KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 22 mars 2012

TRÄDGÅRDSJOBB I VÄRME OCH SOL

ÄNTLIGEN har jag kunnat vara ute och göra lite nytta. Igår var vi nämligen till Visby för Rolles nya ögonlins, som han fick i förra veckan, skulle kollas på sjukhuset.
Vårstjärna i vitt och lite turkos.
Så igår sprang man runt i affärer - det gäller ju att passa på. Jag hann dock med en fin prommis med Santos utanför sjukan och ringmuren medan jag väntade på min käre gubbe.
Botaniska krokusar.
Jag var med för att agera chaufför, men det behövdes inte trots att det blev en lite mer omfattande undersökning än beräknat. Rolle tyckte nämligen att bokstäverna inte håller samma storlek eller är raka när han läser, dom ser lite ut som våra "kontrollbokstäver" här på bloggen!Det visade sig att han har två pyttesmå cystor i ögat, precis där man har som mest synskärpa - inte kul!
Läkaren kollade mot gamla bilder dom tagit och där var cystorna lika stora (=små), så dom har alltså inte växt på väldigt länge. Ett positivt tecken i alla fall!

Våriris och Santos!
 Men så idag kunde vi alltså äntligen ge oss ut i trädgården och påbörja lite av allt det jobb som ligger framför oss. Jag var ute ett antal timmar och hann med att rensa alla 10 pallkragar samt ta bort lite torrt perennris på ett par meter av långrabatten. Men...den är ju 50 meter lång så där är det massor av dött ris kvar!


Det här med den årliga vårrensning tillsammans med stöket efter omdräneringen gör att man har ingen brist på trädgårdsjobb precis! 


Det är konstigt att det ska vara så svårt att få fram rätt nyans på blått på bild. Dom här irisarna är helt klart betydligt mörkare än dom är på dom här två sista närbilderna, alltså mer som på dom två första - dom med Santos. Fast det spelar egentligen ingen roll, jag är mycket förtjust i dom hur dom än ser ut! 


Men tyvärr har en massa våriris blivit bortgrävda. Ska bli spännande att se om några av alla lökar som försvunnit kommer upp någon annanstans i trädgården nästa år.....


Här ser man dom nyrensade och med jord påfyllda pallkragarna. I morgon ska Rolle dock köpa 8 (!) säckar jord till som jag ska pytsa ut i lådorna.

Så här ser det alltså ut i trädgården just nu - innan vi fixat till den. Bilden ovan på marken nedanför södergaveln är tagen i motljus.

Här är det baksidan sedd från södergavelsidan!
 

Mitt älskade blåregn, nerkapat och avlidet!


Lite mer än hälften av den jättestora kerriabusken i ena änden av "gräs- och bamburabatten" passade jag på att få upprävd av minigrävaren. Den blev nämligen så otroligt massa rotskott av den att den höll på att ta över hela rabatten. Nu ska det in en barriär här. Dessutom blev det då en stor grop över där man kunde jordslå det enorma elefantgräset. Hoppas nu bara att det har överlevt! 

Så här trist ser det ut bakom huset nedanför altanen. Notera det lilla bruna rensröret som sticker upp mitt på gräsmattan. Gissa om jag blev sur när jag fick se det! 
Men OK, nu har jag blivit lovad att röret ska kapas i gräsmattehöjd och dessutom ska jag sätta dit något skylande; En kruka med nått snyggt i, eller plantera en buske framför det. Får se vad det blir! 

Snöklockor!

9 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Då har ju du också riktig vår nu! Håller med att dräneringsarbetet gett fula ärr i trädgården men det läker ju, med er och naturens gemensamma krafter.

Håller tummarna för att ditt elefantgräs överlevt.

Kram

Evas Kvarnaro sa...

Har man en trädgård så tar arbetet
aldrig slut, det är väl lite så det
är meningen.Men ibland vill man
bara säga "hokus pokus..."
Det ser ut som om vovven oxå gillar
att titta på blommor.

Trevlig Helg/ Eva

Helens trädgård sa...

Åhh, vad våren har hunnit långt hos dig, helt underbart!
Vackra vårblommande växter har du gott om.

Här töar det dag och natt, snödjupet sjunker stadigt men än syns inga rabatter.

Du undrade om frösådd av vallmo.
Har kopierat mitt svar och klistrar in det här hos dig så du inte missar det.
Så här gör jag:

Man kan fröså Vallmo direkt i rabatten då jordytan har blivit varm.
Platta till område, vattna och strö ut fröna.
Täck sedan med en bit fiberduk både för att ge lite extra värme men även som skydd för fåglar och blåst.
Fäst fiberduken med småsten eller gör uformade 'nålar' av najtråd och stick genom duken ner i jorden.
Då fröna har grott och plantorna har fått hjärtblad, gallra.
Du kan även ta bort fiberduken.
Glöm inte att vattna då och då eftersom jordytan blir torr.

Tråkigt med ögonproblemen för din make, hoppas det ordar sig till det bästa.

Önskar er en fin helg!

Ruben sa...

Det måste vara otroligt jobbigt för Rolle om bokstäverna ser ut som på bloggen! Och vi som gnäller för det "lilla" hindret, nä nu får man skärpa sig!!! Fast egentligen, dessa är ju helt onödiga.

Den gula krokusen har jag beundrat ända sedan jag såg den på en utställning.

Ha det gott!
/Ruben

Ingrid sa...

Oj oj, vilka odlingar du har Susie!

Där har du en hel del att ta hand om, men det blir säkert jättefint. Nu fick vi ju lite extra snabbstart i vår.

En pallkrage skulle jag ju kunna ha och odla lite sallad, dill och annat smått och gott.....

Kram Ingrid

Knatten sa...

Oj, det är väl inga farliga saker han har i ögonen, hoppas jag. Ska dom tas bort eller kan dom sitta kvar?

Här i trädgården ser det fortfarande ut som hej o hå för jag har ingen lust att börja än. Tog bort mina raserade rosenbågar nu i veckan och slogs med taggar som jag hade glömt. Men att klippa ner rosorna är ju alldeles för tidigt. Och jag fick nån slags vision om snö till veckan.Hoppas jag har fel!
Hälsa Rolle. /Knatten

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Så många härliga vårblommor! Synd på blåregnet.... Ser väldigt trevligt ut med alla dina pallkragar :-)

Trevlig helg!
Annika

Helén sa...

Skönt att ni kommit igång med trädgården. Det har ju varit så skönt väder i helgen så det är lika bra att passa på.//Helen

FotopunktMis/Maria Thorbjörnsson sa...

Här har du en till som kommit ut i trädgården..guu va härligt att få bli smutsig om händer..lerfläckar på knäna och ett och annat löv i håret..helt underbart..ha det..Maria