onsdag 14 mars 2012

MATRECEPT

Idag blir det inga bilder, utan istället receptet på "Hermans Låda" som vi bjöd på igår - och som en del av er frågat om receptet på!
Det kommer från början från ett TV-program där den dåvarande kommunistledaren Hermansson lagade den här rätten - därav namnet! 
Den är väldigt lätt att göra till många, så det är min "tillflyktsrätt" när man är en 10-30 personer och dessutom kan man göra den dagen innan och värma upp den. 

HERMANS LÅDA (8 personer)

1 kg köttfärs
2 burkar krossad tomat
0,5 dl tomatpuré
2 gula lökar, hackade
2-3 msk mjöl
1-2 dl vitt matlagningsvin
1/2 tsk riven muskotnöt
salt & peppar


3 kg kokt potatis

2 påsar/1 stor påse riven ost
5 dl vispgrädde

Stek - blanka - den hackade löken i lite margarin/smör/olja. Häll på köttfärsen, småsmula den och bryn den. Krydda med salt & peppar efter smak och ha också på riven muskot.
Häll på "vinet" - kan uteslutas helt eller ersättas med vatten om den krossade tomaten är mycket tjock.
Dofta över mjölet och häll på krossad tomat och tomatpurén.
Låt puttra ihop medan du gör i ordning formen.

Skala den kokta potatisen och skiva den i 2 cm tjocka skivor och lägg hälften i botten på en smord form. Ska täcka botten helt.Salta potatisen!
Fyll på med hälften av köttfärsröran och täck med resten av potatisen. Glöm inte att salta potatisen! 
Avsluta med resten av röran , men se till att det finns en ordentlig spalt kvar i formen och lägg på den rivna osten. Häll sen på grädden!
Man kan naturligtvis göra flera lager, men man ska alltid avsluta lagren med köttfärsröran.

Ställ in formen i ugnen i 200 grader och låt stå i 30 min, eller tills osttäcket fått fin färg!  

Serveras med en god grönsallad!!
* * *

Som synes inte en mager rätt precis, men den är som sagt väldans god och hitintills (efter massor med år och bjudningar) har det endast varit en enda person som inte gillade den. 
Fast han provade den inte ens en gång; han gillade inte ost och vågade inte ens ta av det undre lagret. Men...jag väntade mig det, det var vår f.d. granne som lever på smörgås eller till "fest" pommes frites & lövbiff, alltså helt utan sås och utan några som helst grönsaker, eller till vardags kokt korv med kokt potatis! 

MAMMAS LYXIGA SENAPS- & DILLDRESSING


1dl majonnäs
1 dl grädde/Kelda
2 msk Slottssenap
1 msk socker
0,5 dl finhackad dill

Inte heller magert precis, så själv åt jag min egen med olivolja, maltvinäger och krossad mager (3%) fetaost. Men precis som jag misstänkte så var det bara jag som tog den

* * *

En festlig anekdot i Herman-sammanhanget är att när en av mina mostrar fyllde 70 så skulle hon bjuda på något att äta till sina gäster och ville ha receptet. Till saken hör att hon var den enda av dom tre systrarna som var dålig på att laga mat. Extremt dålig faktiskt! Men hon gillade informella fester och vi hade alltid mycket kul ihop!!

Så på kvällen hemma hos henne var det "gående" och mitt på uppdukningsbordet tronade ett par jättestora formar med något grått - som såg väldigt oaptitligt ut. Och inte smakade det gott heller! Jag fattade först inte vad det var, men var alltså hennes variant av Hermans Låda!!

Jag frågade naturligtvis - lite finkänsligt - vad det var hon hade gjort och fick till svar att hon hade glömt osten och bara haft på lite grädde. Dessutom hade hon inte haft någon tomatpuré, vin eller muskot och så hade hon haft i ungefär hälften av den krossade tomaten. Snacka om att hon in alla fall var duktig på att förstöra ett recept!
Men...vi fick mycket vin att skölja ner den näst intill oätliga maten (som hon dessutom talade om vem som gett henne receptet på) så den 70-års festen glömmer man inte - av flera skäl!! 

8 kommentarer:

Maria Thorbjörnsson sa...

Nu vattnades det i min mun..och jag såg också mina första fjärilar igår..ha det..Maria

Knatten sa...

Jag tackar. Nu vet jag vad jag ska göra för mat till fredagsmyset./Knatten

Rosor och ruiner sa...

*hihi* jo schysst att säga att det var ditt recept hon bjöd på!
Det lät himla gott - skall lägga det på minnet!

Anonym sa...

Det smakade mycket gott säger en som var bjuden. Tack för middagen. / Uffe

Anna Vattenkanna sa...

TACK för receptet - det verkar vara en topprätt som borde passa alla åldrar. Sriver ut det och lägger i min receptbok! jag ska inte förstöra receptet, jag lovar, men vi är glada ichili så jag kanske hottar upp färsen lite.

Att sy i vaxduk är inte speciellt svårt. Man ska tänka på att sy med syntetisk tråd, polyester, och inte bomullstråd. Detta gäller för övrigt alltid. Naturtråd till naturmaterial och syntettråd till syntetiska material. Jag brukar ha en medelgrov synål, stl 80. Sedan är det bra att provsy i lite spillbitar så man får rätt spänning på över- och undertråd.

Go girl!

Kram

Linda sa...

Det här kan ju inte mina barn annat än tycka om! Det här ska jag testa och bjuda familjen på inom kort.

Kram Linda

Helena sa...

Tackar det ska "hermas" :-)Jag gillar muskot spännande.
Kul historia!
KRAM från mig!

Solstrimmor sa...

Hittade hit via Rosor och ruiner och nu tackar jag för receptet! Det ska jag bjuda mina barn med familjer på när dom kommer farandes till min födelsedag som blir snart. Har letat efter "allt-i-ett" recept på nåt gott som går att förbereda och tillaga i ugnen. Gillar det enkla och Herman-lådan lät god.

Vårhälsning från Eva-Mari