torsdag 24 maj 2012

FESTDAGARNA ÄR ÖVER

Alldeles nyss gav sig våra två vänner; Bibbi, f.d. grannen och Kari, gemensam väninna, iväg till Visby där dom skulle avsluta sin minisemester hos oss med att shoppa lite. (Precis som vi inte gjort det under dom tre dagar dom varit här! *ha, ha*)
Det har alltså varit full fart i veckan, men innan dom kom i måndags hann Rolle, jag & Santos besöka en "veteranmotorträff" utanför Katthammarsvik. Den går av stapeln på samma ställe varje år, så vi har sett den förr och kunde i lugn och ro ta oss till andra sidan av ön. 
Santos var inte så intresserad av fordonen, men när husse gick lite för långt bort blev han lite otålig och försökte hänga på. Husse är dock väldans snabb och matte är väldans långsam på det knöliga underlaget (som kvinna har man ju aldrig rätt skodon på sig) så vi tog en kort gemensam runda, därefter gick jag och Santos tillbaka till bilen. Jag brukar alltid tröttna efter en halvtimme, mer intresserad är inte jag. Men det är inga problem, jag har alltid med med mig en deckare så jag kan roa mig! 
Men roa oss riktigt, det kunde vi tre "tjejer" på måndagseftermiddagen då det var ett fantastiskt väder så att traditionen med "skumpa i ruinen"  äntligen kunde efterföljas. Det blev ju inget ruinbesök när kusinen och väninnan var nere förra veckan beroende på det blöta och kalla vädret.

Skumpan - och Rolles öl - tog snabbt slut, vilket på just den här bilden ser ut att ha förnärmat en av damerna! *fniss* Men det blev färsk sparris med parmesan & romsås samt rosévin (som vi märkt passar väldans bra till) - och det var bara början på kvällen!

Ett par timmar efter "förrätten" så blev det vår favoritgrönsaksragu (skivad mandel- alt. sparrispotatis, morötter, lök steks i olivolja i ugn, sen lägger man på hackad dill och klyftade körsbärstomater och till slut häller man en blandning av mild vinäger, pepparrot och Sambal Oelek över och rör om). 
Till det serverades - önskat av gästerna - min specialkyckling. Det är ganska små bitar av marinerad kycklingfilé med cornflakespanering. Till det här serverades massor av olika såser, allt från mild chutney till extra stark chilisås. Och så blev det vitt vin & öl förstås!

Sen flyttade vi över till sitthörnan på altanen och festandet fortsatte. Men...ni ska inte tro att det var kylan som gjorde att plädarna behövde användas. Nej, det var den ovanliga och stora mygginvasionen! Trots att vi hade ett myggljus mitt på bordet!!
Jag smorde också in hela mig med Mygga, men missade tydligen huvudsvålen och överarmarna där jag nu har MASSOR av kliande bulor. Jag har dock använt "After Bite" som fungerar hyfsat. 
Tjejerna smörjde inte in sig, men fick inte så många bett, kanske på grund av plädarna. Rolle har aldrig några problem, fast det har ju ingen annan så länge jag är med, så han fick inte ett enda myggbett trots att det var ett moln i luften runt oss hela tiden! Det var dock 18 grader på kvällen, så vi vägrade att gå in. Det var ju årets första sommarnatt!!

Dagen efter tog vi det ganska lugnt, gick upp sent och tjejerna tittade sen på dopet på TV och jag klippte gräset. Sen svängde jag ihop en krabbomelett (det gäller att ha nöflösningar hemma) och så åkte vi till Hemse och handlade middagsmat. Vi hann dock med ett besök hos på "varuhuset" Gahms på vägen hem där vi hittade en del smått och gott att inhandla. 


