KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 11 januari 2012

TIO I TOPP 2011

Igår läste jag ett trevligt inlägg hos "Jord under naglarna". Det handlade om hennes utvalda "Tio Topp" i trädgården, vilket gjorde att jag själv blev inspirerad att skriva en sån lista. Jag har valt att visa mina i kronologisk ordning, alltså inte rangordna dom sinsemellan. 

TIO I TOPP 2011


Den första måste bara vara den orange trollhasseln Hamamelis `Aphrodite´som efter mycket lång väntan (det var ju en hemsk och dessutom enormt lång vinter) ÄNTLIGEN slog ut ut i slutet på mars. Då kändes det att våren var på gång och att man kunde krypa ut ur idet och börja leva igen!I juni slog sen knopparna ut på den hängsyren, Syringa reflexa, jag köpte på Zetas när jag var på besök i maj. Jag såg den första gången på bild på Rubens blogg och blev redan då förälskad. Men att den skulle vara så enormt vacker när den blommade, det trodde jag faktiskt inte. Den börjar med mörkt vinrödlila knoppar som bleknade mer och mer när blommorna slog ut, för att till slut vara ljust rosa. En helt underbar buske!


I slutet på juni är det ju mycket vackert i trädgården, men den här blå bergvallmon var nog den vackraste och framförallt så blommade den för första gången hos mig. Bara det gör ju att den är värd en plats bland dom tio!


När den här från "fådda" frön - tack Maria Berg - egenhändigt uppdragna vallmon, `Danish Flag´ slog ut i början på juli så kom jag inte ens ihåg att jag sått den. Därför blev jag mycket förvånad och väldans imponerad. Jag har t.o.m. sparat frön till mig själv och delat ut bland mina vänner så jag får se den i år igen, för den var så enormt vacker och underbart färgstark. 
Den första dagen den blommade och jag upptäckte den, var när vi skulle ta avskedsbilder på våra Californa-gäster och dom hamnade framför rabattlådan med den här vallmon! Även dom var impade!!

  
I vår (Entusiasternas) stora höstbeställning från Dix i Holland hade jag beställt många roliga vårlökar, men också några liljor. En sort `Night Flyer´ trodde jag skulle vara mörkt maroonröd och dom grävde jag ner i rabatten under rosenspaljén.
När dom sen kom upp och blommade helt fantastiskt i slutet på juli så var dom inte så mörka. Istället var dom underbart mörkt lackröda och blommade dessutom ovanligt länge!


Alla röda solhattar (Echinacea) jag planterade 2010 kom upp och blommade fint i augusti till min stora glädje. Här har jag valt ut en enda som får representera dom. Det är återigen en mycket färgstark namnsort, `Hot Summer´!


Den här växten har istället ganska små subtilt färgade blommor, det är en skugglilja - Tricyrtis `Tojen´.
Att den är med beror på att jag hela sommaren trodde att det var knölar av Afrikasliljor jag fått hem från Holland och planterade dom därefter; i krukor i stekande sol!
När jag i slutet på sommaren uppdagade förväxlingen så flyttade jag genast krukorna till vandrande skugga - och dom började blomma direkt!


Jag hade ju också köpt en massa dahlior från Dix, tyvärr var det många som aldrig blommade men den här översta var enormt vacker. Det heter `Brandon James´. Fast dom flesta dahliorna jag hade var ju naturligtvis starkare färgade, så den är egentligen ganska orepresentativ! Alltså måste jag bara visa en bild på någon av dom andra också - det nedre är en `Sorbet´ - det kan inte hjälpas att det blir 11 stycken på min lista!!


Som vanligt blommade den blå frilandshibiskusen `Blue Bird´ i september och det var väl tyvärr den sista säsongen. Där den busken står - tillsammans med en liten kanthäck av buxbom och en självsådd vit clematis - ska det nu grävas för dräneringen. Men...om den här inte överlever flyttningen ska en ny absolut inköpas i vår! Jag bara älskar den!!


Men av alla växter jag har så är det nog den här klängrosen `Penny Lane´ som jag är mest förtjust i. Just den här bilden är tagen i slutet på november och den var fortfarande lika vacker som i juni!
Den här rosen köpte jag av ett enda skäl, dess namn. Den fick bli en liten hyllning till vår älskade hund Penny, en 16,5 år gammal Lancashire Heeler-tik som som slutade sina dagar i slutet på juni.
Det mest otroliga med den är dock att det är den klängros som blommar bäst, som är vackrast och som blommar längst - och inte fryser den ner heller.
Ja, så kan det gå när man chansar och köper växter! Men då ska man ju ha lite tur också!!

14 kommentarer:

Anonym sa...

Your flowers are wonderful, I enjoyed your photos! Here in Croatia is very cold and gloomy, I can not wait spring:)

Kisses and nice day:)

Rosor och ruiner sa...

Kul med 10 i topplista - här fanns det mycket fint. Hot summer blev jag verkligen sugen på, och rosen är ju fantastiskt fin!

Ninne sa...

Det var fint, som vanligt. JAg håller på med ett "register" i foto av mina växter i trädg. Har tagit under året o namnat så nu ska jag kunna gå in på "foto taget"
el. namn o på så vis HITTA mina blommor. Vet ännu inte om det funkar- men hoppas. Tror jag ska välja ut 10 toppar där också?
Vad fin lilla Santos är.
Ha det gott kram Ninne

Lotta sa...

Hej vad kul med listan! vad fin din bergsvallmo var, jag hade också en ända tills hunden tyckte att hennes favoritplats var just där...Ha det gott och välkommen att titta in hos mig.

Knatten sa...

Den där Danish Flag var ju attans läcker och så gillar jag förståss den blå vallmon.
Härligt inlägg, nåt att längta till nu när julen ska ut. /Knatten

FotopunktMis/Maria Thorbjörnsson sa...

Fnissfniss..topplistor..tio i topp var ett favoritprogram för "längesedan" så bra till blommor också..ha det..Maria

Jord under naglarna sa...

Vad roligt att du snappade upp det här med topplistan! :)

Du har så många fina och färgstarka blommor - jag gillar!

samson sa...

En härlig lista du satt ihop,den danskaflaggan var jätte fin,ha det så gott,maggan

Oljekritan sa...

Åh nu börjas det....Härliga blomtankar och drömmar..Vår sommar och grönska..Underbara bilder att dregla över..kram Karina

Flitiga Lisa sa...

Så mycket annorlunda saker du bjuder på. Solhatten var extra fin men är inte de lite ovanliga färgerna rätt så svåra

mammi sa...

Finns väl inte fler positiva ord att säga om de blommorna. Underbart vackra. Ha det så gott allihop
Kram
Mammi

Ölandsvindar sa...

10 i topp! Vad svårt! Vill ha alla dina kandidater plus massor till. Men om jag sansar mig lite så blir det nog en del långblommande clematis och rosor som är favoriter. Men det hindrar inte att man kan sticka in en och annan liten krävande godbit här och var.Som blå bergvallmo t ex.
Kram
Kerstin

Kristina Bonander sa...

Fin topplista, verkligen!
Om jag blev tvungen att välja faller nog min röst på hängsyrenen. Det skrivs och fotas inte så mycket om den men det står ett underbart exemplar på en ödetomt inte långt härifrån. Små fröplantor fanns i mängd under busken och en liten planta står nu på landet och har vuxit till sig riktigt bra! Jag tycker att den är väldigt vacker och kul att se att den ingår i din topplista!
Ha en skön helg
Kristina

Jutis sa...

Härlig 10-i-topp lista! Förstår dina val!