KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


måndag 4 juni 2012

TINGSHUS & PIONVANDRING

Igår var hade vi i föreningen Gotland Trägårdsön en mycket uppskattad "trädgårdsvandring" på sudret (södra Gotland) hos Gunvor & Gustav. Eftersom min väninna Lisa puschat hårt för just den här träffen så tog jag mig tid att vara med i år - förra året missade jag den - och det visade sig vara en helt otrolig upplevelse.

Dagen började dock hos Lisa som skulle åka med mig och där jag gjorde en snabb rundvandring för att titta på hur hennes storstilade planer utvecklats sista tiden. Hon bor i ett enormt hus,1000 kvm bostadsyta i 4 plan + källare, det f.d. tingshuset i Levide. Det ligger ganska nära oss på vägen mot Hemse, så man är ju där ganska ofta. 

Det som hänt i hennes trädgård sista tiden är att hon har lagt ut massor av grus, att det stora hallonlandet rensats likaså den långa slänten ner mot fårhagen. Den har först och främst rensats - och odlats - för att hon har låtit en jättestor trappa gjutas ner mot "fårhagen". Den tog jag dock ingen bild på, anledningen är att jag väntar på alla krukor med pelargoner som ska placeras ut i den. Allt enligt sydländskt manér! 
Ovan är dock en bild på slänten till vänster om trappan.

Här är en Iris som jag också har, men den växer helt klart bättre hos henne och har ynglat av sig ordentligt.

Både Lisa och jag är väldans förtjusta i Iris och brukar göra gemensamma inköp. Fast i år blev det dagliljor istället!

Här ovan är det vackra mörka aklejor som förevisas av Lisa. När sen rundvandringen och fotograferingen i Levide var klar så bar det av ner till Burgsvik. Fast först var jag tvungen att beundra den blommande magnolian `Susan´. Varför har inte jag en sån!?
Så kom vi då till Burgsvik och den omtalade pionträdgården - och den var absolut fantastisk!

 Det bara kryllade av pioner. Det fanns över 350 blommande trädpioner så det var som en förtrollad skog!


Och sen kom den stora överraskningen! Gunvor & Gustav sålde en massa uppdragna växter. Jag lyckades till min stora häpnad med konststycket att lägga rabarber på den absolut mest eftertraktade; ett tulpanträd (Lirodendrion) på 2 meter till det facila priset av 100:-! Gissa om dom andra besökarna var avundsjuka!!


Fast det är klart, det var ju lite annat som fastnade i fingrarna också. T.ex. två mycket stora fröuppdragna trädpioner, ett litet blåregn, en liten gulbrokig fläder och en rödblommande julros. Allt tillsammans gick på 400:- vilket är under vad bara ett tulpanträd eller en trädpion i den här storleken normalt kostar. 
Lisa köpte också på sig en massa så bilen var full när vi åkte hem. Men var 17 ska jag plantera allt.....!?Dessutom vet jag ju inte vilken färg trädpionernas blommor kommer att få. Det vanligaste är dock rosa eller ceris, så jag ser verkligen fram mot nästa års blomning!


Ovanpå "pionvandringen" det så var det en s.k. "frölingsbytarträff" också. Det betyder att man egentligen ska ha med lite fröplantor att byta med eller dela ut. Själv har jag ju inte några och inte tog jag några hem heller, ska inte ha så många perenner utan ska satsa på buskar och träd istället. Istället så tog jag med en trevlig trädgårdsbok till värdparet. Jag tror att det gick bra och uppskattades!

8 kommentarer:

Helén sa...

Vilka rundvandringar du varit på. Härliga blommande Irisar o Pioner...helt otroliga färger. Tycker Pionerna liknar Vallmo:)//Helen

Ruben sa...

Wow, där skulle man ha varit med! Vilka fynd du gjorde! Och vilken syn det måste ha varit med så många blommande trädpioner!

Ha det gott!
/Ruben

Veronica sa...

Vilka fantastiska trädgårdsmänniskor och underbar blomning det är på Gotland. Helt otroliga trädpioner i full blom redan!! Jag vill oxå gå på växtmarknad och köpa massa fina växter för ingenting!! Och hittar du ingen plats att plantera så kan jag tänka mig att "ställa upp" Jag bor på...... ;)

Kram

V

Evas Kvarnaro sa...

Milda matilda vad avund jag blev, så roligt att få se andras vackra
trädgårdar, och så många pioner på en gång, häftigt !
Vilken tur med inköpen,o billigt !
Men vet ej vad ett tulpanträd är för något.
Ha de gott/ Eva

Knatten sa...

Häftigt!!! Jag älskar ju pioner så jag hade väl fått snörpen direkt. Och att få handla billigt är lika kul!!! Tulpanträd vet jag vad det är. Dom är häftiga. Tror det var på Norrvikens trädgårdar jag såg ett sånt träd. Måste berätta det för min mor (hon i ovanstående kommentar). /Knatten

Ingmarie We sa...

Vad fin trädgård din vän Lisa har. Och pionvandringen, jag tror att jag svimmar (som Hannu brukar säga). Det var det underbaraste jag sett.

ormbunke sa...

OJ! vilket ställe för en annan som gillar pioner.Kram.
Du är med i utlottningen.

Ingrid sa...

Det låter helt fantastiskt att det finns så mycket som 350 olika pioner!

Jag som totalt misslyckats med en trädpion är verkligen imponerad. Efter ca 5 år fick min pion 1 blomma, nästa år 3 st och året därefter 1, då grävde jag upp den och insåg att jag ska inte ha några pioner alls.

Kram, Ingrid