Kvällen blev väldans lugn, men vi åt dock mycket och gott igen. Vi invigde den lilla bordsgrillen som kusinen skickat med Bibbi ner efter det att vår gasolgrill krånglade förra veckan. Det funkade bra och den marinerade fläskytterfilén - och min hemgjorda potatissallad - blev riktigt god.
Igår for vi dock iväg tidigt till Stånga handelsträdgård där en del växter inköptes. Det blev en otroligt vacker gul trädpion och en blå agaphantus som ska hamna hos Bibbi i Älvsjö samt en vit rugosaros `Louise Bugnet´ som Kari ska ha på Möja (efter tips av mig). 
Sen for vi vidare till Jonas i När där Bibbi skulle hämta sina 12 röda kaskadpelargoner som jag beställde åt henne i våras. Att dom inköpts på Gotland beror på att dom finns för det första, vilket är ovanligt, och att dom är mycket billigare än i Stockholm.Men både Bibbi och jag fick med oss "lite" annat också. 
Jag är faktiskt en av två personer som har specialpris hos Jonas och det beror på att jag alltid tar med mina vänner dit som alla handlar massor - plus att jag själv köper otroligt mycket sommarblommor av honom.
Efter besöket där åkte vi till Marianne i Lau (som också har en fin lopppis) och köpte 6 kg nyplockad sparris som skulle fraktas till Stockholm och delas ut bland Bibbis vänner som alltid vill att hon ska ta med Gotländsk sparris hem åt dom. En tjej - en gemensam väninna - ska alltid ha en hel hink!

Sen skulle vi äta lunch, vilket inte är det lättaste den här tiden på året precis! Alltså åkte vi till Ljugarn där det finns en 3-4 matställen - men ingen var öppen!! 
Dock hade det trevliga fiket Espegards öppet så det blev varsin stor macka. Och tjejerna kunde äntligen få sig varsin god kaffe. Dom får ju inget vanligt kaffe hos oss - och neskaffet hemma går tydligen inte att dricka.

Efter det besökte vi en "hundvän" (alltså en dam inom hundsporten) till Bibbi som har ett nybyggt mycket vackert vitkalkat lågt modernt andelshus i Västergarn. 
Så var vi tillbaka hemma igen vid fyra och så gjorde vi oss iordning för tjejerna skulle bjuda på middag nere på Fröjel Resort´s restaurang. Vilket var en otroligt trevlig upplevelse!
 Vi satt ute i solen och Santos låg i sin bur på gräset bredvid i skuggan. Det är första gången han är på restaurang och vi hade inte en aning om hur han skulle uppträda. Men han var snäll som vanligt. Han pep väl till några gånger, men la sig sen ner och vilade.
Vi tre tjejer åt en helt fantastisk bräserad lammlägg (jag som egentligen inte gillar lamm) och Rolle åt oxvfilé. Till det dracks det vatten (Bibbi), öl (Rolle) och ett glas rött vin (Kari) och ett glas rosévin (undertecknad).  Det visade sig vara det godaste rosévinet jag druckit, men.....det finns naturligtvis inte att köpa på systemet. så vad gör man nu.....!? Privatimportera?
Njae, jag ska ju i fortsättningen - efter operationen - inte dricka något vin alls. Ett glas i veckan får man dock ta, så man kanske..................... 

3 kommentarer:

Evas Kvarnaro sa...

Så trevligt med gäster i det fina
vädret denna gång. Det svängde snabbt från iskalla vindar till helt härligt sommarväder.
På dagen är det plötsligt för hett att gräva, greja i trädgården, det blir tidigt eller senare dagjobb.
Det såg härligt ut vid ruinen med
"skumpa", och allt annat ni hittat
på under deras vistelse.
Kul läsa när det händer nåt i livet
mer än bara,städa, tvätta m.m.
Ni uppskattar oxå leva livet bra.
Njut av sol o värmen/ Eva

Ingrid sa...

Så underbart trevligt ni verkar ha haft det tillsammans med era gäster.

Och så roligt att ni trivdes och fick god mat på Fröjel Resort. Där firade vi vårt guldbröllop tillsammans med släkt och vänner förra året.

Ha nu ett fint slut på veckan och lycka till i Stockholm på måndag!
Kram Ingrid

Ruben sa...

Idag har jag fortsatt med att plantera ut blommor. I denna värme var det ganska jobbigt, men det blev dubbelt jobbigt med att samtidigt schasa bort myggorna!! Kan det vara ölen som gör att de inte går på Rolle? Ska ta mig en öl innan jag går ut i morgon. Undrar om det skall vara någon särskild sorts öl?

Du har alltid fullt tempo. Det måste vara enormt roligt att vara gäst hos dig!!

Det syns lite dåligt på bilden, men dricker du skumpa direkt ur flaskan?? ;-)

Ha det gott!
/Ruben