KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 29 mars 2012

DAMM/FÅGELBAD & MER PIMPNING

Eftersom det behövs bilder på små "dammar" - alltså egentligen på större fågelbad - så visar jag några bilder från 2010. Då fick jag nämligen ÄNTLIGEN ett litet vattenblänk i vår trädgård. Inte stort precis.....men med tanke på att min gubbe sagt "över min döda kropp" när det gällde damm, så blev jag väldigt glad och nöjd ändå. Anledningen till att han inte ville han någon damm var att han oroade sig för mygglarver i vattnet! Vi har dåliga erfarenheter från Stockholm!!


Så här såg det ut i min "gräs- och bamburabatt" innan dammen blev till. Det växte en massa fina sommarväxter i en stort cementrör som vi hade lagt dit i samband med att vi anlade den här rabatten. Jag hade hela tiden i bakhuvudet att det så småningom skulle bli ett fågelbad/damm, men det sa jag inget om då. Man får ju inte vara dum!


Så efter att ha tjatat - på ett subtilt sätt - i flera år så togs sommarväxterna till slut bort och så grävdes bottenjorden/sanden ur och Rolle la dit armering och började gjuta. Det blev faktiskt riktigt bra (se nedan) när vi dekorerat botten med stora svarta stenar - så här såg det ut i september 2010!Men...nu har ju den här rabatten invaderats av rotskott av Kerria-busken till vänster. Dessutom av att vi fått 2/3-delar av busken bortgrävd av en minigrävare, så nu ser det rent förskräckligt ut så jag måste komplettera rabatten med växter. Jag har 7 olika dagliljor i orange och gult, samt 3 hortensior ståendes -dom senare vet jag inte vet var jag ska sätta - så växter finns det!


Som synes ser den svartstammiga bambun till höger också ut som om den gått hädan, men när jag klippte ner en stängel igår så var den faktiskt grön - så jag håller tummarna! För säkerhets skull har jag dock beställt en ny som kommer hem i slutet på april!!


"Pimpningen" av altanen fortskrider. Här är det den ommålade krukan som fått några små penséer. Kan ju inte ha en kruka på väggen utan blommor! 

Här är dom små svarta penséerna som jag hade lite problem med. Tänkte först ha dom i den svart/röda krukan på väggen men.....dom är ju inte kolsvarta utan lilasvarta vilket syntes mot den svarta kanten.
Alltså blev det en champagnekylare som får fungera som kruka. Jag ÄLSKAR champagne, så det är verkligen passande!

Rolle håller på att lasera altangolvet svart. Det gör han varje år, så vi har faktiskt alltid haft svart golv därute. Först rensar han i springorna, sen tvättar han och sen täcklaserar han. Det tar tid, men det blir väldans bra. Han är extremt noga nämligen, min gubbe! På bilden nedan ser man skillnaden till vänster där kanten mot gårdagens lasering är!! 


 Krukan är vår gamla kolhämtare som varit inlämnad för blästring och sen har Rolle lackat den. Nu ska jag inte längre ha några växter i den (den kommer att rosta bort helt) och så ska den få stå under tak. Därför tog jag och satte ett rött (jul)ris i den - vilket passar bra i den nya färgsättningen. Notera också att ljuslyktan har ett rött stort värmeljus. 
Jag vet - jag är hopplös när jag sätter igång! ALLT måste passa ihop!!

17 kommentarer:

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Vilken jättesöt damm!!! Tittar så fint fram där i rabatten.

Kram
Charlotte

ormbunke sa...

Det blir ju att börja om från början vid dammen men det kan ju va spännande det med.Alltid kul att se vad du håller på med.Ha de gott. Kram. Anita

Ruben sa...

Den som offrar en väl kyld champagne mot penséer, hon måste antingen vara helt galen - eller växtälskare! ;-) Men snyggt blev det!

Ha det gott!
/Ruben

Ingrid sa...

Så vackert det var med den där lilla dammen!

Jag blir så grymt avundsjuk när jag ser allt vackert du och maken gör. Själv hade jag varken fantasin eller förmåga att åstadkomma något liknande.

Kram Ingrid

gunsan sa...

