KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!torsdag 6 oktober 2011

TRÄDGÅRDSPYSSEL

 Vi har inte bara varit ute och tagit hundprommisar sista tiden, vi har pysslat lite på tomten också. Även om vi inte arbetat ihjäl oss precis. Jag är inte så där jätteglad i att jobba i trädgården den här årstiden! 


Men innan jag visar vad vi gjort måste jag dock visa det andra "höstarrangemanget", eller jag kanske ska kalla det "sensommararrangemanget" istället. För kommer det lite frost så dör ju blommorna. Men jag har inte hjärta att slänga dom ännu!


Först har vi vår "björk" som numera är en stolpe för Dart-tavlan. Jag gav ju upp när det gällde avbarkning, så Rolle började lasera den men så tog färgen slut. Typiskt!


Men idag så fortsatte han och personligen tycker jag att  stolpen faktiskt blev riktigt rolig. Alltså - jag gillar ju att man har en del "kul" saker i trädgården, livet får inte bli alltför seriöst!


Så här ser stolpen ut från ingångsdörren. Jag är dock ledsen över att jag sålde alla mina mässingsdekorationer till hästsadlar som jag köpt på mig under alla besök i England. Tror att det var ett 20-tal i storleken av c:a 10 x 10 cm. Dom hade man kunnat spikat upp på stolpen, hade nog sett rätt kul ut! Fast å andra sidan hade det kanske blev lite väl mycket!!


Något som det är mycket av är nunneörten som nästan helt tagit över hela stenläggningen runt huset. Men...den är ju lätt att riva upp vilket jag brukar göra på våren - och så blommar den ju fint just nu - så det är OK!


Katsuran har äntligen börjat bli lite stor - den ska ju faktiskt bli ett flerstammigt träd - och just nu har den väldigt fina färger och doft. Mmmm, jag tycker den doftar nybakad äppelkaka. Fast det kanske beror på att jag inte kan äta äppelkaka eller något annat med äpplen, har ju gallsten!


Pallkragsrabatterna börjar se lite trista ut, men den här sommarsalvian är fortfarande väldigt blå och jättefin. Den ska jag ha nästa år också!


Som synes har vi inte haft frost ännu, så dahliorna är fortfarande fina. Men i tre av dom här lådorna så växte det svamp - äcklig röksvamp - och massor av dom! Rolle var bussig och rensade bort dom och fick ihop en hel lövkorg!!

Tidlösan `Waterlily´ är fortfarande fin där den ligger ner (enda nackdelen) i rabattkanten.


Förra veckan så stammade gubben min upp en gran som började bli väldigt vid och då blev han så inspirerad att han tog den andra granen som står på gräsmattan på yttertomten också. Dessutom tog han bort allt skräp under den, så det blev väldigt bra den med!


Den rödbladiga perukbusken har växt till sig bra i år, men den har inte fått någon peruk - alltså inga fluffiga blommor. Det är kanske för att all kraft gått åt till att växa!?


På yttertomten vid dom röda markeringarna har vi planterat tre träd i veckan. Jodå, det ska bli små träd så småningom; Salix fragilis `Bullata´ = bollpil. 
Vi hade ett sådant tidigare där ruinen är och då tog jag sex pyttesmå skott på den. Dom slog jag ner i ett hörn och sen har dom fått skött sig själva. Förutom att jag "råkat" klippa av tre stycken med gräsklipparen.   Jorden där dom stod var torr och mager så växt har dom inte gjort direkt, men pinnarna har i alla fall förgrenat sig.  Nu är dom planterade ganska nära en avloppsbrunn där det finns mycket vatten, så nu får dom både mat och dryck förmodligen!
Dom här pilarna växer otroligt snabbt - om dom trivs. I Stockholm slog jag ner ett skott på ängen utanför huset mittemot Älvsjömässan innan vi flyttade (8 år sen) och det är nu ett stort träd till glädje för 
f.d. grannarna!!

