KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 22 juli 2012

BLOMMOR OCH BILDER

Många bilder har jag tagit, men det kan ju helt klart vara bra att spara några till "sämre tiden". Fast samtidigt ska ju bloggen visa vad som händer i trädgården under olika perioder - alltså blir det väl precis som vanligt; jag visar massor av bilder!!
För ett tag sen så berättade jag att jag köpt några lite mer "udda sommarblommor" för att komplettera med på altanen när jag flyttade ut penséerna i rabatterna. Den här ovan är en Alternanthera bettzickiana 
`Tricolors´ som är röd, grön och gulbladig. Vad den heter på svenska har jag inte en aning om, jag hittade den inte ens på nätet när jag letade!

Den här är dock lite vanligare, även om man inte ser den speciellt ofta. Det är en Coleus x blumei `Malibu´ som är ljust orange, gul och grönbladig. Mycket läcker!

Här har vi det jag numera kallar "söderrabatterna", även om gaveln egentligen vetter lite mer åt sydost. 
Här växer i den vänstra rabatten (från vänster) elefantgräset (Miscanthus x giganteus)som Rolle och jag  flyttade hit i våras, en liten Yucca gloriosa variegata (som jag tillsammans med två mindre har fått av en god vän), en gul- och grönbrokig järnek (Ilex aqufolium) och i bakgrunden några olika alunrot. 
I den högra delen växer från vänster längst in en lila Iris, sen forsytian och under den en vit- och grönbrokig benved - båda hitflyttade i våras - samt i framkant ett bredbladigt gräs, Astelia chathmatica `Silver Spear´ med en ljusblå Iris till vänster. Båda Irisarna har vi inte flyttat dit utan dom kom dit av misstag, fast ett trevligt sådant!
Kolla in det lilla fågelbadet (fast det fungerar mest som vattenskål till Santos) i metall som jag köpte på en loppis för några dagar sen för det facila priset av endast 10:-! Såna loppisprylar gillar jag!!

Bredvid dom här rabatterna så har jag ju dom två vinstockarna som jag satte i våras. Och dom har växt enormt - och dessutom blir det lite vindruvor på dom också. Fast jag tror inte dom är goda att äta direkt, det är vindruvor för vintillverkning. Och det kommer man ju att göra massor!! *fniss*Ovan är Clematis på spaljén vid ingången: Victoria och Niobe! Sen har vi dom två Clematis som jag köpte hos specialisten på fastlandet och som klättrar på "lyran" på baksidan. Det är nedtill; `John Warren´ och upptill `Pamjatj Serdtza´. 
Idag började jag så smått att rensa min "folly". Ja, jag rensade inte så mycket, det ska jag göra i morgon för då ska jag gräva upp allt ogräs och den jätterugge med gräslök som växer till höger. Det till vänster ska dock få vara kvar, busken är en gulbladig minischersmin som jag fick av Karin & Stellan i Skara när jag fyllde 60 och var där och tittade på deras trädgård. Om 5 dagar är det sju år sen nu!
Men jag band upp lite spretande rosskott och så klippte jag av alla som stack upp en meter ovanför follyn. Alltså på den enda rosen som inte frös ner; `Alchymist´. 
Dom andra tre har som synes knappt börjat växa, även om den gula har börjat blomma lite. Jag vet faktiskt inte om det är en `Goldstern´eller `Golden Showers´. Jag har skrivit i mitt kartotek att det ska vara en `Goldstern´men jag är lite tveksam.....
När jag ändå är inne på det här med rosor så måste jag visa att rosenspaljén på "förträdgården" äntligen börjar få lite blommor. Alla rosorna där frös ju också ner och även om dom inte har växt upp speciellt mycket så har dom börjat blomma ordentligt. 
Klängrosen `Penny Lane´ är den som växt mest och blivit högst, den är en otroligt härlig och vacker klängros.

Under den har jag två stycken buskrosor, Austins `William Shakespeare 2000´ som också är mycket tåliga och blomvilliga. 

Men högst vid follyn har dom här lackröda liljorna blivit! 

Dom enda ställena i trädgården som det inte blommar så mycket just nu är i "stenslänten" - där jag inte har några blommor, bara grönt och massor av ogräs - samt gräs- och bamburabatten". I den har jag också en massa dagliljor och rudbeckior som är på gång, så till den 12 augusti ska dom väl vara utslagna - hoppas jag! 
Bredvid den lilla dammen så växer det också såna här "ödleblad", Houttuynia cordata `Chameleon´ och dom är ju alltid vackra och färgstarka även om blomman som är pytteliten och vit inte är något märkvärdig !
Nej, nu börjar det dra lite i ögonlocken så jag ska väl kanske pallra mig i säng. Måste läsa lite i thrillern SLÄKE som utspelar sig här på Gotland!

GOD NATT

5 kommentarer:

Monica sa...

Oh så mycket fint ,,som alltid hos dej.Ödleblad ska få komma på min önskelista de var fina.
Ha en go vecka kramMonica

Ölandsvindar sa...

Ödleblad har jag också vid min damm. Köpte några plantor av denna för mig okända växt, i våras. Släke, det kallas den uppspolade tången på stranden här på Öland. Det är nog samma sak på Gotland misstänker jag.
Kram
Kerstin

Mercury sa...

Kul med så många olika sorter. Gillar avlånga lila klematisbilden. Hoppas att ni har mer värme än vi men blommar gör det här också som tur är.

gunsan sa...

Nu blommar det ska jag säga.Så mycket vackert du har.Ska Googla sedan på namnet du föreslog på min Clematis.Kram

samson sa...

Vad mycket fint du har i dina rabatter
clematis gillar jag på kolonin växte de jätte bra men här hemma har det gått dåligt beror nog att här är det sandjord och norrlandasklimat men jag ska beställa hem fin matjord till mina rosor och clematis
ha det så gott
maggan