KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!söndag 8 juli 2012

JÄMFÖRELSER

Härom dagen var jag "tvungen"  att vattna, både med jordbevattnaren i pallkragslådorna, den fasta bevattningsslangen i långrabatten och med vattenspridare. Har två och jag använde den ena för det kommunala vattnet och den andra för brunnsvattnet! 
Det var nämligen så torrt att några timmar efter det jag vattnat c:a15-20 minuter i varje pallkragslåda, så skulle jag gräva ner några penséer som jag flyttade från altanen. Då upptäckte jag att det redan var helt snustorrt -  och då växer ju ingenting! Alltså fick jag slå på vattenspridaren som både tog vårt nysådda 
(i våras) gräs framför huset och pallkragslådorna!!

Och vad hände då; Jo, vi fick ett otroligt åskväder på natten och det kom ner 15 mm med regn! Fast det gör inget att jag vattnade "i onödan", jag tror att det vattnet också behövdes!!

Sen måste jag bara visa en "före- och efterbild"! Kolla till höger efter hörnan, så såg det ut innan vi - alltså både Rolle och jag - kantskar, rensade och la på barkmull på den första sjättedelen av "långrabatten". 
Nu är det "bara" 5/6-delar kvar! Puh!!
Det höga, lite till höger i det svarta, är den svartstammiga bambu jag haft på altanen. Den hade kommit med så många nya skott och växt så enormt att den höll på att spränga krukan. Alltså var jag tvungen att göra något, så då hamnade den här. Det är soligt, bra jord och så ligger ju bevattningsslangen där så den kan få ordentligt med vatten. Tror att det kan bli riktigt bra! 
Runt satt jag lite sommarblommor - i gult för att ljusa upp hörnan lite - samt en gulbrokig Hosta och några alunrot.


 Det som har hänt den här veckan är att vi också fått hem den "döda dekorationstraktorn" - och det var ett litet drama!


Traktorn var för klen att lyfta av den från flaket, den tog bara 1,5 ton och traktorn väger 2,2! Alltså slutade det med att den fick "tippas" av flaket, medan den stora traktorn höll emot!!

Men allt gick bra till slut och nu har vi vår sista STORA dekoration på "yttertomten" vid ruinen. Nu får det räcka med grejer, nu ska det bara till mer växter!! 

Fast jag ska inte ha några jobbiga rabatter på yttertomten, utan istället fler vildväxande buskar och små vackra träd (tror jag). För hur vackert det än är med blommande växter så kräver dom ju mer skötsel - och jag har nog tillräckligt att pyssla med på "innertomten"!
Dessutom så finns det ju så många vackra blommande buskar/träd, om man absolut MÅSTE ha nått som blommar. Nedan t.ex. den rödbladig flädern  - Sambucus `Black Lace´ - med sina rosa blommor. Den har både vackra blad och blommor - och är dessutom jättetålig!
Några andra trevliga buskar är dom s.,k. "smällspireorna" - som inte alls är några spireor utan har det latinska namnet Physocarpus och är en helt annat art!


 Så här ser en rödbladig ut när den blommat över (den har små vita blommor). Inte så dum då heller!

Dom finns alltså både röda och gulbladiga (ja, även gröna fast jag aldrig sett någon till salu *fniss*) och jag tror jag har sex olika namnsorter. Den här ovan är den vanligaste röda P. `Diable d´Or´ som visserligen är vacker, men kanske inte den absolut vackraste av dom rödbladiga!Nej, det är nog den här med sina riktigt röda frökapslar och fantastiska bladfärg. Det är en P. `Centre Glow´ som jag köpte på Öland för några år sen. Helt fantastisk färg! 
I bakgrunden är en gulbladig ´Angel Gold´ som också är mycket fin!!

6 kommentarer:

gunsan sa...

Du den var fin.Vilken härligt röd färg.Traktorn ser riktigt fin ut där vid ruinen.Kram.

Ingrid sa...

Ni har det så fint och välskött, så man kan bli alldeles grön av avund.

Så underbart det måste vara att ha samma intresse för trädgården och kunna jobba där tillsammans. Men det är nog förutsättningen, för att få ett så fantastiskt resultat.

Kram, Ingrid

Anita sa...

Grattis till regn. Tror det bara var bra att du vattnade innan. Då gick nog regnet ner i marken än bättre. Och ... vilken vacker smällspirea.

Önskar dig en skön vecka!

Susie på Stjärnarve sa...

Ja du Ingrid, det är faktiskt första året som min gubbe visat något större intresse för trägården. Tidigare fick jag tjata mig till att han skulle hjälpa mig med nått, så grävt rabatter, klippt gräs, rensat, räfsat, planterat och planerat - det har jag gjort alldeles själv tidigare. Men nu förstår han att det börjar bli mig lite övermäktigt, vi har ju faktiskt 5000 kvm tomt att ta hand om!

Högagärde sa...

Det blev ju bara så coolt med traktorn. Det största trädgårdspynt jag sett någonsin.

Ruben sa...

Inte syns det, att ni har fått lite regn i trädgården inte! Den ser ju hur grönskande och frodig ut som helst! Smällspirean var en nyhet för mig. WOW vad dekorativ!!
Hoppas nu bara, att inte Rolle börjar reparera upp traktorn så du blir av med den en mörk natt! ;-) Bäst att hålla koll!

Ha det gott!
/Ruben