Jag gjorde precis likadant med pilskotten som när jag gjorde den här rabatten. Alltså grävde upp, planterade skotten, la på täckduk och sen täckte duken med singel. Hoppas nu att ogräset på yttertomten sköter sig lika bra som här - alltså att det inte blir något!


Det har blåst några dagar nu och så här ser det då ut på baksidans gräsmatta - massor av barr. Det brukar bli en tjock matta men i år tänker jag inte räfsa bort den. Den ska få mylla ner och göra jorden lite surare och så tar jag bort barren i vår istället! 
(Vadå! Efterkonstruktion, bara för att jag är lat!? Hur kan du tro något sådant!!)


Nävorna, både dom här och dom blå, bara blommar och blommar och dessutom har dom så fina färger. Det är verkligen växter i min smak!


Det här är också en blomma jag gillar färgen på, en höstanemon. Eller som jag föredrar att kalla den; 
En japansk anemon!

10 kommentarer:

Ruben sa...

Det kommer att bli jättefint med bollpilar där!!!
Nu blev stammen ett konstverk! Tänk vad Rolle kan!!! ;-) (Det är väl du som är arbetsledare när det gäller detta kan jag tro)!? Kul när man har idéer!

Ha det gott!
/Ruben

gunsan sa...

Jisses så många fina blommor du har fortfarande.Och så mycket ni har fått gjort.Granarna blev snygga med den uppstamningen.Kram

Christina sa...

Nu har du din egen totempåle. Din tomt måste vara jättestor! Du visar ju nytt hela tiden. Roligt att se./Christina

mammi sa...

Tänk va skönt att sitta inne och titta på vackra trädgårdar, när man har ösregn och full orkan (tog i lite mycket) utanför knuten. Verkligen en önsketrädgård.
Försökte med Chrome, men strulade som vanligt. Nåt jag lärt mig under bloggtiden är: Ha tålamod!!
Kram

ormbunke sa...

Ja det var en kul stolpe. Tänk vad man kan med lite fantasi.Och det har du massor. Fint att se att så mycket är fint fortfarande. Vi köpte en hängkatsura i våras men där har inte bladen börjat skifta. I helgen har det varnats för frost så nu får man rädda det som räddas kan. Granen som ni klippte under tycker jag är fin. Som en liten sockertopp.Men det finns nog inte nuförtiden.Ha de gott. Kram. Anita

Anja sa...

Oj, det var mycket i detta inlägg;)! Jag föredrar att lägga mig i den svartmålade stammen:Kreera av tunna polyestertygbitar en fluffig blomma högst upp och av något kraftigt tyg ett par naivistiska gröna blad;)))! Ja. Du ser. Jag blir riktigt inspirerad;))))!/Anja

Monica sa...

Det är kul med sticklingar jag har en trollpil den är med tacksam att forma träd av, fort går det på fyra år har man ett fint träd.
Kul dartpinne!
sådan vill mina söner med ha de gillar dart men har inte något bra ställe att hänga tavlan på, skottkärran har det varit och då är alltid hjulet illa ute,,så en stam hade vart fint,,men då får jag visa ut dem i vår lilla skog, kanske inte så poppis.
härlig blomning ni har ännu. ha en go helg kram Monica

Christina sa...

Så mycket vackert du har som blommar fortfarande! Min katsura har tappat alla blad, men i år kunde jag känna doften för första gången! Stammen blev ju ett härligt utropstecken i trädgården.
Ha det gott!
Kram
Christina

Ölandsvindar sa...

Oj, jag saknar min katsura som jag hade i Trosa men jag tror att det är för torrt här i min sandöken. De vill ju ha lite fukt omkring sig. Har just mailat till Boel och hört om hon kan skaffa en glasbuske till mig.
Kram
Kerstin

Anni sa...

Tur att du ringade in träden - annars hade vi inte sett dem!

Hade stolpen varit i min trädgård hade den garanterat blivit blå ...