....!?


Men det kan bli väldans snyggt också med lite brokbladiga växter i bakgrunden. Så man ska nog inte göra sig till! *fniss*

Just nu är det massor av annat som blommar och det måste ju också dokumenteras, men först en bild på vårt björkstubbe som vi använder till Darttavlan och vår vackraste blomma av alla - lilla Santos Bloom!

Vid ingången växer dom två vackraste klematisarna jag har, en mörkt vinröd Niobe och en blålila Victoria. 
Dom har blommat väldigt länge nu, men är fortfarande efter en månad lika vackra!

Sen har vi ju naturligtvis en del klängrosor, som äntligen har börjat blomma ordentligt - det är så dags nu i augusti!?


På dom två översta bilderna är det en klängros som jag hade hoppats mycket på. Det är den ganska oansenliga `Phyllis Bide´ som ska ha små men många blommor, som ska bli ganska hög och tät och dessutom vara mycket tålig. Därför satte jag den längst ut mot vägen. 
I år är första gången (!) jag ser den blomma och den är inte speciellt hög eftersom den frös ner helt. Nej, den är en stor besvikelse.....


Här är den till vänster medan bilden till höger är på `Penny Lane´ som istället glatt mig offantligt!
Och när jag ändå är inne på det här med klängrosor så kan jag tala om att den stora längst upp till höger på min "folly"; Alchymist som var den enda av alla jag har som inte frös ner, den har blommat klart. 
Den gula vänstra har blommat ett par veckor nu, medan dom två andra ÄNNU inte har börjat blomma. Det är knopp på dom, så det ska bli kul att se om dom slår ut innan den 12!
Vid ruinen har jag två rosor också, en sämskinnsfärgad marktäckande - som blommar lite nu - samt den illröda klängrosen Santana. Såg att det hade slagit några blommor igår, ska dit och rensa i helgen så då ska jag ta lite foton på den. Fattar inte att alla rosor är så vansinnigt sena...man får verkligen vara glad över att sommaren är lång här på Gotland!


Här är dagens nya dagliljeskörd. Jag tror att alla utom spindeldagliljan är från Pelle på Västkusten. Jag köpte  några av hans från frön uppdragna Australiensiska Hemerocallis förra våren (och så fick jag ett par också)  - och nu börjar dom visa sig på styva linan.....

10 kommentarer:

Nora sa...

Va mycket du har som blommar nu! Skulle önska jag kunde besöka din trädgård nästa helg och se allt vackert i "verkligheten" också, men det går tyvärr inte:-( Men hur som helst är det kul att följa allt vackert via din blogg!
Hoppas du får en härlig helg!

Skaparglädje sa...

Fina solhattar du har, och vad snyggt det var att ha två olika nyanser av clematis tillsammans.
Jag brukar gå ut och fota blommor på kvällen då får man en fin svart bakgrund runt blomman.
//Anne-Lie

gunsan sa...

Bilderna på Solhattarna fick du till så snyggt.Visst är det kul att försöka ta proffsbilder.Det kunde du.MVH

Charlotta sa...

Hur stor är din trädgård? Den ser enorm ut på dina bilder och du har fyllt den med så många och så underbara växter. En riktig trädgårdsdröm!

Oljekritan sa...

jättefina foton tycker jag..blommor så vackra så vackra..du har verkligen "gröna fingrar"..kram Karina

Ruben sa...

WOW, så många läckra solhattar. Min 'Picabella' (som jag fick fröer av dig av) är på gång med en blomma, och så har jag en 'Magnus' som blommar, men det är allt. Borde ha fler, eftersom de även lockar till sig fjärilar.
Proffsfotografer kanske har en assistent som håller skivor och dylikt? Dags för Rolle att göra en insats? ;-)

Ha det gott!
/Ruben

Ölandsvindar sa...

Fantastiskt!Här är det alldeles grönt (av avund)
Kram
Kerstin

Anita sa...

Tycker det blev riktigt bra med den svarta gummimattan. Blommorna framträder verkligen fint. Gillar den första med svart bakgrund väldigt mycket. Och den lurviga orange på bild 3 är också jätteläcker. Jag gillar också solhattar men här är det för tillfället bara Magnus. Har prövat många andra också men dom kommer upp två år och försvinner sedan. Annars är det härligt nu när dom blommar, då kommer fjärilarna också.

Synd man inte bor på Gotland, då skulle jag definitivt ha besökt din trädgård den 12 augusti.

samson sa...

Din trädgård ser stor ut och Santosblomman är så fin
ja,det är de andra blommorna med fina
ha det så bra
maggan

Jord under naglarna sa...

Solhattarna är så fina! Ja, de är dina andra blomster också... :) Jag har lyckats övervintra en enda sort av rudbeckia och hoppas innerligt att den hinner blomma även denna kyliga sommar.