Det blir snyggt på er altan med de nya färgerna.
I sommar ska även jag skaffa ett vattenbläng i trädgården.Nu finns det solcellsdrivna pumpar .Det ska jag köpa.MVH

Zondra Art sa...

Obožavam tvoj vrt tako je lijep i imaš divno cvijeće!

Šaljem ti lijep pozdrav i želim ugodan vikend.:)

Marie1 sa...

Riktigt snyggt o genomtänkt alltihop! Kommer bli kanon. Ni får skaffa några små guppies till "dammen" över sommaren, de käkar ju mygglarver. Jag brukar låta några guppy vara ute över sommaren, för att härda dem och för att de käkar mygg!

Kram t er

Martina sa...

När man får lite vatten i trädgården som ett fågelbad eller en liten damm så lever trädgården upp så mycket mer, tycker jag i alla fall. Vi har också en liten rund vattenspegel med en liten pump som porlar lite lätt i bakgrunden. Det är så skönt att sitta där i solen och lyssna på porlandet;) Det finns väl mygg så det räcker även om man inte har vatten i trädgården, så några mer eller mindre kvittar:)

Det är bara att bygga fågelholkar, och en flugsnappare fångar runt 3000 insekter per dag - borde bli en och annan mygga som slinker ner där:):)

Kramizar!

Oljekritan sa...

så smart att ha en liten damm sådär i cementrundel...snyggt..åh din vackra trädgård...den är så fin..Målar du nåt då?? kram

Anna Vattenkanna sa...

Snyggt litet vattenblänk - det behöver inte vara större för att den rätta känslan ska infinna sig.

Snyggt även på din veranda. Den svarta pensén var ju klockren! Gillar också det svarta golvet och det röda riset och ja, allt!

Kram

Christina sa...

Vatten är så fint i trädgården!/Lila-Christina

Nina/Stjärnkraft sa...

Jamen, vilken utmärkt idé att använda ett cementrör som stomme för en liten damm! Får man sno den..? Jag skulle, precis som du tydligen, vilja ha en RIKTIG damm. Men tid, ork och framför allt pengar finns det lite ont om, så t.v. har jag fått nöja mig med mitt hemgjutna fågelbad.

Och du, tusen tack för det fina priset i form av trädgårdsalmanackan!! Den kom genast till användning, för jag skrev omedelbart in när jag har sått vad och när det börjat gro :o)

Elinore sa...

Jösses vad du pimpar och gör det snyggt!!!
Mmmm...jag kanske ska sno ide´n med ett cementrör som damm. Låter lagom avancerat så det borde jag själv kunna fixa...Jag måste kunna fixa i princip allt i trädgården annars är det ingen ide´. Mannen är lagom road av mina projekt :)
Jag har en färdiggjuten plastdamm, men det har gått hål på den någonstans som jag inte kan hitta. Lagom kul med en halvtom damm :(
Ha det gott / Elinore

Ölandsvindar sa...

EFtersom all jord försvinner i sanden här, har jag flera cementringar med både buskar och perenner. Där stannar jorden kvar lite längre och det är lätt att fylla på nytt. Jag är så glad över min damm, även om grodan som flyttat in där håller oss vakna om nätterna med sin vårsång.Inga problem med mygg eftersom vi har ett litet vattenfall också så vattnet rör sig. Vad snyggt du ordnar, Susie! Men svart altangolv, blir det inte mycket sopa och torka när tallarna fröar? Men det är ju en ganska kort tid.
Kram, kram
Kerstin

Knatten sa...

Jag minns allt när du gjorde din lilla damm. Den är jättefin!!!
Och det där brandgula bordet på din altan gillar jag. Jag gillar den där brandgula tonen och med svart på blir det kanonläckert.
Ha det gott i helgen. /Knatten

Anette sa...

Ojoj, så fint det blir. Låter Santos bli vattnet? Jag har tagit bort mina vattenblänk. Man skulle ju kunna ha om man orkade/kom ihåg att byta vatten varje dag förstås.
Snyggt med svart golv och så fint matchas med ljus och ris! Jo, ibland är jag också sån;-)

Ha en fin helg. /Anette

Mercury sa...

Jättesnyggt med den runda dammen!