KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 4 maj 2012

MERA VÄXTER

Idag var det fint väder på morgonen, men det försvann snabbt. Istället kom det gråare och gråare moln och till slut började det regna. Rolle hade precis gått ut för att hämta posten. Han brukar alltid ta med Santos och så går han en liten extra-runda med honom - men dom fick springa tillbaka. Det bara vräkte ner, så nu räcker det för en vecka! Typiskt, när jag hade vattnat det nysådda och nyplanterade igår!!
Jag tänkte jag skulle visa dom "exoter" jag har beställt och skall hämta i Skåne. Närmare bestämt i Staffanstorp hos Crossgardens. Den ovanför är en bambu - som blir jättestor - som heter Semiarundinaria fastuosa `viridis´ och den nedan är en svarstammad bambu, Phyllostachys nigra. Har visserligen en sådan tidigare, men den - som en hel del annat - ser inte ut att må bra efter vintern!
Dom har bambusorterna kanske inte är så där otroligt exotiska, men du hittar dom garanterat inte hos den vanliga handelsträdgården. Jag har letat med ljus och lykta efter den svartstammiga utan att ha lyckats!
Men...det var ju inte bara bambun som väckte mina önskningar utan även den här gulbladiga Liriope muiscari `Pee Dee Ingot Gold´ ovan och det gråa- och bredbladiga gräset
Astelia chathamica `Silver Spear´.
Men det som verkligen fick mig på fall var dom enormt storbladiga "elefantöronen" så det blev också en  Alocasia `Mayan Mask´...
...och så en svart(!)- och storbladig Colocasia `Madeira´. Är den inte urtjusig!?
Den kunde jag ju bara inte låta bli att beställa!!
Ska bli enormt spännande att se alla "live" och sen framförallt att placera ut dom. Dom två sista bladväxterna ska stå i stora täta plåtkrukor med plastpåsar i. Dom vill nämligen stå mycket fuktigt på sommaren och sen så får jag ta in dom över vintern. Likaså ska den ena av bambun stå i det största spiroröret och den gulbladiga Liriopen i det minsta - om den får plats!
Annars får jag gräva ner den med på södersidan bland stenarna där gräset ska ner. Har tre Yucca som ska dit också, så det blir lite sydländsk på den sidan med vinstockar och allt!
Så har jag en bambu kvar och den ska få stå i den stora plåtkrukan vid ingången så länge. Visar det sig sen att bambun jag redan har i trädgården inte överlevt, då gräver jag ner en ny där istället. Om det sen blir den svartstammiga eller den andra som hamnar på altanen får vi se när jag fått hem växterna!

TREVLIG HELG

7 kommentarer:

Ingrid sa...

Vilka vackra exoter, det blir säkert jättetjusigt.

Tål de våra vintrar, eller måste du förvara dem i orangeri den kallaste tiden?

Kram, Ingrid

Zondra Art sa...

Beautiful garden!

Have a nice weekend:)

gunsan sa...

Oj den med svarta blad var läcker.Många fina du hittat.hoppas du får fina plantor.Kram

Knatten sa...

Läckert med bambu o svart stam. Är det nån särskild zon på dom?
Idag skulle jag ta mej ut o plantera mina rosor som har kommit men det blåser så snabla kallt att jag drar mej.Och dessutom har jag fått "björknäsa" vilket inte heller är så kul. Fast nåt regn blev det aldrig här, mer än tre skvättar.
/Knatten

samson sa...

Läckra växter du beställt
ha det så bra
maggan

Monica sa...

Fint med ditt rödsvarta pimp på din terass.
Ditt nya golv föll mig i smaken,,jag går ju och stör mig på vårt hundrepiga golv,,slipa är inte lönt,,när man har hundar,,lägga över lite golv som är hårdare blir det nog ,,ert var ngt som föll mig helt i smaken. Fina växter du beställt,,spännande ha en go vecka kram Monica

Evas Kvarnaro sa...

Hej ! har nu läst allt som jag missat på en vecka. Medan jag har slappat, har du, ni slitit som galningar har jag fattat. Hjälp jag blir trött av allt ni fixat o grejat, men oj så duktiga ni är.
Har även skrattat högt,särskilt av där du nämner om säl vid poolen.
Ja det är mycke som ska fixas på våren, men man måste ta många pauser och njuta oxå.
Just nu njuter jag av näktergalen
som sjunger för mig.Underbart !
Alltså från datorn, hit flyger inga
så skönsjungande fåglar.
Ha det bra/ Eva