KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!måndag 11 juni 2012

MYCKET PÅ HJÄRTAT...

Idag har vi varit till veterinären i Roma igen - men bara för att hämta medicin (inflammationshämmande och smärtstillande) och för att köpa specialfoder som Santos måste äta. Fodret ska först och främst göra så att dom "kristaller" han har i urinblåsan ska lösa upp sig och så ska det inte bildas nya. 

Till vänster syns min enda stackars misskötta bonsai i bakgrunden, sen har vi elefantgräset vi med stort besvär flyttade i våras och så den gul/grön-brokiga järneken jag köpte hos Esveld i Holland.
Till höger syns den helt överväxta - av gräslök - "follyn" som egentligen ska ha klängrosor i varje hörn. En har övervintra bra, resten är helt nerklippta!

Har han inte slutat ha blod i urinen om en vecka ska vi tillbaka, likaså ska Santos tillbaka om en månad för röntgen för att kontrollera hur det ser ut. Stackars lilla grisen! Inte lätt att vara kissnödig och så inte få ur sig allt - förmodligen gör det ont också!!

För att glädja Santos extra så tar vi prommisar när vi åker hem från veterinären. Även om han inte behöver gå med in så vet han ju vad vi är - och där är det inte kul! Här är vi på prommis mitt emot Näs-holmen, ett av våra favoritområden.


Livet som enbart "dryck- och soppätare" går förvånatsvärt bra, även om det kan kännas lite trist ibland. T.ex. när jag köpte färsk sparris åt Rolle och inte skulle få äta något själv. Men...jag kokade knopparna till mig i hönsbuljong tillsammans med riven morot och selleri - och jäklar vad gott det blev!

Var "tvungen" att lägga den här bilden ovan precis här annars gick det inte att lägga in den - konstigt!?
I vilket fall som helst så är den blommande irisen en `Charming Billy´, en av dom två som överlevde frakten av 11 st från USA för några år sen. Den andra - den till vänster där  man bara ser dom svarta blomskaften ännu - är den fantastiskt tjusiga `Dark Aurea´.
Vild buske som jag hittade under prommisen med mycket vackra blommor. Tror att det är olvon!?

Så idag gjorde jag om tricket. Jag gjorde min favoritsoppa till middag; Avacado som man gör på 2 minuter (hönsbuljongtärning och 3 dl vatten kokas, man mosar 1 mogen avacado med lite limesaft och citron/dillpeppar och så rör man i det i buljongen - klart) och så hade jag nykokt sparris i. Mmm! 

Närsudden

Det som är störst problem för mig är att dricka så mycket som man SKA dricka - 1,5 till 2 liter om dagen. Hjälp! Det är ju också extra viktigt viktigt nu när man jobbar hårt i trädgården, det är varmt och solen steker, så man får faktiskt tvinga sig till det!


Här ser man den fina japanska olvonbusken (Viburnum plicatum f. tomentosum `Maresii´) som är en mycket stor favorit. Hade en i Stockholm också, men där blev den betydligt lägre, ungefär hälften så hög. Den blommar länge, den har vackra blad och den får ingen ohyra! Det sista ganska ovanligt för olvon!!

Vi har naturligtvis jobbat på som 17 i trädgården för att få det mesta av "grundjobben" klara någon gång. Men jag har också hunnit med att plantera lite sommarblommor och så har jag vattnat - och vattnat - och vattnat!  

Utsikt mot en ruin

Alltså ser det ganska fräscht ut äntligen  - om man inte tittar på detaljer som gräs som inte tagit sig, gräsmatta med en massa jordfläckar, rena sandlådan på baksidan istället för gräs, rabatter som inte är kantade osv.  osv. *fniss* - men vadå, hur har du det hemma i din trädgård!

Undrar om du noterat det vackra ogräset jag sparat i mitten på grushörnan? Det är två ruggar med vallmo som jag inte hade hjärta att rycka upp. Dom orange blommorna  är så vackra mot stenen!

Den här stenhörnan är i alla fall rensad ordentligt och nytt grus pålagt, men nu måste jag nog ta tag i stenrabatten vid ingången. Man ser snart inte stenarna för allt ogräs!Är väldigt nöjd med underplanteringen med Million Bells som tar upp det rosaröda i grenarna på trädpionen!

