KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 1 mars 2012

ÄNGE & FLER VÄXTER

Gårdagen var helt underbar, strålande sol och nästan varmt! Vi tog som vanligt när vi kan, förutom dom vanliga prommisarna med hunden i närområdet, också en biltur till det vackra SOLSÄNGET som ligger ganska nära oss.


Jaha, vad är då ett ÄNGE frågar du dig kanske!

"Änget hör till vårt lands allra artrikaste naturmiljöer. Men för att den biologiska mångfalden skall kunna bevaras, måste dessa naturbetesmarker och slåtterängar även i framtiden skötas på traditionellt sätt med bete och slåtter. Om hävden (skötseln) upphör, minskar många växter och djur snabbt i antal, markerna växer igen och det öppna, varierade landskapet går förlorat. 
Här på Gotland har vi till skillnad från fastlandet fortfarande kvar förhållandevis stora arealer naturliga slåtter- och betesmarker.


Hade vi druckit kaffe så hade vi garanterat haft en kaffekorg med, men nu gör vi ju inte det. Alltså blev det endast en skön promenad i solskenet. Santos fick springa precis hur han ville, stället ligger väldigt "off" så det var ingen risk att det skulle komma fler besökare eller bilar. I alla fall inte den här årstiden!


Men han är VÄLDIGT "springig" och olydig just nu. Det beror på att det är två tikar som löper i Eksta. Visserligen bor dom 400-500 meter bort, men det är ju inget för en luktkänslig hund. Dessutom är han ju en avelshund som vet precis vad det betyder.
Så när vi vände och började gå tillbaka mot bilen så tyckte han att vi gick alldeles för sakta och satt av i tvåhundra på den lilla leriga skogsvägen förbi bilen. Han ville snabbt hem.....


Visserligen vände han efter ett tag när han märkte att vi inte följde efter - men det är inte bra att han drar iväg så där. Det kan ju faktiskt komma en bil och han springer alltid mitt på skogsvägarna eller stigarna.
Väl hemma igen så var det vinter igen - se bild ovan och nedan - till skillnad på resten av södra Gotland!


Varje år så grämer jag mig över den kvarliggande snön, men man kanske skulle försöka vara glad för det skyddande lagret istället. I alla fall så länge det är kallt om nätterna - och det är det ju!


Eftersom vår order till Esveld i Holland inte går iväg förrän på lördag så har man ju hunnit "komplettera" den lite. *fniss* Först så kom jag som tur var på att jag ska ju ha en stor bambu i en stor kruka på altanen.
 Jag hade först tänkt ha en svartstammig, men den var vansinnigt dyr och dessutom har jag ju redan en sådan.  Jag kanske t.o.m. kan gräva upp en bit av den om något år. Alltså blev det istället en gulstammig. Så stor som den på bilden blir den dock aldrig i Sverige. Den svartstammiga jag har ska bli 6 meter, min har blivit 3 meter efter dom 5 åren jag har haft den. Den har dock fått svarta stammar vilket brukar ta några år!


Sen hade jag absolut inte tänkt ta några perenner, det blir bara dyrt. Men...så råkade jag titta lite på perennlistan och hittade den här mörka vädden (Scabiosa `Chili Black´) och kunde inte motstå den.
Vädd är nämligen en av mina - tusentals  - favoritväxter!


Jag hade ju redan bestämt mig för en frilandshibiskus som var vit med rosaröda streck. Nu fick jag dock tid att ändra mig, färgen passade liksom inte riktigt in, så jag böt ut den mot en lilarosa dubbel istället. 
Det blev en `Arden´ som dessutom är "completely hardy" istället för bara "hardy". Jag har ju en blå hibiskus tidigare som är riktigt härdig, så den vet jag kommer att överleva. 
Jag hade också kommit på att jag hade sett en sån här under förra årets fastlandssemester. Den stod i en kruka på en handelsträdgård, busken var väl c:a 1,5 m hög + kruka och otroligt vacker. Exakt min färg! 
Men den var också vansinnigt dyr, så det var inte att tänka på att köpa den med sig hem. Och som tur var hade den inte gått in i bilen heller, så jag behövde inte ens fundera!!

4 kommentarer:

Anette sa...

Det är kanske tur att du bor på Gotland.........jag har två löptikar i huset nu! Det är första gången dom löper samtidigt och det är rätt skönt. Så blir man av med det liksom.
Fina inköp du hade gjort. Den där vädden är så läcker.

/Anette

Kristina Bonander sa...

Ängen, eller sloghagar som det heter i Bergslagen, är ju en av mina favoriter. Fantastiskt att det finns folk som lägger ner, ofta obetalat arbete på att sköta våra ängar och beteshagar. Vad mycket av vår historia som skulle försvinna om de fick växa igen. Kul att ni åker dit och att du skriver om det.

Ha det gott
Kristina

gunsan sa...

Dom där ängarna är så vackra.Dom ska vi vara rädda om.Hibiskusen du valde var fin.Stod och suckade över en röd och vit på Zeta ett år.Kommer jag dit igen blir det nog en.Kram

Ölandsvindar sa...

JA nu börjar den där tiden då man ångrar sig jämt och ständigt att man inte tog med kaffekorgen, mackorna, salladen eller vad det nu kan vara. Så dumt att behöva åka hem och det finns ju inte precis några lunchställen häruppe.Åh vad jag blir sugen på allt du visar!! LÄngtar efter att Boel ska öppna häruppe.
Kram
Kerstin