KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!fredag 11 maj 2012

EXOTER i STAFFANSTORP

Efter det vi hade installerat oss på hotellet i Körsbärsdalen gav vi oss iväg mot Staffanstorp och Crossgarden för att hämta dom exotiska växterna vi hade beställt.
Fast först tog vi en runda i Veberöd och kollade in matställena, det fanns två pizzerior och en asiatisk restaurang med Take-Away. Vi bestämde oss för att handla maten på den sistnämnda på vägen tillbaka. Ett bra val visade det sig!

Efter en kort resa - c:a 2 mil -  välkomnades vi i Staffanstorp av Thomas, hans fru och dotter.

Vi lastade sen hela pickisen full med dom beställda växterna, vilket gick väldans bra för Thomas var ju helt klart van. Sen bjöd han in oss i trädgården för att titta på hans exoter - och det var många....

...och dom var STORA! Kolla in bananplantan som växer på friland! Wow!!

Här visar Thomas en nedsågad bambugren, den var väl c:a 5-6 meter lång! Notera också bambubuskaget i bakgrunden!!

Vart man än tittade i den lilla djungeln var det fullt av spännande växter. Så det var nog tur att vi hade fullt i bilen och att Thomas hade varit på en växtmarknad och sålt en massa, annars vet man inte hur det hade gått!!
Här är "huset" som Thomas bygger upp för sina ömtåligaste exoter varje höst. Eftersom våren även i Skåne varit sen och kall hade det ännu inte rivits utan bara öppnats upp för växterna. Här växte det alltså fantastiska jättestora trädormbunkar!
Det som imponerade mest på mig var nog storleken på alla bambun han hade. Dom var faktiskt enorma! Han tipsade också om att dom gillade att stå i stekande sol i bra jord, få MYCKET vatten under växtperioden och inte för blött på vintern. Det senare visste jag redan innan, men att dom ville ha så mycket sol hade jag inte en aning om!

Det gjorde att jag nu tänkt om när det gäller placering på den storväxta bambun jag köpt, den åker nog ner i "långrabatten" där jag har bevattningsslangen och där det framförallt är bra och djup jord och ovanpå på det sol hela dagarna.
Mina befintliga bambus växer ju helt klart inte lika bra som dom hos Thomas, så tydligen är "gräs- och bamburabatten" inte perfekt. Jorden är nog för sandig och så är det halvskuggigt, det bästa med den är nog dock att det är vindskyddat. Men det hjälper tydligen inte, min svartstammiga bambu har t.ex. tappat alla sina blad i år, får se om det kommer några nya annars måste jag ta bort den.
När vi kom tillbaka till Veberöd så beställde vi lite godsaker på den asiatiska restaurangen och det tog 20 min. innan maten var klar så vi tog en runda i området. Den bästa trädgården vi hittade var den ovan som hade ett fantastiskt vackert och stort japanskt körsbärsträd.
Det gjorde ju inte saken sämre att tonen hos trädets körsbärsrosaröda blommor hade tagits upp i både lökväxter under och rosenripsbuskarna som blommade för fullt. Verkligen mycket smakfullt och anslående!

Just ett sånt här japanskt körsbär - som är så skirt och luftigt - fanns i Örby (Älvsjö, Stockholm) där vi tidigare bodde och jag gick ofta förbi och njöt av det när man rastade hunden. Vet dock inte vad det heter exakt och har aldrig hittat det på något trädgårdscenter, men jag kanske kan få lite namnförslag nu.....!?

FORTSÄTTNING FÖLJER

7 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Det låter som en lyckad tripp so far. Alltså trädormbunker - de är ju bara så spännande och läckra. Vi gillar ju Jurrasic Plants så man borde ju ha en sådan...

Lycka till med era exoter från exotiska Skåne :-)

Kram

Ruben sa...

Vad man blir imponerad av människor som går emot odlingszoner - och dessutom lyckas så bra!
Vi har en bambu "Simba", men den blir endast 1,5 m hög. När den var ung gillade den inte vårsolen, och vad jag vet går de bättre i halvskugga än i full sol. Vad fel man kan ha!

Ha det gott!
/Ruben

Ruben sa...

PS
Grattil Rolle, nu får du bli byggmästare till hösten också!! Så har du en ny titel att lägga till titeln som damm-mästare! ;-)

/R

Ruben sa...

PPS
Susie, när får vi se dig i bastkjol?
/R

Veronica sa...

Helt otroligt vad vissa vågar experimentera! Bananplanta! ...i sverige? Helt otroligt!

Må gott i trädgården i helgen!

//Veronica

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Skönt med minisemester :-) Låter spännande och roligt med era nya exoter! Och så coolt med en sån stor bananplanta!

Ha det gott!
Annika

Christina sa...

Spännande saker det finns i Skåne och inte långt ifrån mej! Blir nog en tur ner till Staffanstorp så småningom!!!/Lila-Christina