Men det är ju ett antal dagar kvar innan jag far till Stockholm igen och tills dess ska trekantsrabatterna på baksidan - dom med klematisspaljéerna - rensas. En av dom hann jag idag, men sen var jag tvungen att hjälpa till med kantskärning nedanför altanen. Gräset hade växt sig så högt att det stack upp ovanför golvet! Rolle tog sen bort jordkockorna och la på grus, blev väldans bra, medan jag rensade under den lilla trappan och i buxbomshäcken!!


FÖRE & EFTER

Kolla in den lilla tofsen som växer mot gaveln på trädgårdskjulet, det är en vindruvsranka som jag flyttade i våras. Idag har Rolle - alldeles själv - köpt en liten spaljé som han sedan har laserat svart och så ska han sätta upp den i morgon!

Pennys grav var helt överväxt av allehanda ogräs, en del faktiskt satt av mig! Man får skämmas!! Man såg inte ens att det faktiskt växer fem luktpioner där. OK, dom satt jag förra sensommaren så dom är små och ynkliga, men tre av dom har faktiskt knopp. Ska bli spännande att se om dom slår ut!

SUSIE

7 kommentarer:

Nina/Stjärnkraft sa...

Oj, oj, stackars Santos! Hoppas doktorns ordination får ordning på det hela, så han är vid god vigör när matte ska lägga sig under kniven.

Ni har så prydligt och fint i er trädgård att man blir klorofyllgrön av avundsjuka. Och vilken mångfald av (o)vanliga växter sen! Den där irisen är t.ex. urläcker. Klart ärtigare än de vanliga jag har :o/

Visst är det olvon du fotograferat i det fria. Skogsolvon, för att vara mer precis.

Ingrid sa...

Hoppas att det där specialfodret hjälper. Det kan inte var lätt för Santos att inte få kissa. Vi hade en tax som fick korsförlamning och mamma fick åka till veterinären och få honom tappad när det var som värst. Ingen höjdare precis!

De där avokadosoppan ska jag prova att göra. Jag gillar soppor och avokado.

Hemskans fint börjar det bli i er trädgård. Det där med trädpion i kruka hade jag inte trott att man kan ha!!

Kram, Ingrid

Högagärde sa...

Så fint och prydligt du har det.Ja hur har du det i din trädgård var din fråga. Inte så välskött skulle jag tro. Det är alltid något som släpar efter. Jag antar att jag som de flesta andra har lite blandade känslor inför min trädgård men för det mesta lyckas man nog se skönheten istället för ogräset. Ha en fin vecka.

Anna Vattenkanna sa...

Det där med Santos var ju inte rolig läsning. Hoppas att fodret och medikamenterna hjälper. Man vet ju hur roligt det är med blåskatarr - AJJJ! Stenar har jag aldrig haft så det vet jag inte hur det känns men måste göra ont...

Däremot var det rolig läsning om er trädgård. Så fint ni har fått till det - du som var så lessen då i våras efter grävningsarbetets härjningar.

kram

gunsan sa...

Hoppas nu att Santos kommer att bli frisk snart.
Ja det där med ogräs det har jag gott om.Måste samla ihop mig och börja rensa.Men idag så ska övervåningen i huset städas.Tog där nere igår.Gillar inte att städa.Men det måste göras.MVH

Ruben sa...

Stackars lilla jycke, hoppas han blir bra med medicinen. Vad duktiga hundföräldrar ni är, som bjöd Santos på en extra fin prommis!

Jag undrade redan i förra inlägget, men missade att kommentera. Hur tänker du göra med buskpion-krukan till vintern? Klarar den att stå ute i kylan?

Fint blir det där ni drar fram bland buskar och rabatter!!

Ha det gott!
/Ruben

Anette sa...

Märker när man tittar in hos dig att man inte kan vara borta från bloggandet för länge för här har det hänt grejor! Först av allt så ser ju trädgården som vanligt härlig ut och det är tidigare hos dig (som vanligt). Vi har så kallt att det liksom bara står och stampar.
Så tråkigt att Santos är sjuk. Hoppas det snart blir bra igen.
Sen ska du opereras ser jag och jag har scrollat och scrollat men inte lyckats hitta varför. Men lycka till med allt, vad det än är!

Kram Anette